eCommerce Lessen – Les 50 : Wat kun je als webshophouder met Pinterest?

07/01/2022

Alexis van Dam

Wat is Pinterest? Waar is het een onderschat marketingkanaal in NL? Wist je dat je gemakkelijke koppelingen vanuit diverse webshop platformen kan maken om afbeeldingen op pinterest te krijgen? Hoe Pinterest zorgt voor veel verkeer naar webshops. Hoe zet je het op? Wat moet je wel en niet doen.

Dries:

Vandaag gaan we het hebben over Pinterest en hoe belangrijk het is voor je webshop. Wat weet jij van Pinterest, Alexis?

Alexis:

Pinterest is een interessant social media platform. Het is al lange tijd onder ons. Het is eigenlijk het verzamelen van ‘pins’ oftewel afbeeldingen. Als je dan op de afbeelding klikt, klik je eigenlijk op een link waar de originele afbeelding vandaan komt. Als je dat goed regelt dan komen mensen terecht op je webshop wanneer ze op de afbeelding klikken. Je kan ook zelf nieuwe plaatjes uploaden op Pinterest. Ik zou dan de eerste versie aanraden want die maakt het makkelijker om mensen te laten doorklikken naar je website. 

Waarom is het een goed platform? Je kan er goed en gestructureerd je foto’s aanbieden. Als je er wat langer op zit dan zie je uiteindelijk dat de traffic die Pinterest genereert naar websites, moet je niet onderschatten. Afhankelijk van de producten die je aanbiedt kan het zeker een interessant platform zijn. 

Dries:

Ik ben al eens tegen mijn kloten aangeschopt door Maarten Bierman toen ik zei dat het een social media gebeuren is. Maar dat is Pinterest helemaal niet, want er is geen sociaal contact. Het is eigenlijk een mix tussen een marktplaats en een zoekmachine. Je kan heel gericht zoeken als je bijvoorbeeld een nieuwe keuken wil inrichten en je doet er heel veel inspiratie op. Dat is voor de gebruiker.

Voor de webshop eigenaar zijn er enorm veel koppelingen te maken met je webshop. Shopify, Bigcommerce hebben allemaal koppelingen met Pinterest. Waardoor al jouw producten heel makkelijk te vinden zijn met de juiste content en URL, op Pinterest. Het is echt een waanzinnig marketingkanaal om in te zetten. Wel even vermelden dat er meer vrouwen op zitten dan mannen in Nederland. Dus zeker als je doelgroep vrouwen zijn dan is dit echt een waanzinnige tool om in te zetten. Het werkt ook enorm positief voor je zoekresultaten. We hebben resultaten bekeken van sites die zeer actief zijn op Pinterest. Daar zie je dat de pins zeer hoog in de zoekresultaten zijn. 

In Nederland is het nog steeds een naar achter geschoven kindje, maar dat is alleen achter geschoven door webshops, maar niet door de gebruikers. Het is een medium dat waanzinnig veel gebruikt wordt door vrouwen, maar ook door mannen, auto’s worden massaal gepint. Het is echt een krachtig medium wat nog veel wordt onderschat door ondernemers en bedrijven. Die zouden hier meer op actief moeten zijn om meer omzet en branding te realiseren. 

Alexis:

Waarom werkt het? Pinterest focust zich op iets visueels en mensen houden daarvan en het zijn geen random foto’s, het zijn dingen die de gebruiker relevant vind. Dat is het interessante van Pinterest, je kan heel gericht inspiratie zoeken. Dat is wat mensen ook met Pinterest doen. Dit kan je dus zakelijk interessant maken als je het goed voor jezelf regelt. Het hangt er dan wel vanaf hoe je de data die je in Pinterest set, matched met zoekwoorden. Zoals met heel veel dingen in de marketing, je moet echt gaan nadenken over hoe mensen zouden zoeken, wat zijn bepaalde zoekwoorden die ze gebruiken. Dit moet je goed verwerken zowel op je website als op Pinterest. 

Dries:

Er zijn heel veel handige tips om te beginnen op Pinterest, ik zou die zeker even ter harte nemen. Zorg voor minimaal 10 borden op je Pinterest account en zorg dat al die 10 borden, minimaal 10 pins hebben. Dat is heel erg belangrijk voor een goede start. Om pins te verzamelen, dat hoeven niet alleen pins te zijn van je eigen webshop. Het kunnen ook pins zijn van inspiratie voor anderen, waarvoor jouw product beter voor geschikt is. Gebruik ook andermans pins in je eigen borden, dat is heel erg belangrijk. 

Alexis:

Wat je kan doen als leuke marketing strategie. Als je producten verkoopt aan klanten, laat mensen het fotograferen hoe ze het gebruiken en daar maak je dan vervolgens een pin collectie bord van. Zo kan je laten zien hoe mensen jouw product echt gebruiken. Dat kan je ook plaatsen op andere social media profielen. 

Dries:

Ik zou zeggen, begin sowieso met Pinterest, het is echt waanzinnig belangrijk.

Er is in Nederland een Pinterest expert dat is Maarten Bierman. Dries heeft een podcast met hem opgenomen over Pinterest.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *