eCommerce Lessen – Les 42 : Etsy als aanvullende webshop kans

13/12/2021

Alexis van Dam

Etsy de online marktplaats voor handgemaakte en vintage producten. Waarom zou jij hier iets mee kunnen of moeten doen? Hoe werkt het? Hoe zet je het op? Voor wie relevant? Hoe richt je de marketing & promotie in? Wat zijn de kosten voor het gebruik van Etsy. Hoe kun je werken met listings?

Dries:

Een Etsy webshop, wat is het, wat doet het en wat kan het?

Alexis:

Etsy is een interessante partij. Je moet maar eens kijken wat je daarop kan vinden. Het is een online marketplace zoals er heel veel zijn, maar dan specifiek voor handgemaakte en vintage producten. Als je een ondernemer bent in die categorie dan is het heel erg interessant. Het is lang niet voor alles, maar als het wel de niche is waar je in zit dan kan het een mooie overweging zijn om eens te kijken of het een goede zaak kan zijn voor jou. Het mooie aan Etsy is dat je een hele mooie webshop hebt of ja een ecommerce platform wat je voor jezelf inricht. Alleen, je slaat niets bij Etsy zelf op, uiteindelijk lever je zelf. 

Het is eigenlijk een community van makers, kleine ondernemers en shoppers. Als je op de site kijkt, de hoeveelheid mensen die erop zitten, is echt enorm en de aantal verkopen zijn toch wel significant. Het is iets wat interessant zou kunnen zijn. Wat het nog interessanter maakt is de marketing en promoties die ze aanbieden. Je hebt ook een zoekmachine functie en related products. Het is handig om je Etsy webshop te koppelen aan je social media. Je kan zelfs als je al een webshop hebt, deze sluiten en alles naar Etsy brengen. Dan ligt wel heel je ecommerce met hun, dus als er iets gebeurd heeft het wel gelijk impact op jou als ondernemer. 

Dries:

Ik denk niet dat je je webshop moet sluiten om op Etsy verder te gaan. Het zal elkaar eerder gaan aanvullen en dat lijkt me de beste manier om het te doen. Etsy kan je ook juist gebruiken als marketing instrument, voor je eigen producten. 

Alexis:

Zeker, het is mooi om het aanvullend in te zetten. Als je meer richting de techniek kijkt van Etsy, natuurlijk moet je de shop daar wel netjes inrichten, het fungeert eigenlijk als een aanvullend ecommerce platform. Waarbij je het netjes moet regelen, met de titels, content en productfoto’s. Dan zal je langs SEO kant zie je dat Etsy behoorlijk goed gerankt is. Omdat er veel mensen op zitten en er heel veel reviews op staan en omdat het een solide goed systeem is. Hou er wel rekening mee dat er wel een kostenplaatje aan vast zit. Daar weet Dries wel wat meer over.

Dries:

Zeker, want ze zeggen dat het gratis is om een Etsy webshop te maken. Dat klopt, maar per listing betaal je 18 cent, je betaalt 5% transactiekosten. Let op, dat is 5% inclusief je verzendkosten, verpakking en noem maar op. Dus je betaalt 5% transactiekosten op het totaalplaatje. Daarnaast heb je nog Etsy Payments, je maakt gebruikt van hun payment service en daar rekenen ze nog 30 cent per transactie voor en 4% van de verkoopwaarde. Dus het is niet misselijk wat je afdraagt aan Etsy, maar ik vraag me dan af of het goedkoper is dan Bol of Amazon. 

Daarnaast heeft het nog een aantal andere voordelen, waar je op moet letten. De BTW-regeling werkt ook gewoon bij Etsy, je bent zelf verantwoordelijk voor je BTW. Dus je kan best je prijzen inclusief BTW op Etsy zetten. Dan ontvang je van Etsy zelf een uitdraai van de BTW. Een ander voordeel is dat je heel makkelijk je listings kan vertalen op Etsy. Hierdoor kan je globaal gaan verkopen, het enige probleem is, de koper zal rap afhaken door de verzendkosten. Zodra je iets naar de andere kant van de wereld gaat sturen, lopen die verzendkosten al snel op. 

Alexis:

Het kan heel interessant zijn voor deze categorie van ecommerce ondernemers. Als het voor jou interessant is en het lijkt op wat je aan het doen bent dan is het zeker handig om het eens na te kijken. Zoals het altijd gaat in de marketing, test het eens uit of het voor jou werkt. Je kan met een paar listings experimenteren of het werkt voor je product. Als het aanslaat dan kan je het langzaamaan gaan uitbreiden. Als het niet werkt, dan is het zo, maar dan heb je het in ieder geval wel geprobeerd.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *