eCommerce Lessen – Les 7 : Hoe zorg je voor optimale bereikbaarheid van jouw webshop of website?

25/08/2021

Alexis van Dam

Waarom je altijd een contact pagina moet hebben. Wat moet er tenminste op die contact page staan? Hoe biedt je support aan? Moet je tools zoals WhatsApp en chat gebruiken? Hoe speelt Google My Business (GMB) een rol in het contact?

Dries:

Bereikbaarheid, heel belangrijk voor je webshop. Ik erger me er verschrikkelijk aan als bedrijven, webshops, noem maar op, iedereen die zich online vertegenwoordigd verstoppertje speelt. Onlangs was ik bij LinkedIn, ik heb een anderhalf uur moeten zoeken voor ik überhaupt een contactformulier vond die ik kon invullen. Daar erger ik mij kapot aan. Als dit met een webshop gebeurt, dan haak ik al lang af.  Hoe zit dat bij jou Alexis?

Alexis:

Ja, dit is altijd een van de eerste dingen als ik iets koop, kan zowel zakelijk zijn als prive. Maar als ik op een site kom kijk ik altijd eerst naar de contactpagina. Wat staat erop, wat is het adres, wat is het telefoonnummer of mailadres. Er moet minstens een fysiek adres en telefoonnummer opstaan. Want tegenwoordig zijn er zoveel verhalen die de ronde doen dat er wat meer twijfel en onzekerheid komt. En als eigenaar van een webshop wil je gewoon geen twijfel laten bestaan. 

Dries:

Weet je, een telefoonnummer is gewoon belangrijk. Alleen het idee al dat je kan bellen is vaak al voldoende. Maar als je dan weer urenlang in de wacht staat dan werkt het ook weer averechts. Dus zorg ook voor korte wachttijden als je telefonisch bereikbaar bent. Per mail, zorg ervoor dat je de mail binnen een aantal kantooruren beantwoord. Wacht niet twee dagen want dat werkt ook weer averechts. Chatten werkt natuurlijk ook fantastisch als je die optie kunt bieden. Ik heb vroeger nog een aantal hemden laat in de avond verkocht omdat de chatfunctie open was. Het werkt echt en mensen vinden het fijn. 

Alexis:

Jazeker en met Whatsapp Business kan je tegenwoordig heel veel koppelingen maken, ook met je FaceBook pagina. Daar kun je heel veel koppelingen leggen. Als mensen het gevoel hebben dat ze met jou kunnen praten als ze hulp nodig hebben, dat helpt je bedrijf. 

Dries: 

Dus zorg voor goede bereikbaarheid. Wat ik hier nog aan wil toevoegen is, als je die bereikbaarheid goed geregeld hebt. Zorg er dan ook voor dat alles correct staat in Google. Google vindt dat namelijk heel erg belangrijk. Zorg dat je openingstijden, telefoon en contactgegevens in Google staat. Niet alleen Google, zorg dat dit ook op FaceBook staat of elk social media platform waar je het aan kan toevoegen. En zorg ervoor dat overal de informatie identiek hetzelfde is. Want anders gaat Google daar ook weer wat van vinden. 

Alexis:

Wat Google graag wil, is de juiste informatie voorschotelen aan mensen. En als daar een verschil tussen zit dan klopt het niet meer. En daar reageert Google snel op door je lager te positioneren. Dat zit erachter en dat is iets waar je scherp op moet zijn. 

Bedenk maar even als je een winkel hebt en de voordeur heeft een ruit eruit, stickers zijn onleesbaar, openingstijden zijn afgevallen of kloppen niet. Hoe denk je dat dat overkomt? Als trotse eigenaar van een winkel wil je dat ook niet. Je wil in ieder geval de toegang fijn en kloppend hebben. Hetzelfde geldt voor al deze platformen, het moet gewoon allemaal goed zijn en kloppen. 

Dries:

Nog een kleine toevoeging, moest je geen tijd hebben voor support of voor de telefoon op te nemen. Voor een paar tientjes per maand heb je iemand die voor je de telefoon opneemt en netjes beantwoord. Dan kunnen ze doorverbinden of als dat niet mogelijk is, al de gegevens noteren en dan kan je die op een later tijdstip terugbellen. 

Alexis:

Nog een tip, die linkt terug aan de les over content marketing die we gedaan hebben. Zet een FAQ pagina op, van veel voorkomende vragen die naar jou toekomen en ze daar netjes beantwoord. Want over het algemeen zijn er niet veel unieke vragen, maar meer het idee dat mensen persoonlijk met je kunnen praten is al heel fijn.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *