eCommerce Lessen – Les 48 : Authentieke connectie met je doelgroep via vloggen

03/01/2022

Alexis van Dam

Wat is vloggen? Waarom maakt vloggen authentiek? Hoe creeër je vertrouwen? Waarom is video is populair? Denk aan ondertiteling. Hoe lang is een goede vlog? Waarop moet je letten met een vlog.

Dries:

We gaan het hebben over vloggen. Wat is vloggen Alexis?

Alexis:

In een eerdere les hebben we het al eens gehad over bloggen. Dit kwam van weblog, een soort dagboek wat je bijhoud. En nu komt de v erbij van video, het is dus een videodagboek wat je bijhoud. We zullen voornamelijk focussen op zakelijk vloggen want we zijn ecommerce ondernemers. Waarom video? Mensen houden ervan om naar video’s te kijken. Mensen lezen steeds minder en kijken veel liever naar een video. Het helpt ook om de boodschap die je hebt makkelijk te vertegenwoordigen. Ten opzichte van het geschreven woord zorgt video voor een betere vertrouwensband want de mensen kunnen je zien. Wat ook leuk is aan het videoformaat is dat je dingen kan tonen, je kan bijvoorbeeld een product laten zien. Met video kan je eigenlijk heel veel dingen doen, die je met geschreven tekst niet kan doen. 

Vanuit het branding perspectief kan je er een leuk logo inzetten of een leuk muziekje op de achtergrond. Het werkt ook goed voor je SEO.

Dries:

Waarom zou je als webshop een vlog moeten starten? Veel webshops zijn onpersoonlijk en werken vaak met stock foto’s, heel afstandelijk naar je doelgroep. Wil je je doelgroep dichter naar je toe trekken, dan is een vlog waanzinnig belangrijk. Want dan kan je natuurlijk je gezicht laten zien, wat achter de webshop schuilt. Maak het allemaal persoonlijker en interessanter. Plaats het op YouTube, want na Google is het de grootste zoekmachine van de wereld. Plaats het op Instagram of Facebook. Al deze filmpjes zijn leuke extra content die je social media kanalen kunnen versterken.  

Alexis:

Het is ook afhankelijk van hoe je het inricht. Je kan meer vanuit de bedrijfstak vloggen of je kan de vlog persoonlijker maken vanuit het ondernemersperspectief. Dan kan je een stukje inkijkje geven in wat er eigenlijk gebeurt achter de schermen van een grote webshop. Dat kan ook gelijk een tool zijn om nieuwe medewerkers te gaan werven. Een video geeft in een paar minuten een heel ander beeld dan een stukje tekst doet. Daarmee wil ik niet zeggen dat bloggen niet meer belangrijk is, want het is zeker nog heel belangrijk. 

Wat je bijvoorbeeld ook kunt doen is een lang artikel schrijven en dan plaats je daar een samenvatting in videoformaat bij. Wat je dan bedacht hebt, kun je dan op twee manieren gebruiken. 

Dries:

Vloggers zie je wel eens met hele dure camera’s en dat soort dingen. Iedereen heeft tegenwoordig een smart telefoon, voor 12 Euro koop je een selfiestick en je kan al leuke vlogs beginnen te maken. Wil je het iets professioneler aanpakken dan heb je al voor ongeveer 600 Euro, een professionele camera waar je waanzinnig vlogs mee kan maken. Maar wij doen tot nu toe alle vlogs met de Iphone en ik heb nog geen camera gevonden die het beter kan. 

Alexis:

Smartphones hebben tegenwoordig zo een hoge resolutie, dat een camera niet meer nodig is voor vloggen. Kijk wel even of de voorkant camera evengoed is als de camera aan de achterkant. Vaak zijn ze van mindere kwaliteit. Met vloggen is ook wel het geluid van belang. Het beeld kan van iets minder kwaliteit zijn, als het geluid maar goed is. Dat is iets waar mensen heel snel op afhaken als het geluid niet goed is. Nog een tip wat belangrijk is, maakt niet uit op welk platform je het gebruikt, zorg voor ondertiteling. Want we bekijken wel video, maar dat wil niet zeggen dat we altijd het geluid aan hebben staan. Als het geluid uitstaat en het is niet ondertiteld dan houd je boodschap zeer snel op. Om dat te voorkomen investeer je best even in ondertiteling, dit is meestal niet gratis. Dit maakt je content beter en zorgt ervoor dat het langer relevant blijft. 

Dries:

Wat ook nog een hele belangrijk is voor een vlog. Zorg dat die nooit langer is dan drie minuten. Als het langer is dan 3 minuten, dan is het geen vlog meer, maar eerder een gewone video. Voor de vloggers onder ons, die weten dat een video van onder de 3 minuten goed bekeken wordt. Daarna haken ze vaak al af.

Wil je meer weten over vloggen?

Dries heeft een tijd geleden een podcast opgenomen met Lieke van der Plas over zakelijk vloggen.
Luister & leer alles over zakelijk vloggen.

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *