eCommerce Lessen – Les 9 : Waarom email marketing zo belangrijk is?

20/09/2021

Alexis van Dam

Hoe werk je aan een lijst? Waarom werkt email marketing? Hoe wek je vertrouwen via mailings? Hoe ga je om met bevestigingsemails en updates?

Dries:

Vandaag gaan we het hebben over waarom e-mailmarketing zo belangrijk is. Alexis, trap jij hem af?

Alexis:

Ja, graag. Als je kijkt naar e-mail, het zal van voor mijn geboortejaar en die van Dries. Dus het is inmiddels al een oud systeem. Waarom is het anno nu nog relevant? Ten eerste is het een stukje vertrouwen en ten tweede is het een stukje listbuilding. We zullen eerst kijken naar het stukje vertrouwen wat je doet. Want als jij als consument bij een webshop iets gaan kopen. Dan ga je vaak een account aanmaken, daar kan je voor kiezen en dan geef je natuurlijk je e-mailadres.

Het kan ook zijn dat je interesse hebt in een bepaald product en dat je je inschrijft voor een nieuwsbrief. Daarmee vertrouw je dus degene die gaat zenden. Het zorgt voor een stukje vertrouwen. Want jij vertrouwt erop dat ze relevante dingen gaan sturen en doen ze dat niet, dan ga je waarschijnlijk uitschrijven. Hiermee wordt een vertrouwensrelatie opgebouwd en die is toch belangrijker dan de meeste mensen denken. 

Het tweede waar we even bij stil kunnen staan. Meer vanuit het standpunt van de verzender, is listbuilding, het bouwen van een lijst. Het is natuurlijk interessanter als jij kan zeggen, mijn nieuwsbrief gaat uit naar 50.000 mensen in plaats van 500 mensen. Zeker als je bedenkt dat van die 50.000 mensen, als daar 10% de nieuwsbrief elke week opent. En van de 10% die het openen, als daar 5% van doorgaan naar je website en van die 5% weer een 10% die iets koopt. Dan weet je als dat goed gebeurt, dat je elke week een stukje business genereert met e mailmarketing. Dat is ook waarom het commercieel belangrijk is. 

Dries:

Money is in the list, zeggen ze weleens. Wat ik nog even wil toevoegen. E-mailmarketing is niet alleen belangrijk voor je sales. Maar ook voor het vertrouwen van je webshop, want zonder e-mail kan je eigenlijk niets als webshop. Want als men een order plaatst op je webshop dan wil de consument weten of de order binnengekomen is. Dus men wil graag per mail of sms, wat tegenwoordig ook vaak voorkomt, ze willen een ontvangstbevestiging krijgen. Zodat ze weten dat de bestelling ontvangen is. Daarna willen ze weten via mail of sms wanneer hun product geleverd wordt. Of informatie over eventuele vertragingen. Klanten willen gewoon op de hoogte gebracht worden over hun order. Als je dat niet doet, dan gaan die klanten naar je bellen of mailen. Die gaan zorgen dat ze antwoorden krijgen. Dat kost natuurlijk voor heel veel druk op je support en op jezelf als je het niet uitbesteed hebt. Dan moet je dit soort vragen elke keer weer opnieuw gaan beantwoorden. Als je dit goed regelt dan scheelt het je heel veel tijd aan support en aan ergernis bij je consument. 

Dus e-mailmarketing is niet alleen belangrijk voor je sales. Maar dat is het zeker voor je onderhoud van je klantrelatie. Daarbij is e-mailmarketing enorm belangrijk voor je recurring business. Alexis zei het net ook al, als een klant een bepaald product koopt, na een aantal weken kan je vragen hoe het product hun bevalt of je kan een review vragen. 

Maar je kan het ook gebruiken om de klant op de hoogte te houden dat je een vernieuwde versie van het product hebt of dat er een actie lopende is. Daarnaast kan je met e-mailmarketing allerlei funnels gaan bouwen om je sales te gaan genereren. Een van die funnels die ik interessant vind is een… Ik kom er even niet meer op, dus ik geef het woord aan Alexis.

Alexis:

Ik wil nog even inhaken op wat Dries eerder zei. Die bevestigingsmails en levering mails, dat is natuurlijk ook een stukje communicatie. Als je het weer even terug plaatst naar de fysieke bakstenen winkels, als je daar iets koopt en ze moeten het uit het magazijn halen. Dan lopen ze naar het magazijn toe om je product te halen. Vervolgens pakken ze het in en geven ze je de optie om een klantenkaart te verkrijgen. Er is heel veel communicatie die verbaal gebeurt. Met die automatische mails met bevestigingen doe je eigenlijk hetzelfde. Maar bij een webshop zie je niemand, er is geen fysiek contact. Met deze e-mailmarketing draag je bij aan het vertrouwen tussen jou en de consument. 

Ik kan best begrijpen dat het best lastig kan zijn om dit allemaal te regelen. Je kan het altijd laten regelen door je website designer of je kan het outsourcen. Maak er vooral gebruik van en richt het vooral goed in. En niet onbelangrijk, test het ook. Lees de mails goed na, dat ze kloppen, dat de links richting je website ook werken. Puur uit eigen ervaring heb ik tijdens die tests heel veel rare dingen gezien. Dat je per ongeluk door verwijst naar een FAQ van een concurrent of iets dergelijks. Doe een paar testjes en dan kan het lekker live gaan. 

Dries:

Inderdaad, ik herinner mij nog toen ik e-mails schreef voor hemdenonline. Maar ik was zo gehaast, dat ik ongeveer 25% reacties kreeg dat het volstond met spelfouten. Ik had natuurlijk liever 25% bestellingen gekregen. 

Is e-mail dood? Dat roepen mensen al heel lang. Ik denk dat e-mail nog heel lang zal meegaan. Waar je je ook bij inschrijft, je hebt altijd een e-mailadres nodig. Zonder e-mailadres kan je niks meer. Want het is nog steeds het voornaamste communicatiemiddel van deze eeuw. En dat zal nog wel even zo blijven.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *