eCommerce Lessen – Les 46 : Maak impact met verpakkingen

22/12/2021

Alexis van Dam

Wat voor verpakkingsmogelijkheden zijn er? Hoe ga je om met duurzaamheid? Verpakking als marketingmiddel. Hoe ervaren jou klanten de verpakking. De verpakking is het eerste wat men ziet. Unboxing, wat kun je er mee? Ervaring, bestel jij wel eens bij je concurrenten?

Dries:

We gaan het hebben over verpakkingen. Misschien een beetje een saai onderwerp. 

Alexis:

In eerste instantie, misschien wel. Het is vaak bruin of grijzig en niet super interessant. Maar dat is misschien ook het punt vanuit de marketing of branding gedachte. Denk daar eens goed over na want als iets geleverd wordt is het de eerste keer dat je fysiek iets ziet. En daar wil je eigenlijk al de ervaring laten beginnen en niet als de verpakking weggehaald is. Dat is waar het soms wel eens verkeerd gaat. Kijk maar naar de grote partijen zoals Bol of Coolblue, die hebben echt wel geïnvesteerd in hun verpakkingen. Zodat de eerste ervaring al beter gaat zijn. Dit is eigenlijk het punt waar je het verschil kan maken. Voor we er dieper op ingaan, kijk maar eens in de supermarkt, de verpakkingen waar de producten inzitten dat spreekt al. 

Dries:

Vandaag wil ik twee soorten van verpakkingen bespreken. Je hebt de productverpakking, daar kom ik later op terug, maar eerst de verzendverpakking. Zoals jij al zei, Bol.com heeft geinvesteerd in verschillende dozen. Ik weet niet of die allemaal milieuvriendelijk zijn, in het kader van co2 moeten we ook allemaal nadenken. Maar eigenlijk wil ik twee dingen over verpakkingen zeggen.

Zorg dat de verpakking zo klein mogelijk is, zodat er zo min mogelijk lucht in zit tijdens de verzending. Vaak zijn het herbruikbare dozen, die zijn niet zo mooi als die van Bol.com. Maar als je zo een bruine gerecycled doos hebt, zorg dat er een tekening van een plantje of iets dergelijks op staat. Zodat iedereen weet dat het gerecycled is en dat je bedrijf milieubewust is. 

Productverpakkingen, we hadden het net over verpakkingen dat ze niet sexy zijn. Maar ik weet dat jij een Apple fan bent, dus als jij een Apple verpakking krijgt, wel moet een product niet altijd verpakt worden zoals een Apple?

Alexis:

Puur vanuit de branding experience, ja. Apple is ook wel een bedrijf die sustainability hoog in het vaandel heeft. Nu hebben ze zelf het oplaadblokje eruit gehaald, want op een gegeven moment als je een aantal Iphones hebt gehad, heb je al een stapel van die blokjes liggen. Kwa ervaring hoe de verpakking open gaat, daar hebben ze echt over nagedacht. Dat is wel van belang, als jij een of andere pen besteld of 100 pennen. Dat zal een andere ervaring zijn dan een nieuwe smartphone. Maar afhankelijk van wat het is wat je verkoopt in je webshop, denk wel na over dat eerste ervaringspunt. 

Zeker als je gaat denken vanuit een review of testimonial perspectief. De verpakking is het eerste wat mensen gaan zien. 

Dries:

Apple is een subliem voorbeeld van hoe het wel moet. Wat je kan doen, bestel eens bij 10 van je concurrenten en bekijk hoe zijn de verpakking aanpakken. Trek daaruit je eigen conclusies en maak het beter dan die van hun. 

Alexis: 

Wat mij nog te binnen schiet als voorbeeld van vitamine pillen. Het is een heel platform wat ze hebben met allemaal verschillende pillen. Ze bieden net genoeg pillen aan voor een maand en 5 dagen voor de pillen op zijn krijg je weer een nieuw doosje. Het is zoals Dries al zij, het is eigenlijk gewoon een bruin gerecycleerd doosje, maar ze hebben er mooi hun logo op gezet. 

Een ander leuk voorbeeld is boxershorts voor mannen van On That Ass. Zij hebben een soort van plastic verpakking en dan zie je eigenlijk al het thema van die maand aan de buitenkant. Dan heb je gelijk weer die herkenning. Daarmee maak je je brand. 

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *