eCommerce Lessen – Les 5 : Waarom Linkbuilding nog steeds zo belangrijk is?

10/09/2021

Alexis van Dam

Wat zijn backlinks? Wat is domein autoriteit en wat is eigenlijk die link-juice wat je altijd hoort? Moeten jouw links follow or no-follow zijn? Welke tools kun je het beste inzetten? Kun je links ruilen met partners? Hoe zorg je dat mensen iets bij jouw gaan kopen?

Dries:

Link Building, is het nog steeds belangrijk?

Alexis: 

Het is wel nog steeds belangrijk, let even op het woordje “wel”. Bewust gekozen, want vroeger was het echt belangrijk. Dat is het nog steeds wel, en waarom wel. Als je beginnend bent als website of webshop, dan moet je echt wel aan linkbuilding doen. Er zijn heel veel manieren, we zullen er een aantal vandaag bespreken. Maar het zorgt er uiteindelijk voor dat er een voet tussen de deur komt. Het zorgt namelijk voor een goede linkbuilding strategie of dat je bewust zorgt dat mensen naar jou gaan linken, zodat je steeds hogerop komt in google.

En wat we in andere lessen hebben uitgelegd, hoe hoger je in google staat, hoe groter de kans dat mensen op jouw pagina gaan doorklikken. Dat kan je Homepage zijn, dat kan je productpagina zijn, noem maar op. Hoe hoger het staat in Google met de relevante zoekwoorden, hoe beter het is voor jou. Om daar te komen, daar draagt linkbuilding zeker aan bij. Niet het enige, maar het draagt er zeker behoorlijk aan bij.

Dries: 

Als we de Amerikaanse termen moeten geloven dan is linkbuilding nog steeds belangrijk, maar user metrics worden steeds belangrijker. En user metrics, wat betekent dat eigenlijk? Wat ik eigenlijk al in vorige lessen zei, zorg ervoor dat de bezoeker die op jouw webpagina terecht komt, bedient wordt, zoals hij bedient wil worden. Dat betekent dus, met de juiste content, met de juiste informatie, de juiste foto’s, het juiste beeldmateriaal. En zorg dat de bezoeker alles kan vinden wat hij nodig heeft. En dat is denk ik het belangrijkste van user metrics. Los daarvan moet je website ook zo goed functioneren, zodat de bezoeker die informatie heel gemakkelijk kan vinden. Dat je website goed gestructureerd is, daarmee maak je linkbuilding iets minder belangrijk.

Alexis:

Het is ook een beetje verwachtingsmanagement. Als je op de zoekresultatenpagina van Google kijkt, daar staat een titel op, een description op, en noem maar op. Er wordt een bepaalde verwachting verwekt. En die verwachting moet natuurlijk kloppen. Want wat doe je anders, je zal het wel al raden, dan ga je terug. En Google meet dat dus ook. De zogeheten bounce draagt er niet aan bij dat je hoger komt. 

We hebben het over linkbuilding, dus even terug naar dat stukje. Linkbuilding zorgt er dus voor, mits het goed gedaan is en wat is dan goed gedaan. Jouw site heeft een bepaalde pagerank of domein autoriteit. Dat is een schaal tussen 0 en 100. En naar gelang hoe lang je site al bestaat en hoe lang je domein geregistreerd is, hoeveel content erop komt, hoeveel bezoekers er zijn en hoeveel links daar naar toe komen. Dan gaat het erom, wat voor links zijn het?

Als het sites zijn die minder autoriteit hebben dan jou. Dan zal het niets opleveren. Zijn die beter dat jouw domein autoriteit dan zal het langzaamaan gaan bijdragen. Dus als je huidige website een autoriteit heeft van 30 en je krijgt een bevriende website met een domein autoriteit van 50. En die linkt naar jou toe op de juiste manier, met de juiste follow en goede beschrijving. Dan zal dat jouw site een klein beetje beter positioneren. Niet gelijk, niet dat je gelijk naar 50 schiet, maar als je een aantal links die hoger zijn dan jou, naar jouw site toe krijgen. Dan zal het langzamerhand belangrijker worden. Waarom is dat nou? Google wil uiteindelijk resultaten bieden aan jou als zoeker, die zo goed mogelijk zijn. En ze kijken dus naar autoriteit. Als iemand belangrijker dan jou, linkt naar jouw website, dan zegt dat iets over jou. Dat is de sleutel waar het om gaat met linkbuilding.

Dries:

Zorg dat je zelf een autoriteit wordt en hoe doe je dat dan? Dat krijg je door veel linkjes te krijgen en goede content te delen. 

Alexis:

Zeker, mensen naar je website krijgen is één, maar je moet er ook voor zorgen dat ze op je website blijven. En hoe zorg je daarvoor? Zorg voor internal links. Dus linken in je eigen site. Als mensen op je site zijn wil je graag dat ze doorklikken. Komen ze binnen via een blog artikel op je site, dat is prachtig, maar een blog schrijft men met een doel. 

Dan moet je het ook faciliteren, zodat mensen gemakkelijk je doel kunnen verwezenlijken. Van nature zijn mensen niet zo gedreven om het zelf te gaan uitzoeken. Je moet het makkelijk aanbieden aan hun. Dus je moet nadenken over routes die mensen moeten gaan doorlopen. Je moet nadenken over wat een logische flow is. 

Onderschat linkbuilding zeker niet en er zijn heel veel mogelijkheden hoe je dat kan doen. Nog een tip wat ik wel wil geven, mocht je het nog niet hebben, ga het gelijk aanmaken. Is het Google Search Consult. Krijg je niet automatisch bij een site, maar als je een gmail account hebt en een keer geadverteerd hebt. Dan kan je ook heel gemakkelijk Google Search Consult aanzetten. Dat geeft je ook inzicht in de stand van zaken met je website en met betrekking tot SEO. 

Dries:

Zeker, als je dan toch bezig bent met linkbuilding en je zorgt voor interne links en de links die naar je website toe verwijzen. Vergeet ook geen auto backlinks te maken oftewel uitgaande links. Als jij een interessante blogpost hebt, waarbij je een link kan sturen naar bijvoorbeeld wikipedia, youtube of dat soort zaken. Dat werkt ook weer mee om jouw blog interessanter te maken voor de lezer. En vanuit die link gaan ze even weg van jouw website en komen ze daarna weer terug. Dat werkt allemaal mee aan de Google zoekresultaten. 

Alexis:

Wat dat betreft is het vanuit de zoekmachineoptimalisatie een aandachtspunt. Het is niet altijd even makkelijk. Als je gaat Googlen komen er heel veel verhalen naar boven wat de juiste en minder juiste manier is. Kijk even naar jezelf, hoe zou je zelf op bepaalde sites willen uitkomen. Neem dat voor jezelf als maatstaf. 

Natuurlijk als je praat over domein autoriteit, dat kan je niet zomaar zelf bedenken. Daar zijn allerlei tools voor. Eentje is bijvoorbeeld moz.com, een andere is ahrefs en dan heb je nog semrush. Er zijn er overigens nog veel meer.

Dries:

Dus even een samenvatting. Linkbuilding is nog steeds belangrijk, maar het wordt minder belangrijk dan dat het ooit was. Want de user metrics zijn belangrijker, zorg dat die waanzinnig goed zijn en zorg voor het totale plaatje. Dat zorgt ervoor dat je goed gevonden wordt en als je goed gevonden wordt dan ga je meer conversie draaien.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *