eCommerce Lessen – Les 24 : Waarom keurmerken van belang zijn?

25/10/2021

Alexis van Dam

Welke verschillende webwinkel keurmerken zijn er. Welke keurmerken kun je het beste gebruiken en wat zijn de verschillen? Hoe ga je om met reviews? Hoe zorg je voor vertrouwen?

Dries:

Keurmerken, hoe belangrijk zijn ze voor je webshop? De ene zegt, “waarom zou ik een keurmerk gebruiken? Ik krijg mijn bezoekers toch wel” en de andere zegt, “ Zonder keurmerk kom je niet betrouwbaar over. En dan zal de conversie minder zijn.”  Wat denk jij Alexis?

Alexis:

Wat Dries net zegt, als je praat over ecommerce dan is vertrouwen natuurlijk super belangrijk. Traditioneel gezien heb je nog altijd de kracht van de mensen om mensen te overtuigen op basis van je winkel en dergelijke. Maar nu moet je dat met je website doen. Een website kan er heel mooi uitzien, maar dat wil niet zeggen dat alles goed geregeld is aan de achterkant. Een keurmerk, dat je wordt gecertificeerd en getoetst, straalt uit dat het allemaal wel klopt. Ik denk dat dat voor online zakendoen heel erg belangrijk is. 

Zeker als mensen grotere aankopen doen. Dat je weet dat wanneer je betaald het ook daadwerkelijk komt. Als mensen eerder gaan kiezen voor achteraf betalen omdat ze niet zeker weten of het aankomt, dat wil je vermijden. Als dat je basis is dan denken mensen dat ze je niet kunnen vertrouwen. Dat wil je niet hebben en een keurmerk kan zeker helpen om dat gevoel weg te nemen. 

Dries:

Je hebt natuurlijk thuiswinkel.org, die bedienen 70%, niet van de markt maar, wel van de omzet. Want zij vertegenwoordigen de grootste shops van Nederland. Ongeveer 2000 webshops zijn bij hun aangesloten. Waaronder Bol, Wehkamp, echt hele grote partijen. Voor die partijen lobbyen ze in Den Haag, Europa en beschermen ze ook de consument. Daarnaast heb je nog wat kleinere keurmerken, eigenlijk zijn ze niet klein want ze hebben veel meer leden. Alleen die webshops bij elkaar genereren minder omzet dan de grote partijen. Webwinkelkeur heeft ongeveer 8.500 leden. Webshopkeurmerk zeggen ook dat ze 8.500 leden hebben. 

Maak hierin een goede keuze voor diegene die het best met jou past. Ik heb de oprichter van Webwinkelkeur in mijn podcast gehad en hij zei, “ wij controleren elk lid tot op het bot of het allemaal klopt. Anders geven wij geen certificaat uit.” Er zijn natuurlijk heel veel andere partijen, waar het keurmerk nergens op slaat. Die heb je natuurlijk ook, dat zijn losse flodders. Die zijn uit marketings standpunt bedacht en niet uit een keurmerk standpunt. Webwinkelkeur is een stichting, net als thuiswinkel.org. Die zorgen ervoor dat alles in die stichting goed geregeld is. Dat alles goed gedocumenteerd is en dat iedereen zich aan de regeltjes houd waar een keurmerk voor staat. 

het is heel belangrijk voor de consument dat men kan zien aan het keurmerk dat de webshop voldoet aan al de vereisten. Alles wordt gecontroleerd door deze partijen de retours, tijdige leveringen, betalingen en noem maar op. Dat is natuurlijk belangrijk voor de consument om te weten. Eigenlijk zou elke webshop een keurmerk moeten hebben. 

Alexis:

Wederom het is erg belangrijk dat mensen je vertrouwen, anders gaan ze geen zaken met je doen. We moeten eerlijk zijn, er zijn misschien wel 1000 anderen die hetzelfde aanbieden, dat is gewoon de realiteit. Afhankelijk natuurlijk van de niche die je hebt gekozen. Maar je wil er gewoon voor zorgen dat ze bij jou uitkomen. Als je ze ontvangt op de home page of de product pagina. Is het best slim dat daar al iets staat dat de veiligheid garandeert. Begin daar niet op het laatste mee, mensen gaan geen klantreis van een paar minuten maken als ze van het begin niet weten of het veilig is. Best maak je vooraf duidelijk dat alles veilig en op orde is door een keurmerk te plaatsen. 

Dries:

Als ik zelf iets ga kopen bij een nieuwe webwinkel kijk ik altijd eerst de homepage na om te zien of er een keurmerk op staat. Dan ga ik pas verder shoppen. Als het totaalbedrag boven de 100 euro uitkomt dan bekijk ik zeker even het keurmerk. Ik weet zeker dat meer consumenten dit doen, dus als je geen keurmerk hebt dan laat je die conversie liggen. Want ik zal echt niets kopen als ik het niet vertrouw.

Alexis:

Dat is inderdaad de manier waarop veel mensen dit doen. Het vervelende is dat je niet kan kijken of mensen iets gingen kopen bij jou en dan afhaken omdat er geen keurmerk is. Dat kan je niet controleren. Dat is de harde realiteit van online zaken doen dat je niet altijd weet waarom mensen niet bij je uitkomen. Dat is wederom van belang om het goed te regelen. 

Dries:

Is het noodzakelijk om een keurmerk te hebben? Nee, want er zijn ook nog andere oplossingen. Je kan een keurmerk hebben, maar je kan ook een reviewsysteem hebben. Bijvoorbeeld Trustpilot of webwinkelkeur doet het ook. Dan kan je zien hoeveel sterren een website heeft. Je kan de reviews terug lezen. 9 van de 10 keer zijn deze ook waanzinnig goed en veilig voor de consument. Bovendien ook nog eerlijk en dat is heel veel waard. Een keurmerk raad ik zeker aan, maar ik zou daarnaast ook een reviewsysteem opzetten. Dat zorgt voor meer vertrouwen. 

De prijs van een keurmerk hangt er vanaf welke partij je kiest. Thuiswinkel.org is een duurdere organisatie dan ben je minimaal 800 euro kwijt per jaar. Het is ook afhankelijk van hoeveel omzet je haalt, hoe meer je omzet is des te meer kost de contributie. Als je een grotere organisatie bent gaan ze lobbyen voor jou in Den Haag. Bij webwinkelkeur kan je al een keurmerk hebben voor 9,95 per maand. Ze hebben ook nog een uitgebreide versie voor 19,95 per maand. Als ik mij niet vergis heb je daar ook gelijk een review systeem erbij.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *