eCommerce Lessen – Les 29 : Waarom site speed nog steeds erg belangrijk is

12/11/2021

Alexis van Dam

Check jouw site speed eens op serversneheid. Hoe ga je om met plaatjes? Waar hosts je videos? Wanneer laadt je wat in? Loont het om een cloud te gebruiken of CDN?

Dries:

We gaan het hebben over de snelheid van je website, waanzinnig belangrijk. Niet alleen voor je Google zoekresultaten want Google kijkt daar echt enorm naar. Zeker sinds de komst van mobiel. Mensen met minder snelle data, die worden natuurlijk beperkt in de snelheid van hun internet. Dus des te makkelijker de pagina geladen wordt, des te beter. Google kijkt daar echt waanzinnig goed naar. Er zijn allerlei tools en oplossingen voor. Maar we willen eerst even ingaan waarom het nou zo belangrijk is. Het is ook bewezen dat elke seconde dat het duurt om een pagina te laden gaat ten koste aan 1% conversie. Dus hoe sneller je site is, hoe meer conversie het je oplevert. 

Alexis:

Dat is ook logisch, denk maar aan jezelf, je bent ook consument naast dat je ondernemer bent. Kijk eens naar jezelf als je naar een website gaat. Als het te lang duurt, haak je af en klik je weg. Hoe minder mensen op je website zitten, des te kleiner zijn je conversies. Het is heel vervelend om te wachten op dingen. Het moet allemaal snel gaan. Dat is een beetje de basis die we voor onszelf gecreëerd hebben. Dus daar moet je aan voldoen.

Een andere trend is ook dat mensen van video’s, audio en mooie grote afbeeldingen houden. Dat staat haaks op snelheid. Uiteindelijk moet je gaan kijken wat je nodig hebt voor je website om iets te gaan bereiken. En ik zeg niet, doe niet enkel een tekstuele pagina, dat is niet fijn om naar te kijken. Maar ga wel optimaliseren. Een afbeelding moet je niet afdrukken op een billboard, maar het moet wel goed genoeg zijn voor een desktop en ook goed genoeg voor mobiel. De grote kun je technisch regelen afhankelijk van desktop of mobiel. Zeker met productfoto’s, als je iets wil verkopen wil je ervoor zorgen dat mensen een goed beeld krijgen en daar zijn heel veel foto’s voor nodig. Laat dan alleen de foto’s zien die in de viewport zijn en niet alle andere 50 foto’s. Want dat kost veel te veel tijd. Dat zijn allemaal kleine dingen die een groot effect hebben als je het niet goed doet. Het is van belang om voor jezelf dat goed uit te zoeken.

Als je het zelf niet kan, laat je helpen en zoek advies. Je zal echt een verschil zien in je conversie optimalisatie. 

Dries:

Heel belangrijk, je haalde al een voorbeeld aan van foto’s. Je hebt tegenwoordig verschillende oplossingen dat je je foto’s in een cloud kan zetten. Zodat die niet vanuit je webshop wordt geladen. Dan laad je website sneller en dan wordt je foto via een zijweg ingeladen. Daarmee kan je enorm veel data besparen op je website. Daardoor wordt je website veel sneller. Zeker voor internationale websites is dit waanzinnig belangrijk. Want die cloud servers staan in allerlei landen van de wereld. 

Alexis:

Daar moet je echt naar gaan kijken. Ik kan mij inbeelden dat de foto’s goed moeten zijn, hoge kwaliteit en je moet kunnen inzoomen. Maar ook daar zijn allemaal technische oplossingen voor. Wat je uiteindelijk wil is dat mensen snel de keuze kunnen maken of het product bij hun past of dat ze beter een ander product zoeken. Dat zou je moeten faciliteren. 

Naast het feit dat je afbeeldingen hebt, wat natuurlijk erg van belang is, dan heb je ook nog video. Op verschillende platformen zoals YouTube of Vimeo. Ook daarin is de vraag hoe je het goed technisch regelt. 

Soms zie je wel eens pagina die wat langer is en dat alles tegelijk wordt ingeladen. Je kan er ook voor zorgen dat de belangrijke dingen eerst worden ingeladen, dat zorgt er dus voor dat je dat al kan zien en pas als mensen scrollen wordt de rest ingeladen. Dan ben je veel sneller binnen bij het begin. Het optimaliseren van wat wanneer laad, kan echt een groot verschil maken. 

Dries:

Er zijn ook veel pagina’s die je hierbij kunnen helpen om je site speed te meten en te bekijken. In Google Console daar zit de knop al in. Kijk naar je site snelheid. Kijk naar wat er mis is, Google zegt precies wat de snelheid is en wat je moet verbeteren. Probeer in ieder geval in het groen te staan, dan ben je al een heel eind en blijf dat proces verbeteren. 

Daarnaast kan je ook eens experimenteren met een andere server. Zit je nu bij bedrijf X, probeer het eens met bedrijf Y. Sommige servers staan verkeerd of probeer een eigen server, maar let er op. Het kan je enorm veel geld opleveren als de snelheid goed geregeld is.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *