eCommerce Lessen – Les 35 : Hoe je headless ecommerce kunt inzetten?

26/11/2021

Alexis van Dam

Wat is headless ecommerce? Hierin gaat het om back-end en front-end die los gekoppeld worden. Waarom zou je dit opzetten? Hoe kan headless ecommerce omzetverhogend werken? Wanneer kun je dit het beste gaan opzetten?

Dries:

Wat is headless ecommerce? Eigenlijk is het heel simpel, je hebt een front end en een back end, en deze twee ga je splitsen. De back end is de plaats waar je al de data opslaat van je klanten, producten, foto’s en noem maar op. Waarmee je je logistiek mee kan managen. De voorkant is wat de consument ziet. Dat is eigenlijk gescheiden van je webshop. 

Alexis:

Dus eigenlijk ben je niet meer gelimiteerd door de SaaS oplossingen. Dus je hebt je vrijheid weer. 

Dries:

Klopt, je kan weer alles maken wat jezelf wil. Shopify bijvoorbeeld, heeft een mooie achterkant en alles werkt optimaal. Je kan je klanten geautomatiseerd mails sturen, je kan de betaling ontvangen, je kan er productfoto’s bij zetten, uitleg geven over je producten. Maar hoe je al die informatie aan de voorkant kan laten zien, dat kan je niet helemaal zelf bepalen met headless ecommerce. 

Alexis:

Wat voor mij erg belangrijk is, uiteindelijk de ervaring van de mensen om een keuze te maken of ze met jou in zee gaan, dat doen ze aan de voorkant. Aan de achterkant is het een soort van sanity check. Als jij voor een schuifdeur staat dan verwacht je dat die open gaat en je verwacht dat de winkel schoon is en dat alles er is. Dat is verwachting, dat is eigenlijk de back end kant. De voorkant moet er gewoon mooi en fijn uitzien en dat je daar op een goede manier geholpen wordt om een probleem op te lossen.

Dries:

Je hebt bijvoorbeeld ook Magento, daar heb je miljoenen mogelijkheden in. Maar 90% gebruik je misschien niet eens. Met headless ecommerce kan je alleen inschieten wat jezelf wil gebruiken van zo een webshop. Je kan een simpele Magento webshop hebben, 90% van de functionaliteit schrappen waardoor je website waanzinnig snel wordt. En daarbij kan je aan de voorkant de klant bedienen zoals die bedient wil worden. 

Alexis:

Volgens mij is dat de toekomst van de ecommerce. 

Dries:

Zeker, dus daar moet je je zeker in gaan verdiepen. Het wordt steeds makkelijker om dit soort sites te gaan bouwen. Nog een voordeel, binnenkort heb je nog maar 1 achterkant nodig, maar je kan met meerdere voorkanten werken. Dus als je met verschillende brands werkt, kan je echte brandshops gaan maken en die kan je dan heel makkelijk terug laten lopen naar 1 back end. 

Alexis:

Het is een beetje als een shop in een shop in een warenhuis. Waarbij je verschillende kleding hebt, meerdere logo’s en dat soort dingen. Helemaal geoptimaliseerd om de ultieme gebruikservaring en commerciële ervaring neer te zetten.

Dries:

Ja, zo kan je het zien. Als je nu de Bijenkorf in gaat, heb je een winkel waar alles in te vinden is. Er zijn dus verschillende winkels. Maar wat de consument beter bedient, want de consument wil dat niche product hebben tegen een hele mooie prijs. En hij wil de informatie vinden die hij nodig heeft. Om zo weer tot minder retouren te komen. 

Alexis:

Eigenlijk ben je bezig om de klant optimaal te bedienen.

Dries:

Ja en als je er eenmaal in thuis bent, kun je veel sneller mooie webshops maken. Maar je kan ook het betalingstraject helemaal inrichten zoals jij het zelf wil. Voordat je naar de betaalprovider gaat, kan je het traject daarvoor helemaal zelf inrichten. Dan kan je dus precies managen hoe jij het eruit wil laten zien. Buiten de headless kan je nog een stukje in het midden nemen, de zogenaamde middleware en dat is eigenlijk de toekomst van moderne webshops bouwen. Je bouwt aan de achterkant een webshop, je bouwt een stukje middleware die met alles kan communiceren. Met je voorkant, met je payment provider, met je Product Informatie Management Systeem, met je CRM systeem en noem maar op. 

Het leuke is als je dadelijk headless ecommerce hebt met een webshop en middleware systeem dan kan je daar constant dingen in aanpassen. Je bent minder afhankelijk van de providers die je nu hebt. Want eigenlijk maak je nu continu keuzes voor de lange termijn en nu kan je veel sneller schakelen. Want alles wat je nu doet binnen ecommerce op het software gebied, moet je binnen 6 maanden afschrijven. 

Alexis:

Klinkt als een hele mooie toekomst die we tegemoet gaan. Eigenlijk weer de focus op de klant in plaats van dat je moet leven aan de systemen die jou dicteren hoe iets moet. Dus dat klinkt als een erg interessante ontwikkeling voor de ecommerce.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *