eCommerce Lessen – Les 8 : Waarom kiezen voor een niche product voor jouw business jou gaat helpen

17/09/2021

Alexis van Dam

Hoe je kunt opvallen met een niche in de hardloopschoenen. Hoe Bax Music Store een niche heeft gekozen. Wat is eigenlijk een niche en hoe kies je die? Hoe krijg je meer marges door een kleinere doelgroep?

Dries:

Waarom is een nichemarkt zo belangrijk?

Alexis:

Als je even over een nichemarkt nadenkt, dat heeft een beetje verwantschap met positioneren. En zoals je weet, vanuit marketing en branding is een positie kiezen erg belangrijk. Want dan ben je namelijk alles voor iedereen en niks voor niemand. Dus een niche, zeker vanuit een webshop gedachte, ben je iemand die van hardlopen houd. Je hebt namelijk allerlei beginnende hardlopers en hardlopers die marathons lopen. Daar heb je verschillende niches voor. En die hebben allemaal andere behoeften en die specifieke behoeften. Als je een groep kan vinden die die specifieke behoeften heeft. Dan kan je daar specifiek op gaan inspelen. 

In plaats van dat je hardloopkleding voor iedereen gaat aanbieden, ga je hardloopkleding aanbieden voor mensen die al halve marathons kunnen lopen. Of je gaat hardloopschoenen verkopen die specifiek gericht zijn op mensen die marathons lopen. Het vraagt een ander type schoenen, want die moeten twee keer zo lang kunnen doorlopen, zonder al te veel last te krijgen. Dat is even een kort voorbeeld over hoe je hierover kan nadenken. In plaats van dat je nu op gebruiksniveau zit, kan je ook op regionaal niveau zitten. Dat is van belang want het heeft namelijk een koppeling met je content strategie. Hoe je bepaalde content gaat benoemen en omschrijven. In feite werkt het helemaal door op de aanpak van je website.

Dries:

Wat ikzelf heel erg belangrijk vind aan een niche, is dat je vaak hogere marges kan rekenen. Want je richt op een bepaalde doelgroep en je hebt een bepaalde expertise. En omdat je die expertise aan de man brengt van A tot Z voor de consument die daar behoefte aan heeft. Dan mag je ook meer gaan aanrekenen. En ze vinden dat niet erg omdat de opbouwende gedachte die achter het product zit die jij hen aanbiedt. Heeft voor hen een bepaalde meerwaarde omdat jij het ze aanbiedt. 

Koop je het product op bol.com waar honderdduizenden mensen hetzelfde product aanbieden, maar met bol.com kan je niet de ervaring lezen die jij kan bieden aan jouw niche. Je zit te wachten op dat ene specifieke product waar jij behoefte aan hebt.

Alexis:

Het is ook een stukje selectie. Als je een bepaalde niche kiest, voor heel veel producten zijn er veel mogelijkheden tegenwoordig. Die ongeveer allemaal vergelijkbaar zijn, als dat niet zo zou zijn dan zou je niet kunnen overleven in een bepaalde ondergrens wat je moet leveren als product. Maar door een selectie te kiezen door de ervaring en kennis die jij hebt opgedaan. Sorteer jij eigenlijk voor, voor andere mensen zodat zij die keuze niet moeten maken. “Als ik naar die zaak ga, die specialiseert zich hierin en die weet waarover hij het heeft” . Dus in de producten die hij aanbiedt zal er vast iets zitten wat voor mij relevant is.”

En dat specifieke stukje is wat Dries net zei. Daarmee kan je dus een stukje meerwaarde creëren. Want jij hebt het harde werk al gedaan. Als ik naar bol.com of Amazon ga en ik ga op hardloopschoenen zoeken dan krijg ik zoveel merken en modellen. Daar ben ik waarschijnlijk dagen aan kwijt om een keuze te maken. En dan maken we vaak nog de verkeerde keuze. Ik heb mijn schoenen bij de hardloopwinkel gekocht. Die zetten mij op de hardloopband neer en kijken hoe ik loop. Kijken waar alle aandachtspunten zitten en die zijn toen een uur bezig geweest. Ik heb 3 paar schoenen gepast en daarmee heb ik 3 keer in gelopen, binnen en buiten. Uiteindelijk kwam er een bepaald type schoen uit. Die had ik waarschijnlijk wel 20 of 30 euro goedkoper kunnen vinden op het internet. Alleen, ik wist niet dat ik die nodig had. 

En dat is een niche. Je gaat naar een specialist, die weet waarover het gaat. Dan ben je bereid meer te betalen want je weet ook dat dit goed gaat. En daar betaal ik gerust meer voor. Het staat misschien haaks op het idee van goedkoop is beter. Daar zullen we het ook wel een keertje over hebben, dat kan natuurlijk ook een route zijn. Wat ook een niche is op zichzelf, maar dit is iets wat voor goede producten van belang is. 

Dries:

Zeker, ik denk juist in je niche kan je hogere marges creëren. En een nichemarkt waar er vaak over gesproken wordt is de doelgroep vaak kleiner. En als de doelgroep kleiner is, zijn de producten vaak ook wat duurzamer. En als producten duurzamer zijn dan zijn ze vaak ook wat duurder en wil die doelgroep er ook vaak wat meer voor betalen. Als ze er iets meer voor willen betalen betekent het vaak dat jij als webshop eigenaar iets meer marge kunt maken. En dus iets meer over kan houden per order. Dat is natuurlijk altijd interessant.

Verder wil ik nog even zeggen. Met het EcommereCafe heb ik een keer met Jonacham Bax gesproken. Bax music store, als we het hebben over een niche en die enorm uitgebreid is in zijn niche. Hij heeft de niche music gepakt, je kan daar alles op het gebied van muziek kopen. Of het nu gaat om muziekinstallaties, lichtinstallaties, alles wat met muziek te maken heeft is daar te koop, maar je kan er geen boot kopen. 

Alexis:

Dat is dan weer interessant als je kijkt naar bijvoorbeeld naar een bol.com in Nederland. Die is natuurlijk begonnen als Boeken Online, als we even teruggaan naar het verleden. Die zijn inmiddels buiten die niche gedaan omdat het ook kon. 

Dat is op zich ook een strategie. Het is niet dat een niche voor elke website automatisch werkt. Het hangt een beetje van je type productgroepen af. 

Bij een niche kan je nog additionele dingen gaan verkopen. Misschien een beetje service. Om met het hardloopschoen verhaal te blijven. Ik zou het niet raar vinden, want bij het idee van zes- tot zevenhonderd kilometer op die schoen, dan is die wel klaar qua demping. Dan moet je een nieuwe kopen. Als zij weten van hoe vaak ik ongeveer loop, dan kan je inschatten of die schoen over 7 maanden op is. Dan kan je een abonnement aanbieden voor wanneer er een nieuwe schoen uitkomt die bij je klant past. Dan kun je aanbieden want de meting is al gedaan. Maar op zo een manier kan je dus wel additionele waarde creëren. En daar zijn mensen ook wel bereid voor om voor te betalen, niet iedereen, maar zeker in een doelgroep wel.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *