eCommerce Lessen – Les 37 : Hoe kun jij influencers inzetten voor jouw webshop?

01/12/2021

Alexis van Dam

Wat voor type influencers zijn er? Is dit geschikt voor b2c – b2b? Wat is een cameo? Zou je meer dan 1 influencers kunnen en moeten gebruiken? Wat kun je met het fenomeen unboxing?

Dries:

We gaan het hebben over influencers. Influencers kunnen heel erg handig zijn om je product of diensten te promoten. Je kan ze vooral vinden op YouTube of Instagram. Op Tick Tock zie je tegenwoordig ook heel veel influencers. Ze zeggen wel eens dat ik een influencer ben op LinkedIn. Ik heb 12.000 volgers op LinkedIn en als ik wat zeg in mijn doelgroep wordt het best wel serieus genomen. Soms wordt ik wel eens benaderd of ik dat wil doen. Eigenlijk doe ik hier niet aan mee omdat ik het niet belangrijk vindt en er geen verdienmodel uit wil halen. Maar misschien verandert dat wel in de toekomst. 

Alexis:

Dat is een mooi voorbeeld. Je hebt influencers die zich meer focussen op het commerciële aspect. Maar je hebt ook influencers die zich meer richten op dienstverlening. De influencers zijn tegenwoordig meer B2C georiënteerd. Het zou mij niet verbazen dat ze in de toekomst ook meer in de B2B zullen verschijnen. Wat ook een aardig platform is, is YouTube, daar zitten ook best wel wat influencers op. Je hebt de unpacking format, mensen die al een influencer zijn en om die reden verschillende producten opgestuurd krijgen om ze dan te openen in een YouTube video. 

Dat is het mooie voor jou als eigenaar. Over het algemeen is het iemand met verstand van zaken, die gaat kijken naar jouw product. Dus hierdoor krijg je een inzicht hoe mensen jouw producten of diensten gaan ervaren. 

Dries:

Als je influencers gebruikt, denk dan wel even goed na hoe je het gaat inzetten. Uit ervaring blijkt dat als je 1 influencer gaat gebruiken, dan is de impact zeer miniem. Als je met influencers wil gaan werken en er een volledige marketingcampagne op zet, gebruik meerdere influencers. Combineer dat met advertenties op FaceBook, Instagram en Adwords. Zo start je een succesvolle influencer campagne. Simpelweg een product opsturen naar een influencer, dan verkoop je misschien 5 of 6 artikelen, maar daar stopt het dan ook. Probeer het echt succesvol te maken met een campagne met verschillende influencers om tot een beter resultaat uit te komen. 

Wat je ook kan doen is de influencer zelf het product te laten testen, zodat hij het op zijn media verspreid, waarna je die posts in je eigen webshop trekt. Daar kan je dan zetten welke influencer het product gebruikt heeft en wat zijn of haar ervaring is. 

Alexis:

Dat zie je soms al op websites, “ deze mensen hebben het product al gekocht of deze bedrijven werken met ons samen.” Uiteindelijk is het een beetje social proof wat je hiermee doet. Daarbij is wel van belang dat de influencer die je kiest, kwa waarden ook wel aansluit bij jou als bedrijf of als merk. Want in feite is die persoon een verlengstuk van jouw marketing. Dat moet natuurlijk wel een goede match zijn. 

Dries:

Kijk ook goed naar de kostprijs van de influencers. Sommige durven echt wel flinke bedragen te rekenen. Het resultaat is niet altijd in verhouding. 

Alexis:

Ook niet met de aangescherpte wetgeving waardoor het allemaal minder makkelijk wordt gemaakt. Er zijn allemaal voorbeelden van mensen die met een semi maas in de wet dan toch heel veel dingen verkocht kregen. Dat is inmiddels aangescherpt. Wat uiteindelijk ook goed is want het woord “verleiden” kan je op verschillende manieren uitleggen. Maar in de positieve zin is het gewoon dat je een bepaalde kunde hebt en dat dan op een bepaalde manier zo mooi mogelijk voor te spiegelen, maar het moet wel voldoen aan de wensen en verwachtingen van de klant. Dat is wel iets waar je goed naar moet kijken als je influencers gaat inzetten. Het is vast niet voor alles geschikt, maar bekijk eens voor jezelf of het voor jou een mogelijk route kan zijn. 

Dries:

Wat ook een leuk alternatief is als je influencers riskant vindt. Cameo.com, op deze website kan je verschillende celebrities vragen om een shout out te doen. Ze nemen iets op en sturen het dan naar jou en die content mag je vrij gebruiken. Je kan ze de vrijheid geven om jouw product te promoten of je vraagt of ze iets kunnen opnemen en je doet de marketing zelf.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *