eCommerce Lessen – Les 44 : Wat is bloggen

17/12/2021

Alexis van Dam

Wat is een blog? Waarom zou jij als eCommerce ondernemer moeten gaan bloggen? Hoe vaak moet jij gaan bloggen? Waarover kun je het beste bloggen? Hoe zet je een blog op en richt je het in?

Dries:

We gaan het vandaag hebben over bloggen. Waar ging jouw laatste blog over?

Alexis:

Mijn laatste blog gaat over een webinar die ik ga geven. Daar behandel ik in hoe je met behulp van mind mapping goede webinar kan produceren. Dus het is een aankondiging van een webinar. 

Dries:

Wat is bloggen eigenlijk?

Alexis:

Uiteindelijk is het gewoon een artikel wat je maakt. Het woord bloggen komt van weblog, het is een deel van je website of je hele website als je een blog website hebt, waar je regelmatig nieuwe inhoud plaatst. Dat kan 2 keer per week zijn of per maand. maar het moet alvast een vast stramien zijn. Waarom een vast stramien? Dan weten mensen heel gemakkelijk wanneer ze een nieuwe blog kunnen verwachten. Het beste is ook een omgekeerde logische volgorde, dus het laatste als eerste. Want ze redeneren dat het laatste het meest actuele is. Mensen willen vaak met het actuele beginnen en dan teruggrijpen naar oudere artikels die je hebt geschreven. Het biedt ook de mogelijkheid om interactie aan te gaan tussen de lezer en jou als schrijver. 

Dries:

Is het niet van oudshere, een log wat je bijhoud van wat je aan het doen bent? Daar is het mee begonnen toch? De eerste weblogs waren van privé mensen. Die gingen bijhouden wat ze in het dagelijks leven deden. Dat werd dan opgepakt door de zoekmachines en naderhand zijn alle grote bedrijven ook gaan bloggen omdat ze zien dat het een meerwaarde heeft in SEO.

Alexis:

Ja, het is inderdaad begonnen als een persoonlijk iets, je kan het zelfs zien als de digitale versie van je dagboek. Het is persoonlijk begonnen en langzaamaan begonnen bedrijven de meerwaarde te zien om blogs commercieel in te zetten. 

Dries:

Heeft bloggen nog zin? Jazeker heeft het nog zin. Inmiddels zijn er al miljoenen blogs, misschien zelfs miljarden. Dus opvallen wordt steeds moeilijker, maar als je regelmatig verse content plaatst dan zal Google jou gaan vinden. Zeker als je regelmatig nieuwe content plaatst is dat interessant voor je luisteraar of lezer. Want die zijn op zoek naar de nieuwste trends, laatste nieuwtjes en ontwikkelingen. De grootste bedrijven zoals KLM en Coca Cola hebben zelfs een blog site, omdat ze hiermee hun publiek willen bereiken. 

Alexis:

Zo krijgen de klanten een inkijk in de producten of diensten or processen die je niet op je productpagina zet. Het geeft een beter inzicht in je bedrijf, hierdoor zullen je klanten zich meer verbonden voelen met je brand. Als we even terug gaan naar de les over branding. Mensen kopen van mensen, niet van bedrijven. De mensen van je bedrijf schrijven dan voor je, dat kan gaan over een product, maar het kan ook gaan over het welzijn van je werkomgeving. 

Dries:

En hoe zet je een blog erop? Daar zijn verschillende manieren voor. Als je een webshop hebt, kan je een extra pagina maken waar je de blogs plaatst. Heb je dat niet, dan zijn er ook middelen om wordpress te koppelen aan je webshop, op die manier kan je dan ook een blog schrijven. Ben je kleinschaliger en zit je alleen op Etsy of Amazon en je hebt nog geen eigen webshop. Dan kan je op kanalen als LinkedIn ook blogs schrijven.

Alexis:

Bereid het ook een beetje voor. Je gaat niet altijd de tijd of zin hebben om blogs te schrijven, maar als je eens in de goede flow zit, schrijf dan een aantal blogs in een keer en plan de livegang van de blogs. 

Als je inderdaad op Etsy of iets dergelijks zit dan kan je naar wordpress.com gaan, niet verwarren met wordpress.org. Daar kan je blogs starten, zonder dat je het zelf moet gaan hosten. Je kan zelfs de domeinnaam kopen, kan prijzig worden, maar het zorgt er wel voor dat je een mooie blog hebt zonder al het gedoe om het up te daten. 

Dries:

Heb je er zelf geen tijd voor of heb je de mensen er niet voor. Besteed het dan uit. Je kan heel makkelijk via Upwork of Fiverr blog schrijvers vinden, die voor jou de perfecte blog kunnen schrijven. Zorg in ieder geval dat je een blog hebt, want zo zorg je ervoor dat je gevonden wordt in de Google resultaten.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *