eCommerce Lessen – Les 21 : Wat is online verkopen en hoe doe je dat?

18/10/2021

Alexis van Dam

Wat is het verschil tussen online en traditionele sales? Hoe vertaal je traditionele sales naar online? Wat zijn de voordelen van online sales? Waarom pijn belangrijk is. Hoe zorg je voor online loyalty en afspraken maken.

Dries:

Alexis, wat is online verkopen?

Alexis:

Online verkopen is eigenlijk in die zin, verkopen online. Het woord zegt het al. Maar als je even terugkijkt naar waar verkoop traditioneel gezien vandaan komt. Mensen doen zaken met mensen. De bedoeling is als je dat online wil gaan doen, dat je het menselijk component ook terug brengt naar jouw online omgeving. Simpel gezegd, uiteindelijk moet iets een beetje pijn doen als mensen echt een verandering willen doormaken of te wel iets gaan kopen. Of het moet een enorm groot voordeel opleveren. Dat zijn de twee drives waardoor mensen in gang gaan komen. 

Dries:

Eigenlijk is het toch gewoon eCommerce? Bedoel je dat er een online verkoop is als er een betaling gedaan wordt of betekent het nog veel meer?

Alexis:

De betaling is natuurlijk het sluit stukje van de eerste aankoop. Uiteindelijk als eCommerce ondernemer wil je dat mensen blijven terugkomen. Want we weten allemaal dat het heel veel geld kost om continu nieuwe leads te verkrijgen. Het is kostbaar, dus je wil liever een klant voor langere tijd hebben. Dus hoe kan je die klant dan op een leuke manier bezig houden en ook langdurig tot jouw klantenkring rekenen? Daar moet je natuurlijk slim mee omgaan. Daar zijn allerlei technische mogelijkheden voor. Zoals loyalty programma’s, nieuwsbrieven, kortingscodes, wedstrijden, vanalles en nog wat. Naar gelang het type van je webshop kan je daar eens over gaan nadenken. 

Dries:

Het begint natuurlijk bij een product, webshop en een betaalmodule. Dan kan je een customer journey gaan ontwikkelen om naar die online verkoop te gaan. Als we dan bij het begin beginnen. Voor online verkopen moet die customer journey perfect zijn anders weet de klant echt niet waar ze heen moeten, wat ze zoeken en waar ze kunnen kopen. Eigenlijk moet het proces zo zijn, als je naar een winkel gaat, je loopt door de winkel heen en vind het product. Daarna loop je naar de kassa en je rekent het af. Dat is een interactie waar een dame bij komt en die vraagt of je nog iets nodig hebt. Dat kan je proberen te realiseren in een online verkoop.

Alexis:

Eigenlijk gaat het erom, hoe kan je de menselijke verkoop in een winkel vertalen naar een online omgeving. Hoe kan je door middel van technische acties de ervaring van een stenen winkel nabootsen. Want mensen zijn nog steeds gewend aan hoe het vroeger ging. En dat wil je zoveel mogelijk nabootsen online. Zodat mensen echt het gevoel krijgen dat ze geholpen worden. Dat is het belangrijkste, dat je mensen echt gaat helpen. 

Dries:

Wat ook heel mooi is, met de HoReCa kan je het heel goed zien. Voorheen was er veel gastvrijheid, je werd ontvangen, je ging aan een tafeltje zitten, je werd bedient, daarna mocht je afrekenen en de zaak weer verlaten. Wat je nu vaak ziet is dat het online proces voor die HoReCa ondernemers ook steeds beter wordt. En dat ze daarmee ook hun positie versterken. Aan het begin van de Corona crisis kon je gewoon een bestelling plaatsen online, per telefoon of email. Dan werd het bezorgd en dan stonden ze daar heel knullig af te rekenen via een tikkie. Het werkte wel, maar het is natuurlijk niet ideaal. Ondertussen zijn al die processen geautomatiseerd. Dus het is veel makkelijker om online verkopen te realiseren. 

Alexis:

Inderdaad en zoals altijd, kijk even naar de stappen die mensen moeten doorlopen. Zoals Dries al eerder aangaf, de customer journey. Dat moet je goed inzichtelijk maken want elk stapje dat iemand moet nemen is een potentieel afhaalpunt. Je wil zo min mogelijk momenten hebben waar mensen kunnen afhaken. Test het daarom vooral zelf om te zien hoe simpel het is. Als je ergens teveel vraagt of teveel klikjes vraagt. Dan haken mensen af. Mensen willen het zo simpel en makkelijk mogelijk. Hoe beter je hieraan kan voldoen online, hoe fijner mensen het vinden bij jou. Hierdoor komen ze vaker terug en zijn ze sneller geneigd om een goede review achter te laten. Dan heb je nog word to mouth, dat is super krachtig.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *