eCommerce Lessen – Les 41 : Efullfilment voor meer focus op ecommerce

10/12/2021

Alexis van Dam

Wat is efullfilment? Wat zijn de voordelen en nadelen? Wanneer moet je dit gaan doen? Wat is het belang van de persoonlijke boodschap in ecommerce?

Dries:

We gaan het vandaag hebben over e-fulfilment. Wat weet jij er van?

Alexis:

Je bent de eigenaar van een webshop dan ben je natuurlijk bezig om mensen naar je website te krijgen, aankopen te laten doen, landing pages maken, optimalisatie en noem maar op. Zodra mensen producten beginnen te kopen met jou, dan moet het natuurlijk nog ingepakt en verzonden worden. Dat zijn natuurlijk ook zaken die erbij horen. Maar dit kunnen net de zaken zijn waar jezelf als ondernemer niet mee bezig wil zijn. Je wil bezig zijn met het verkoopproces. Als het voor jou qua tijd teveel is, dan kan je het misschien beter gewoon uitbesteden. Dat noemen we dan e-fulfilment.

Dries:

Je voorraad kun je bijvoorbeeld neerleggen bij hun. Dat scheelt je enorm veel ruimte. Ik kan mij nog herinneren dat ik een podcast had opgenomen met Elmi van Cheap Outdoor. Na 2 a 3 jaar hadden ze de voorraad doorheen het huis staan en op het moment dat de babykamer ook vol begon te geraken hadden ze besloten om het uit te besteden. Toen kwamen ze in contact met EWarehousing, zij hebben toen alles voor hen uit handen genomen. Sindsdien ligt de hele voorraad van Cheap Outdoor met EWarehousing. Zij pakken alles netjes in, zij onderhouden de voorraad, geven voorraad signalen af, hierdoor kan je heel efficiënt zijn met je inkoop. Los daarvan hebben ze ook enorm op de kosten bespaard. Naast deze voordelen kan je je ook meer focussen op je business. 

Daarbij is het voor hun dagelijkse kost, ze zijn dagelijks bezig met inpakken van bestellingen en het stroomlijnen van processen. Wat nog een heel belangrijk voordeel is en wat veel webshop eigenaren onderschatten, is dat je gelijk je webshop kan openzetten met voor 12 uur bestellen, de volgende dag in huis. Als je dat zelf zou gaan doen, dan wil dat zeggen dat je nog tot 12 uur de orders moet gaan verwerken. Daarna moet je nog naar een distributiecentrum van PostNL gaan rijden. Dat is voor niemand te doen. Het is ook 30 tot 40% meer omzet voor je webshop als je dit aanbiedt. 

Alexis:

Dat is ook logisch als we even door de consument bril gaan kijken. Over het algemeen werk je overdag en als je s’ avonds dan thuis komt, kijk je eens of je iets leuk kan kopen online. Dus dat mensen rond 8 uur s’ avonds nog gaan bestellen is vrij logisch. Als je dan pas na 5 dagen kan leveren, dan verlies je eigenlijk meteen tegen de grote partijen zoals Amazon of Bol.com die de dag nadien al kunnen leveren. Als je als kleinere webshop niet op deze grote sites wil gaan handelen, dan moet je wel meedoen aan de race om heel snel te kunnen leveren. 

Vanuit een sustainability standpunt is het ook alleen maar goed dat je het kan optimaliseren door e-fulfilment. Deze partijen zijn professionals op dat vlak. In dit geval moet je doen waar je goed in bent en waar je expertise in ligt, het proces van ecommerce is heel groot, pak dat eruit wat jou onderscheidt. Want daar kan je op gaan winnen. 

Dries:

Ik heb net even de voordelen op genoemd, maar natuurlijk heeft het ook nadelen. Sommige ondernemers houden graag feeling met hun product en als het het uitbesteed dan gaat dit verloren. Het andere is, die extra orderregel waar je voor betaalt, het kost natuurlijk geld. Dus als je eens een keer een gratis product mee wil verzenden dan is het niet alleen de kosten van het gratis product, maar ook de kosten van de extra orderregel. Wil je een extra flyer in je bestelling doen, daar betaal je ook extra voor want het is een extra handeling voor de inpakker. 

Daarna heb je nog een ander belangrijk punt. Want voor zichzelf te onderscheiden, merk je dat veel beginnende webshops beginnen met een persoonlijke boodschap. Dat is natuurlijk onmogelijk met een e-fulfilment partij. Ga voor jezelf na wat voor jou belangrijk is en waar jij de focus voor jezelf wil leggen als ondernemer. Weeg de voor- en nadelen af en kijk wanneer een e-fulfilment partij voor jou geschikt is. 

Alexis:

Over die persoonlijke boodschap, dat is inderdaad niet mogelijk met een derde partij. Maar er zijn toch nog manieren om een persoonlijke boodschap te leveren aan je klanten. Denk aan een e-mail, denk aan een bericht of gewoon een postkaart. Even los dat het niet via het fulfilment center kan, je hebt wel de adres gegeven en er zijn allerlei mogelijkheden om persoonlijk kaartjes te sturen. Want op zich de persoonlijke relatie die je opbouwt met je klanten, zorgt voor meer verkopen. Als je eenmaal die klanten hebt en die blijven ook klant, dat is alleen maar positief.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *