Richtlijn is als je meer dan 40% mobiel verkeer hebt, dan zou je een app kunnen overwegen. Belangrijkm zitten je klanten erop te wachten? Wat is de reden van een app? Wat is het verschil tussen web, app en progressive web app (PWA)?
Dries:
We gaan het hebben over een app voor je webshop. Wanneer heb je een app nodig voor je webshop? Laten we eerst even die vraag beantwoorden. Ik heb onlangs een podcast opgenomen met Martin van Jay Mango 360. Hij bouwt apps voor je webshop, waanzinnig interessant. Hij zei, “Heb je meer dan 40 of 50% bezoekers op je website via mobiel dan moet je een app hebben.” Dat is de eerste fase.
Wat zijn dan de voordelen van zo een app? Mensen hoeven niet meer in te loggen, je kan pushberichten sturen, het werkt veel sneller en noem maar op. De mensen dragen je altijd in hun broekzak om het zo maar uit te drukken, ze kunnen heel snel je app naar boven halen, bestelling plaatsen en de volgende dag hebben ze die in huis. Het is enorm handig voor de consument en voor jou is het belangrijk omdat je hierdoor meer binding hebt met je doelgroep.
Alexis:
Misschien is het even goed om even te verhelderen. Het is iets anders dan een echte app te maken voor je website. Die je voor IOS of Android zou maken, die dan via de app stores beschikbaar is. Maar het is een hybride oplossing voor een mobile responsive website vs de app en eigenlijk zit de webapp wat je net aangaf, die zit er tussenin. Dit biedt de voordelen van een app zoals we die allemaal kennen. Maar niet het nadeel dat je continu moet updaten als er weer eens een nieuwe update komt van het operating system. Het heeft eigenlijk het beste van beide werelden.
Uiteindelijk wat altijd centraal moet staan bij dit soort zaken is. hoe kan je je klanten en potentiële klanten het beste bedienen. Als je dat kan doen door een web app te ontwikkelen dan is dat zeker iets wat je goed moet overwegen. Want mobile responsive websites, hoe mooi ze ook zijn, ze kunnen niet alles doen wat een app wel kan.
Dries:
Even benadrukken, voor dit is het belangrijk dat je meer verkeer hebt vanuit mobiel dan vanuit desktop. Maar is het product voor reguliere aankoop, maar ook vooral voor herhalingsaankopen. Want wat als je nou een product verkoopt die je eenmalig aanschaft en daarna niet meer. Waarom zou je dan een app gaan bouwen, want die klant komt op je website, schaft het aan en klaar. Dan heeft het ook geen zin om een app te bouwen.
Een ander ding is, zijn je klanten bereid? Zijn je klanten loyaal genoeg om de app te gaan installeren? Want als ze eenmaal de app hebben geïnstalleerd ga je zeker loyalere klanten krijgen. Ze zullen niet snel naar een andere webshop gaan omdat ze alles via je app kunnen bestellen.
Dan hebben we nog een PWA, Progressive Web App. Dat wil zeggen dat je eigenlijk een soort van omgeving kunt creëren in de vorm van een website, waar men kan inloggen. Dit heeft voor en nadelen voor de webshop. Op Android toestellen is het fantastisch, want daar kan men gewoon inloggen en ingelogd blijven. Apple denkt daar anders over, want die willen gewoon apps verkopen en daar geld aan verdienen. Dus bij Apple is het gewoon nee, je kan PWA gebruiken, maar je wordt automatisch uitgelogd. Dan moet je altijd weer opnieuw inloggen. Dat is nou juist waar een app zijn voordeel uithaalt. Je kan dus kijken of je veel klanten hebt op IOS, dan is een app zeker interessanter.
Alexis:
Wat je altijd even voor jezelf scherp moet hebben, is dat je goed gaat kijken naar je business model, wat past erbij en heeft het zin? Want het hebben van een app brengt extra uitdagingen met zich mee. Ten eerste, als mensen je website bezoeken dan moet je ook mensen informeren. Dus je moet checken vanuit welk systeem ze komen, om dan aan te bieden om de app te downloaden en te installeren. Dat is een stap die je moet nemen. Het kan de drempel wel verhogen als ze gewoon iets willen kopen en verder niets doen. Je kan het eigenlijk een beetje vergelijken met het inschrijven op een nieuwsbrief. Het heeft heel veel voordelen, maar mensen moeten je wel vertrouwen om dat dus te gaan doen. Dan is het natuurlijk ook belangrijk dat je er geen misbruik van gaat maken. Denk er dus goed over na en stel een goed plan op om te zien hoe je het in je voordeel kan inzetten. Als het in jouw voordeel is dan is het ook leuk en relevant voor de klant. Dat staat natuurlijk altijd voorop.
Dries:
Denk ook niet dat als je eenmaal een app hebt dat het gelijk resultaat gaat geven in je omzet. Er is een plan hoe je dat het beste kan aanpakken. Van 6 maanden tot een jaar moet je je loyale klanten benaderen om die app te gaan downloaden. Daarna begint het een beetje te komen. Want als je al die loyale klanten aan boord hebt dan kan je daarna ook met nieuwe bestellingen die app gaan pushen. Dus een mobiele app werkt op den duur conversie verhogend. Alleen, weet wel waar je aan begint, het is eigenlijk een winkel naast je webwinkel.
Alexis:
Het is ook belangrijk voor hen waarom ze de app zouden installeren. Dat moet je dus duidelijk aan je klanten laten zien wat de voordelen zijn van een app. Anders gaan ze het niet doen. Het is een extra handeling, die misschien in jouw ogen heel klein lijkt, maar aan de andere kant wordt die handeling als groot ervaren. Tenzij men ook echt overtuigd is van het voordeel. Kijk dus even goed na of een app voor jou de juiste keuze is. Of kan je beter investeren in meer verkeer en pas daarna te gaan kijken voor een app. Het is geen verplichting, het hangt puur af van je eigen situatie.
Dries:
Vraag het ook gewoon aan je klanten zelf. Want veel consumenten, waaronder ikzelf, zijn een beetje app moe. Je hebt tegenwoordig wel voor alles wel een app tegenwoordig. Mijn telefoon gebruik ik al bijna helemaal niet meer om te bellen, maar hij staat wel vol met apps en tegenwoordig ben ik heel zorgvuldig met welke app ik er wel en niet op zet. Gewoon ook om mijn focus te houden.
Sowieso, voor dat je begint aan een app. Denk dan eerst even na of de consument bereid is om de app te installeren op hun telefoon en zal die de app ook gaan gebruiken. Als hij of zij het niet gaat gebruiken dan is het een no-go.
Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com
Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen
Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen
Responses