eCommerce Lessen – Les 32 : Wat is een call to action?

19/11/2021

Alexis van Dam

Wat is een call to action. Hoe richt je dit in op jouw pagina’? Waarom moet je letten? Welke call to actions werken wel en wanneer werkt het niet.

Dries:

Onlangs zat ik met een stagiaire te praten dat ik in elk bericht of in elke post en alles wat we doen, dat daar een call to action in zit. Tot mijn verbazing wist zij niet wat een call to action was. Dat is dan een marketing/ecommerce student die daarvoor aan het studeren is. Kwalijke zaak, want in alles wat je doet moet een call to action in zitten. In je website, in je nieuwsbrieven, in je social media. Alles wat je doet moet een reactie uitlokken. Wat is in jouw ogen een call to action?

Alexis:

Wat Dries al terecht zegt, het kan een tekst zijn, het kan een link zijn, het kan een plaatje zijn, het kan een video zijn. Wat het is maakt niet uit, maar het moet een actie uitlokken tot een vervolgstap. Zeker als je kijkt vanuit ecommerce. Denk bijvoorbeeld dat je een pagina hebt op een website, met een stuk tekst op, ik als gebruiker lees dat dan en aan het einde niks, geen link, geen button. Dan kan je denken, ik heb mensen geïnformeerd, maar over het algemeen, zelfs als je mensen gewoon informeert, wat zeg maar het meest lage doel is, wil je dat mensen misschien wel een vervolgstap ondernemen. Desnoods is het naar een vervolg blog bijvoorbeeld. Je moet mensen wel begeleiden naar iets. 

Dus wees heel duidelijk, dit heb je gedaan en dit is de vervolgstap. Als je meer praat vanuit de ecommerce, dan lees je een artikel waar een oplossing in staat en dan heb je op het einde of tussenin een linkje in staan naar het specifieke product op je webshop. Dan kunnen de mensen op die manier doorklikken of een link plaatsen naar een contactpagina. Ik kom nog vaak sites tegen die weinig tot geen call to actions hebben en dan vinden mensen het vreemd dat er weinig gebeurd. Dat is helemaal niet vreemd als mensen niet weten wat ze moeten doen. Dan doen ze over het algemeen niks en dan klikken ze gewoon weg. Daar moet je goed naar gaan kijken. Op elke pagina van je website of webshop moet je even goed nakijken of er een call to action op staat. Staat er een link naar een vervolgstap. Neem je potentiële klanten aan het handje mee om naar die pot met goud te gaan. 

Voor jou de pot met goud en voor hun de oplossing voor hun probleem. 

Dries:

Zeker, zelfs nog in je ‘thank you’ page kan je nog een call to action toevoegen. Al is het maar dat ze terug naar de website of webwinkel gaan. Dat kan al een call to action zijn. Call to action is waanzinnig belangrijk. Zeker als je een mooie blogpost of Instagram post naar een bepaald product van je webshop en ze komen dan uiteindelijk via die call to action op jouw productpagina terecht. Wat is dan de volgende call to action? Dat is natuurlijk die koopknop. Dat is ook een waanzinnig belangrijke call to action. En ga daarmee experimenteren want die call to actions, die zorgen voor je conversie. Als ze niet op die koopknop drukken komt het product nooit in hun winkelmandje terecht. 

Experimenteer met kleuren, experimenteer met uitspraken of verzin een andere tekst in de koopknop. Zorg gewoon dat het herkenbaar wordt en dat mensen die knop gaan gebruiken zodat jij meer conversies kan scoren. 

Alexis:

In een eerdere les hebben we het al gehad over de customer journey. Als je kijkt naar de customer journey heb je een aantal raakpunten die de potentiële klant met jou als bedrijf heeft. Dat kan online of fysiek zijn. Maar eigenlijk met elk aanrakingspunt, daar moet een call to action in zitten. Als daar de call to actions in ontbreken dan loopt de ketting stuk en dan gebeurd er eigenlijk niet heel veel. Dus het is eigenlijk een ketenaanpak. Het leuke uit de marketing gedachte is dat je heel creatief kan zijn als marketeer om te kijken wat echt werkt. 

Het mooie wat Dries al aangaf, je moet het ook gaan testen. Want de ene site is de andere niet. De ene doelgroep is de andere niet. Je zal echt moeten gaan kijken naar wat zal werken. Het beste wat je kan doen om te testen, is om het te testen op een live publiek. Die laten dan ook perfect zien wat het beste werkt. Enige voorwaarde daarbij is dat je wel voldoende verkeer hebt op je website om zo een test te kunnen laten draaien. 

Dries:

Wat ook belangrijk is, je kan meerdere call to actions doen, maar dat werkt vaak niet want dan zien mensen door de bomen het bos niet meer. Je ziet wel eens een nieuwsbrief voorbij komen waar 27 call to actions in voor komen. Probeer dat te minimaliseren tot 1. Of probeer in die mail blokken te maken zodat het duidelijk is welke call to action bij wat hoort. Niet in 1 bericht meerdere call to actions. Dan raak je de klant kwijt, gaat die naar een andere site en dan ben je die conversie kwijt. 

Alexis: 

De enige plekken waar je wel met meerdere call to actions kan werken, is de homepage. Dat heeft namelijk het doel om mensen het aanbod aan te geven wat ze allemaal kunnen doen. Het is een soort menukaart van wat er allemaal mogelijk is. Daar wil je wel dat mensen verschillende keuzes kunnen maken. Een andere plek is de categoriepagina van je webshop of website waar je wederom een overzicht geeft van wat er allemaal mogelijk is.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *