eCommerce Lessen – Les 45 : Wat is Crowdfunding

20/12/2021

Alexis van Dam

Wat is crowdfunding? Hoe zet je een crowdfunding actie op? Welke platformen zijn er? Kom jij welk in aanmerking voor crowdfunding actie? 1 of meer investereerders, wat werkt het beste? !!!

Dries:

Vandaag gaan we het hebben over crowdfunding. Er zijn verschillende manieren van crowdfunding. Wil jij ermee beginnen, Aleis?

Alexis:

Ik heb een aantal stapjes, maar voor we daar op in gaan, even best uitleggen wat crowdfunding is. Het zit een beetje in de naam, maar eigenlijk is het investeren door de massa. 

Als je op de KVK site kijkt, daar vind je een aantal zinnige artikelen met leuke informatie over crowdfunding. Daar hebben ze ook een stappenplan. Als ondernemer ben je ooit begonnen met het opstellen van een goed uitgewerkt plan, dat is belangrijk. Maar het is ook belangrijk als je gaat zoeken naar crowdfunding. Want de mensen willen zien waar het geld heen gaat en wat het hun zal opleveren. Dus dat is er eentje, begin met een goed plan. Vervolgens is het van belang dat je gaat kijken naar welke vergoeding je gaat aanbieden aan je investeerders. Hoe zit het met je eigen vermogen, wat is je vreemd vermogen en dat soort zaken. Daarnaast is de derde stap om naar een crowdfunding platform te gaan kijken. Er zijn diverse platformen met diverse aandachtsgebieden. Dan moet je ook zorgen voor een heel goede pitch. Mobiliseer je netwerk, dat zorgt ervoor dat je crowdfunding project een groter bereik heeft. Wat ook heel belangrijk is vanuit de marketing gedachte, blijf in gesprek met je investeerders. Want die mensen investeren in jou en uiteindelijk willen ze op de hoogte gehouden worden over de vooruitgang. 

Dries, wat zijn interessante platformen?

Dries:

Je gaf het al aan, kickstarter is een interessant platform. Tegenwoordig is het een internationaal platform, voorheen was het alleen voor Amerikaanse partijen. In Nederland heb je crowdaboutnow, het is vergelijkbaar met kickstarter. Maar je hebt ook partijen zoals Colin Invest en Geldvoorelkaar, maar die beginnen ondertussen meer op banken te lijken. Want die gaan je hele financiële plan doornemen en daarna hebben ze een heel groot netwerk waar een aantal grote investeerders in zitten. Die kunnen dan tegen 10 a 15% rente investeren in je bedrijf. Als je daar door de screening heen komt, dan ben je 99% zeker dat de financiering rond komt, want de voorwaarden zijn daar een stuk strenger dan bij bijvoorbeeld een kickstarter. 

Wanneer ga je eigenlijk denken aan crowdfunding? Het kan zijn dat je je voorraad wil gaan financieren, dan moet je niet naar kickstarter gaan. Maar dan is Geldvoorelkaar een goede optie want je hebt gewoon een goed business model, je hebt alleen even de financiële middelen niet om je voorraad te financieren. Maar heb je bijvoorbeeld een product bedacht wat je al ontwikkelt hebt, maar nog moet verder ontwikkelen om het bij de consument te gaan krijgen, dan is kickstarter of crowdaboutnow een geweldige partij. 

Wil je echt alles weten over crowdfunding, ik heb zelf bijna 2 uur gesproken met Simon Dauw, hij is de grondlegger van crowdfunding. Hij heeft het eigenlijk bedacht in Nederland en is het daarna gaan internationaliseren. Waanzinnig podcast, die man weet er alles van. Daarnaast heb ik nog een podcast opgenomen met een partij die de Heat Box hebben ontworpen en die hebben een waanzinnige kickstarter campagne gedaan. Inmiddels hebben ze meer dan 200.000 Euro bijeen gekregen. 

Als je echt alles wilt weten over crowdfunding luister dan eens naar het gesprek wat Dries had met Simon Douw. De Godfather of crowdfunding.
Als je een echt succes verhaal wilt horen, luister dan eens naar het verhaal van Kevin de Krieger en zijn heatbox. Luister wat voor succes zij gehad hebben op Kickstarter.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *