eCommerce Lessen – Les 43 : Winnen met testimonials

15/12/2021

Alexis van Dam

Wat is een testimonial? Waaraan moeten testimonials voldoen? Welke vormen van testimonials, geschreven, gesproken, video werken het beste? Wat moet er in een testimonial staan? Waarom werken testimonials? Hoe krijg je testimonials? Waarom zouden klanten jou hiermee helpen?

Dries:

We gaan het hebben over testimonials. Wat is een testimonial eigenlijk? Is het een getuigenis, een endorsement, een aanbeveling of een getuigschrift? Het is eigenlijk een beetje allemaal van hetzelfde. Een testimonial is eigenlijk een verklaring van een klant over zijn positieve ervaring met jouw product. Testimonials kunnen zowel korte als lange verhalen zijn. Ze bestaan meestal uit geschreven teksten, maar tegenwoordig kom je ze ook tegen in audio of video uitleg. Wil jij nog wat aanvullen? Want er is best wel veel over te vertellen. 

Alexis:

Testimonials, zeker als het geschreven is. In principe ga je naar je klant toe en ga je vragen of ze een testimonial voor je kunnen maken. Als je het hebt gecheckt met AVG en hij of zij gaat akkoord met zijn naam eronder, dan heb je een leuk stukje tekst met een naam er onder. Je kan daar makkelijk blokjes in veranderen, niemand die het echt door heeft, behalve dan dat het niet ethisch is. Daarom is audio en video anno nu, zeer relevant. Zeker in tijden waar fake news de wereld rond gaat. Bij video’s is het een stuk moeilijker om dat te verdraaien of veranderen. Het komt ook veel authentieker over. 

In dit geval moeten de mensen wel een video opnemen en dan komen ze met hun gezicht op je website te staan. Dit zijn wel dingen die je moet overwegen. Als je het voor elkaar kan krijgen, dan ben ik zeker voorstander voor de video. Dat is veel natuurgetrouwer. Het kan echt helpen in de betrouwbaarheid van je webshop. 

Dries:

Als je dan als consument naar een webshop gaat en je ziet een aantal video’s met reviews, als jij een product gaat kopen, hoeveel van die video reviews ga je bekijken?

Alexis:

Sowieso 1 of 2 en dan natuurlijk wel de meest recente. Zeker als je het over een paar jaar verspreid, dingen veranderen, bedrijven veranderen. Ik kijk meestal naar de laatste, dat is het meest recent. Dan geeft het een getrouw beeld van hoe het ervoor staat. Zeker in commerce wil je vertrouwen wekken, je wil een betrouwbare partij zijn. Als je een aantal klanten hebt die je op die manier willen helpen, is dat dan ook wel iets waar je iets tegenover kan zetten. 

Dries:

Ik ben het niet helemaal eens met je idee over video’s. Ik denk dat je zeker een aantal moet hebben, maar die je dan niet met je product neerzet maar gewoon meer over de ervaring van je webshop. Die kan je dan delen op social media. Want als ik een product ga kopen, ga ik geen video bekijken, want 9 van de 10 keer doen mensen dat tijdens het werk en dan gaan ze echt geen video bekijken. Wat ze wel doen is even snel door de geschreven reviews lezen en hoeveel sterren een product heeft. Daarop baseren ze hun beslissing. 

Alexis:

Zeker, als je vanuit je werk op een webshop zit ga je niet vrolijk video’s zitten kijken. Maar gewoon al het feit dat ze er staan, wekt vertrouwen. 

Dries:

De testimonial video’s zijn echt waanzinnig goed voor op je social media accounts. Dat draagt echt bij aan je populariteit en het vertrouwen in je webshop. 

Alexis:

Er zijn heel veel statistieken te vinden over testimonials. Bijna 100% van de consumenten kijkt naar reviews voor ze iets gaan kopen. Reviews kunnen ook testimonials zijn. Testimonials vergroten je conversie met ongeveer 34% en een goede review kan misschien wel 10% meer conversies realiseren. Je kan zien dat het echt wel een impact heeft. Als je het niet hebt, dan ga je het wel voelen in je omzet. Hoe kom je nou aan testimonials? Het simpelste is het om aan klanten te vragen, best vragen aan tevreden klanten.
Dan is het nog de vraag, waarom zouden klanten tijd investeren om jou te helpen? Je kan ze iets in ruil geven, een korting of exclusieve rechten op iets nieuws. Er zijn een aantal mensen die dat graag willen hebben. Je kan ook gaan kijken in jouw social media, de mensen die jou volgen. Of via e-mail listings die je al hebt om daar mensen te benaderen. Dan heb je ook nog de optie om een survey te doen, waar mensen algemene feedback over je website kunnen geven of je kan een testimonial submission form op je site zetten. Over het algemeen zullen terugkerende klanten meer geneigd zijn om een testimonial te geven dan bijvoorbeeld een klant die maar 1 keer iets gekocht heeft. 

Aan de achterkant van je website kan je zien welke klanten terugkerende klanten zijn en die kan je dan selecteren om een mailtje te sturen. Dus wees daar wel een beetje slim in dat je het aan de juiste mensen gaat vragen.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *