eCommerce Lessen – Les 47 : Inzicht krijgen en keuzes maken met Google Analytics

24/12/2021

Alexis van Dam

Wat is Google Analytics? Hoe gebruik je het? Hoe vaak gebruik je het? Wat kun je met Google Search Consule? Weet je nog statistieken van het verleden? Zonder data weet je niet waar je je op moet richten.

Dries:

We gaan het hebben over Google Analytics. Natuurlijk zijn er meerdere programma’s, maar we hebben voor Google Analytics gekozen omdat deze gewoon gratis is en de meest gebruikte.

Alexis:

Ja zeker, zeker als je gaat adverteren en andere diensten of producten van Google afneemt. Het voordeel van Google Analytics is dat het heel netje integreert in de producten die ze aanbieden. Als je kijkt waar Google Analytics ooit is begonnen en waar ze inmiddels nu staan. Ze hebben een behoorlijke reis door gemaakt. Waarom zijn advertenties en analytics zo aan elkaar gelinkt? Als je niet weet wat er op je website gebeurd dan kan je er ook geen leuke advertenties voor maken. Je kan voor jezelf ook doelen gaan stellen in Google Analytics en dan kan je continu zien hoe ver je van je doel verwijderd bent. Hiermee kan je bepalen wat je moet doen om dat doel te bereiken. Dit is dan weer gekoppeld aan je business plan want je moet een bepaalde omzet halen om de zaak te laten draaien en groei te verwezenlijken. Door Google Analytics kan je hier op een gestructureerde manier naartoe werken. 

Dries:

Toen ik begon aan mijn eerste website in 1998, toen hadden we nog geen Google Analytics. Wat ik wel had was een tellertje op mijn website. Die hield bij hoeveel mensen mijn website bezochten, maar hij hield ook bij hoe vaak ikzelf op mijn web kwam. Daarna kwam Netstat en die kon jou vertellen waar je bezoekers vandaan kwamen, ze konden ook kijken hoeveel pagina’s ze hadden bezocht. Toen kreeg je eigenlijk steeds meer inzichten. Naarmate je meer inzicht krijgt over wat er gebeurt op je website, kan je je content gaan aanpassen naar wat jouw bezoekers belangrijk vinden. Want waarom zou je je gaan verdiepen in content die jouw bezoeker totaal niet relevant vindt. 

Alexis:

Afhankelijk van de vereisten van jouw website, zijn er ook heel veel cursussen beschikbaar, die overigens ook door Google zelf worden aangeboden. Maar, ten eerste even van belang voor je überhaupt iets gaan doen. Zorg gewoon dat je Google Analytics goed hebt geïnstalleerd. Dan zal je gelijk al na de eerste dag de resultaten zien binnenkomen. Daarna moet je vanuit de ecommerce gedachte je doelen goed te stellen, maar belangrijker nog, de doelen goed technisch in te regelen. 

Dries:

Het instellen van Google Analytics op je website, bijna alle websites hebben de mogelijkheid om Google Analytics te koppelen aan de website. Wat belangrijk is, in Google Analytics kan je de ecommerce module aanzetten en die is heel belangrijk. Zorg dat die in Euro’s staat dan kan je onmiddellijk zien wat je omzet is. 

Alexis:

Wat krijg je nou eigenlijk in Google Analytics? Je krijgt een volledig overzicht van je website tot op pagina niveau. Tot op de seconde kan je zien hoeveel mensen op je site aanwezig zijn. Ze benchmarken ook al je gegevens met de categorie van je website met anderen, om te zien hoe goed of slecht je het doet ten opzichte van de benchmark. Al die statistieken kan je aan je resultaten gaan koppelen om dan gerichte keuzes te gaan maken. 

Dries:

Hoe vaak moet je het gebruiken? Dat is denk ik ook een hele belangrijke, want het is niet alleen dat je het moet gaan gebruiken om te zien wat er op je website gebeurd. Want die informatie is waanzinnig belangrijk, maar hoe vaak moet je naar die data kijken. Ik zeg dat je dagelijks moet kijken, zeker als je aan het adverteren bent. Want als je aan het adverteren bent, betekent dat er geld uit je zakken gaat. Ook kan je allerlei dashboards aanmaken in Google Analytics. Die dashboards zijn heel erg belangrijk, want je kan precies zien wanneer een advertentie goed werkt en wanneer die opeens niet meer goed werkt. Dat is natuurlijk super relevant want dat gaat je omzet kosten. Naast Google Analytics heb je ook nog Google Console. Waar je ook heel veel informatie kan vinden, maar dat gaat meer over je zoekresultaten in Google. Wat ook een belangrijk is, is Google Site Speed, hun kijken naar de snelheid van je pagina. Zorg dat die maximaal snel is want dat zorgt ook weer voor betere SEO resultaten. 

Alexis:

Als webshop eigenaar zou je inderdaad minstens 1 keer per dag moeten kijken naar je resultaten. Want die moet je gewoon weten, hierdoor kan je bijna real time gaan sturen. De data in Analytics geeft je de tools om te gaan sturen. Het leuke is dat je vrij snel de resultaten kan zien als je aan een knopje draait. 

Dries:

Het kan ook gebruikt worden om te kijken wat er op social media gebeurt. Je posts linken terug naar je website, maar hoeveel van deze bezoekers resulteren in sales kan je terugvinden in Google Analytics. Hier kan je dan zien welk platform het beste werkt voor je conversies en zo kan je je advertentiebudget beter verdelen. 

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *