eCommerce Lessen – Les 22 : waar haal jij kennis vandaan?

20/10/2021

Alexis van Dam

Hoe jij je kennis uit boeken, LinkedIn, blogs, vlogs, netwerk, podcasts? Hoe doe je dat? Zijn er nog andere manieren om kennis op te doen? Waarom is aanvullende kennis belangrijk?

Dries:

Waar haal je je kennis vandaan? Als ik naar mijzelf kijk, ik heb in het verleden mega veel podcasts geluisterd van experts en andere webshop eigenaars. Daar haalde ik heel veel inspiratie en kennis vandaan. Want als je in een podcast een webshop eigenaar aan het woord laat gaan, die vertelt graag over zijn successen en hoe goed hij daarin is. Vaak verteld die net iets meer omdat hij wordt ondervraagd met een microfoon. 

Dan vertelt die iets meer omdat hij het er rooskleurig uit wil laten zien. Dat geeft je heel veel inzichten, ook over je concurrenten. Dus luister er vooral naar, maar ook expert podcasts. Heb je kennis nodig op het gebied van CRO, luister dan naar een CRO podcast. Heb je kennis nodig over payment providers, luister dan daar naar. Zoek die kennis op via podcast. Zelf lees ik ook veel boeken, we hebben een aantal lessen geleden over boeken gesproken. We zullen in een toekomstige les nog meer boeken gaan bespreken. Maar ik haal zelf mijn kennis voornamelijk uit podcasts. Hoe doe jij het Alexis?

Alexis:

Voor ik daarop antwoord wil ik even terug gaan naar CRO, Conversion Rate Optimisation, voor de mensen die het nog niet weten. Nu, waar haal ik mijn kennis vandaan? Tegenwoordig heel veel via LinkedIn. Ik vind het een mooi platform. Heel veel mensen gaan daar proactief op delen. Op LinkedIn kan je echt artikelen schrijven of kortere updates. Afhankelijk van wie je volgt en welke experts je volgt. Dan krijg je toch best aardig wat kennis over wat er allemaal speelt. Met name, als je mensen wat langer volgt en dan ook met de lezers in gesprek gaat. Dan krijg je vaak hun content voorgeschoteld. 

Dat geeft toch een aardig beeld van wat er momenteel speelt. Binnen LinkedIn heb je ook een aantal nieuwsbrieven waar je op kan abonneren. En ook een nieuwsbrief van LinkedIn zelf om te zien wat er momenteel speelt in de wereld. Het mooie is, het zijn professionals zoals jij en ik. Die delen ervaringen, maar ook tips. Er kan wel een brandings component aan hangen of een commercieel belang. maar desondanks zijn het wel interessante zaken die ze delen. Waar je zeker je voordeel uit kan halen.

Dries:

Wat ik zelf nog heel veel gebruik is natuurlijk netwerken. naast de podcasts en de boeken ga ik in gesprek met mensen die die kennis hebben. Ik vraag bijvoorbeeld in mijn netwerk, “ik zoek product x, heeft iemand daar ervaring mee?” Wat er vaak gebeurd als ik een vraag stel in bijvoorbeeld de community dan krijg ik antwoord van 3 of 4 ondernemers. Dan haal ik dus mijn kennis uit mijn netwerk. Dat is waardevol omdat je dan iemand spreekt die de ervaring al heeft. Zo kan ik kennis vergaren op welk gebied dan ook. 

Alexis:

Aanvullend daarop. Over het algemeen willen mensen wel helpen. Als je op een goede manier zelf eerst wat geeft dan zijn andere ook meer geneigd om jou te helpen. Mensen doen zaken met mensen en willen over het algemeen elkaar ook helpen. Die wisselwerking is ook waarom op LinkedIn mensen willen helpen. Want het is namelijk ook zichtbaar dat je iemand helpt. Dat is ook een hele mooie manier om je kennis te vergaren.
Je hebt het al over boeken gehad, maar je kan natuurlijk ook gaan kijken naar blogs. Boeken worden vaak geschreven en gepubliceerd en dan is het boek klaar. Maar zeker in ecommerce en zeker in marketing tikt de tijd door. Technologie ontwikkeld zich, de bekende blogs over marketing in Nederland zijn altijd up to date met hun kennis. Waar ook steeds meer professionals die al hun strepen verdient hebben vaak artikelen schrijven. Die worden steeds langer en verdiepen zich meer en meer in het onderwerp. Natuurlijk zit hier meestal ook weer een commerciële gedachte achter. Maar vaak geven ze al waardevolle informatie vooraleer je iets moet betalen. 

Dries:

Wat ik zelf ook nog vaak deed om kennis te vergaren, zeker in de tijd van hemdenonline. Wat ik heel vaak deed was kijken naar de concurrent. Wat doet die, waar zijn die mee bezig, wat doen ze op social media? Al die informatie kan je wel of niet gebruiken om kennis te vergaren. Om zo je eigen product of dienst te verbeteren. 

Alexis:

Naast de podcasts kan je ook video’s gebruiken. Mensen maken tegenwoordig wat langere video’s, tutorials of vlogs. Waar ze verschillende tips en updates in delen. Je ziet steeds meer de drang dat mensen zich online meer willen laten gelden. Ook vanuit de personal branding perspectief. 

Een andere logische methode is natuurlijk een online training voor bepaalde vakgebieden. Wat bij marketing bijvoorbeeld is het vaak best wel technisch en het gaat vaak diepgaand. Je moet het over het algemeen wel echt goed weten. Als je het niet goed genoeg weet kan je namelijk geen stappen maken met je webshop of website. 

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *