eCommerce Lessen – Les 49 : Wat komt er allemaal kijken bij verzenden?

05/01/2022

Alexis van Dam

Wat is verzenden? Waarom je een goede verzendpartner moet kiezen. Welke transporteurs zijn er? Wat kunnen transporteurs jouw uit handen nemen? Wat is groen verzenden? Wat kun je met fietskoeiers doen? Koop jij al gezamenlijk transporteurs in? Waarom de kwaliteit van jouw verzendpartner op jouw afstraalt.

Dries:

We gaan het hebben over verzenden. Verzenden kan problematisch zijn voor je website, maar tegenwoordig is het heel makkelijk. Er zijn allerlei koppelingen te maken met jouw webshop en de transporteurs zoals PostNL, DHL en noem maar op. Een tussenoplossing zou Sendcloud zijn. Die zet je dan tussen je website en transporteurs en zij zorgen ervoor dat je klanten aan de voorkant een transporteur kunnen kiezen. Als je met meerdere transporteurs werkt is dit een ideale oplossing. Zij kunnen eventueel ook de pakketjes bij je ophalen. 

Alexis:

Wat voor jou als ondernemer voorop moet staan, is wat voor jou eenvoudig is om te doen. Zodat het jou de minste tijd en moeite kost om het verzonden te krijgen. Puur vanuit de kant van het ontvangen van pakketjes, zijn er wel verschillen tussen de ene of de andere. Heb jij een idee wat de afspraken zijn tussen transporteurs en bedrijven?

Dries:

Per partij zijn er verschillende afspraken. Maar ik denk ook dat je een partij moet zoeken die het beste bij je past. PostNL is bijvoorbeeld zeer geschikt voor kleine pakketjes, naast dat ze het grootste distributienetwerk hebben in Nederland. Daarnaast hebben ze ook het beste netwerk voor 24 uurs leveringen. Maar DPD bijvoorbeeld is dan weer een goede partij als je zware producten wil leveren. Tegenwoordig heb je ook fietskoeriers.nl, die zitten in de randstad en in Brabant en Gelderland zijn ze al zeer actief. Hun netwerk groeit hard, dus daar kan je ook al voor kiezen. Wat ook een goede keuze is zijn same day delivery transporteurs. Denk dan aan Trunckers en Redjepakketje. 

Hiermee kan je heel grote slagen maken, want ik kan mij voorstellen als je een webshop hebt en je doet je fulfilment zelf, maar je wil om 6 uur s’ avonds de deur sluiten en naar huis gaan. Dat betekent dat je na 6 geen pakketjes meer kan verzenden. Hier zijn Trunckers en Redjepakketje een ideale uitkomst voor. Als je dan orders krijg na 6, die kan je dan de volgende dag meeleveren aan de same day delivery mensen. Want die zorgen dan dat het pakketje dezelfde dag nog geleverd wordt. Dan heb je ook nog het feit dat je met same day delivery 30 tot 40 % meer omzet kan verwezenlijken. 

Alexis:

Wederom, kijk wat voor jou relevant is. Experimenteer wat voor jou het beste gaat afhankelijk van de grote, zwaarte en type van het pakket. 

Dries:

Kijk ook naar je volume. hoe groter je volume wordt, hoe interessanter het is. Zeker met de same day delivery transporteurs. Des te meer ze komen ophalen per dag, dan wordt de prijs goedkoper. Dan loont het ook echt en gaan de prijzen concurreren met die van normale transporteurs. Budbee is ook een hele leuke, daar kan je nog tot 5 minuten voor de levering doorgeven dat je het pakketje ergens anders wil hebben of op een ander tijdstip. Dit kan je dan doorgeven via de app. Daar betaal je dan ook wel voor, maar het ligt eraan wat je consument wil. 

Alexis:

Vraag het ook aan je klant, dit is meer een algemene tip. Maar je kan aan je klant vragen wat ze zelf willen. Als je een investering doet en je komt dan te weten dat je klanten er geen interesse in hebben. Dan is het zonde van de tijd en geld die je eraan besteed hebt. Dus vraag aan de klant wat hij of zij wil en als ze iets willen zijn ze misschien wel bereid om ervoor te betalen. 

Dries:

Een ander belangrijk punt met verzenden is natuurlijk de afhaalpunten. Zorg dat dat goed te vinden is op je website. Dat mensen daar ook voor kunnen kiezen. Veel mensen die door de dag werken of weten dat ze een slechte chauffeur hebben die hun route rijd, die kiezen vaak voor een afhaalpunt. Zorg er dus voor dat al die afhaalpunten gemakkelijk te vinden zijn op je webshop. Sendcloud zorgt hiervoor, maar ook de grote transporteurs kunnen hiervoor zorgen.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *