eCommerce Lessen – Les 39 : Hoe kun je referral marketing inzetten?

06/12/2021

Alexis van Dam

Wat kun je met referral marketing? Wat zijn ambassadeurs? Bel jij wel eens klanten na? Anekdotes ter inspiratie. Hoe zorgt referrals voor meer bereik?

Dries:

Wat houd referral marketing in?

Alexis:

Referral marketing is dat je zorgt dat mensen via een andere website uiteindelijk op jouw website gaan uitkomen. Je legt eigenlijk een stukje marketing die je normaal zelf zou doen, die verleg je naar een andere partij. Natuurlijk krijgt de andere partij daar een vergoeding voor, dat hoort er bij. Maar het kan je bereik wel gaan vergroten als je zelf gelimiteerde funding hebt. Dan bedoel ik voornamelijk investeren in advertenties, wat best wel een pijnlijke zaak kan zijn. Afhankelijk van het type product. Door andere deel te laten nemen in je marketing voor een kleine kostprijs, zorg je ervoor dat je zichtbaar bent op meerdere plaatsen. Wat positief kan uitdraaien voor je website want je krijgt meer verkeer. Het heeft een aantal grote voordelen. 

Dries:

Hoe zorg je eigenlijk voor referral marketing? Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw klanten het product voor jou gaan verkopen. Heb je daar tips en tricks voor?

Alexis:

De eerste route is dat je vanuit bepaalde platformen kan aansluiten waardoor je zichtbaar bent op andere sites. Maar je kan je klanten ook een bestseller maken en dat ze een voordeel hebben als ze andere klanten aanbrengen. Dat is iets wat ook heel vaak gebeurt. Als voorbeeld zal ik ons favoriete boxershort merk er weer eens bijhalen, “On that Ass”. Als ik klant wordt, hoe leuk is het dan als ik het ga aanbevelen aan andere mensen en daarvoor een gratis boxershort krijg. Het is wat je zelf wil. Hoe waardevol is het voor jou als ondernemer als andere mensen jou gaan verkopen. Als je dat heel erg waardevol vindt kan je ook iets meer geven aan die mensen. 

Als je iets meer geeft aan je klanten zijn ze ook meer gemotiveerd om jouw producten aan te raden aan andere mensen. Het is geen multilevel marketing, dat is een heel andere sport, het is echt referral marketing. 

Dries:

Ik gebruik het vaak in de groei pijlers. Als je je omzet wil verdubbelen moet je zorgen dat je vijf groei pijlers hebt die je met 14.8% kunt laten groeien. Dan zal je omzet verdubbelen. Dat betekent als jij een referral hebt en moet je dat met 14.8% laten groeien, maar als je het met 10 doet dan moet je het enkel met 1.48% laten groeien. Hierdoor zal ook je recurring business groeien en je conversie waarden en je funnel aan de bovenkant. Als je die allemaal met 14.8% verbetert dan zal je omzet verdubbelen. 

Referral marketing is dus eigenlijk een heel belangrijk proces, er zijn allerlei tools en trucs voor, om referral marketing in te zetten. Je ziet het ook vaak voorbijkomen op social media. Zoek daar je weg in, wees creatief en zorg voor leuke oplossingen. 

Alexis:

Het gaat eigenlijk terug naar de basis van marketing, de kunst van het verleiden. Maar ook inderdaad dat je met meer mensen een groter bereik hebt. Dat is ook logisch, maar het is ook mooi dat dit bereik komt door mensen die loyaal zijn aan jou. Dan gaat het natuurlijk veel sneller. Het is dan ook van belang dat de mensen die hier aan meedoen er ook iets voor krijgen in de plaats. Dan heb je een loyaal leger van mensen die jou gaan helpen. 

Dries:

Zorg voor ambassadeurs en hoe kom je daaraan? Eigenlijk is het heel simpel, bel gewoon minimaal per dag 1 klant op en kijk wat je voor hen kan doen. Als je deze klanten tevreden krijgt, heb je er automatisch 1 ambassadeur per dag erbij. 

Alexis:

Kijk eens goed naar hoe je jouw bereik kan vergroten. Daarmee ook de kans voor meer omzet door mond aan mond reclame.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *