eCommerce Lessen – Les 18 : Wat zijn de belangrijkste marketplaces?

11/10/2021

Alexis van Dam

Wat is het verschil tussen Amazon en Bol.com? Hoe ga je om met merkregistratie? Hoe kun jij jezelf als webshopeigenaar ontzorgen?

Dries:

We gaan het hebben over marketplaces, mijn favoriet onderwerp. 

Alexis:

Dat verbaast me niet, met e-commerce kom je al heel snel op marketplaces terecht. 

Dries:

Zeker, je ziet nu enorm veel webshops die maximaal groeien door Bol.com of via Amazon. Als je een webshop hebt en je vertegenwoordigd je producten nog niet op Bol.com of Amazon dan heb je echt onder een steen geleefd. Sorry dat ik het zeg, maar kom van onder die steen uit en ga handelen op deze platformen. Dit is namelijk gewoon DE marketing tool die er is. Je hoeft daar helemaal niets voor te doen, enkel je voorraad daar neer te leggen en zorgen dat de content up to date is. 

Alexis:

Het zal vast wel iets meer zijn dan dit. 

Dries:

Natuurlijk, maar als je zoveel tijd en energie besteed aan je webshop. Waar je de support goed moet regelen, je moet verzending goed regelen, de productfoto’s, alles moet je goed regelen. Anders komen mensen niet bij je. 

Alexis:

Plus je marketing en advertising en andere zaken. Het is denk ik wel interessant wat je zegt. Natuurlijk zal er wel een verschil zijn op de marges als je het zelf verkoopt of via een marketplace. Maar het voordeel is wel, het stukje marge wat je opgeeft, doen zij de marketingpower. Bol adverteert op TV, Radio en noem maar op. Dus zij zeggen, zoek je iets? Ga naar Bol, want wij hebben alles. Als je daar gaat zoeken, krijg je heel veel resultaten. Dan is het natuurlijk afhankelijk van hoe goed jij naar boven komt. Er zijn vast wel methodes om dat beter te doen. Maar dat gaat je wel helpen dan hoef je niet zelf al die dure uitgaven te doen met Facebook of Google ads om mensen naar je site toe te krijgen. 

Dries:

Pas inderdaad wel op, het is iets genuanceerder. Want je zal inderdaad wat van je marge moeten inleveren. Het is wel fijn dat Amazon naar Nederland is gekomen, daarmee hebben ze Bol.com lekker onder druk gezet. Dus de marge die je moet inleveren bij Bol.com wordt steeds minder. Ik geloof dat het nu 12% is ten opzichte van 15%. Natuurlijk komen ook nog de verzendkosten erbij, let daarop want die komen allemaal voor jouw rekening. Voor producten onder de 25 Euro is het best een lastig spelletje. Daarboven met bepaalde marges is het best een leuk spelletje. Want dan kan je echt wel heel veel verdienen aan Bol.com of Amazon. En waarom is dit? Je hoeft de marketing niet te doen en je hoeft de retouren niet te regelen, je hoeft het verzenden niet te regelen. Kortom, je bespaart enorm op de logistieke kosten. Je kan ervoor kiezen om je voorraad bij Bol.com of Amazon neer te leggen, dat heeft zoveel voordelen dat je eigenlijk niets meer hoeft te regelen. Behalve zorgen dat je voorraad up to date is. 

Alexis:

Zou je als ondernemers aanraden om beide te kiezen of zouden ze er eentje moeten uitkiezen?

Dries:

Ik zou op eentje beginnen, als je die onder de knie hebt dan zou ik voor de andere gaan. Ik weet niet waar ik zelf zou beginnen, ik denk dat ik nu zelf op Amazon zou beginnen. Want daar is de markt veel groter, je zit niet alleen op Amazon.nl, je zit gelijk op heel Europa. Als je goed zorgt voor je content en als je je product goed vertaald dan is het echt wel een heel leuk spelletje om op Amazon geld te verdienen. Echter is het heel lastig als je een dozenschuiver bent. Dan bedoel ik, je koopt iets in en je gaat dan handelen op die marketplaces. Dan is het geen leuk spelletje. Daar zij ook wel trucks voor, die zal ik je zo vertellen. Want dan wordt het echt een marge spelletje. Dan gaat het enkel om wie het product het goedkoopste aanbied. Dan moet je kijken hoeveel er op het einde overblijft. 

Zelf hou ik niet van dat spelletje, want dan gaat het er enkel om wie de ‘ buy ‘ knop heeft. 

Als je je eigen product gaat verkopen, of je het zelf maakt of je laat het ergens anders maken, dat maakt niet uit. Maar ik wil je wel deze tip geven, zorg dat je merk geregistreerd staat bij het Merken Bureau Benelux, dit is enorm belangrijk. Dit is namelijk minimaal de vereiste voor Amazon. Dan kan niemand anders jouw product verkopen op Bol.com of Amazon. Dat betekent dus, als je dit gedaan hebt, dan heb je vrij spel op deze marketplaces. Dan moet je enkel zorgen voor goede reviews, goede content en als het product interessant genoeg is dan wordt die vanzelf verkocht. 

In de interviews die ik gedaan heb met webshopeigenaars, zie je dat de meeste winst die ze tegenwoordig maken via marketplaces binnen komt. 

Alexis:

Is het een goede ontwikkeling voor de webshop eigenaren of is het juist goed voor de marketplaces of allebei?

Dries:

Ik moet altijd lachen als mensen zeggen, “je moet niet op Amazon kopen, want Amazon slokt de hele wereld op.” Ik krijg altijd dat idee dan gelijk dat filmpje uit 1989 over de mobiele telefoons. Dat mensen geïnterviewd werden over mobiele telefoons en de meeste antwoorden, “neen, wat moet je nou met een mobiele telefoon.” Dat is het beetje hetzelfde als bij Marketplaces. Marketplaces zijn gewoon de toekomst. 

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *