eCommerce Lessen – Les 36 : Hoe houdt jij jouw zaag scherp als ondernemer?

29/11/2021

Alexis van Dam

Investeer jij als eCommerce ondernemer genoeg tijd in jezelf? Maak jij al gebruik van taken apps? Heb je al een gehoord van de pomodoro techniek? Wat is the one thing? Plan jij buffer tijd voor jezelf? Heb je al eens aan een virtual assistent gedacht?

Dries:

Hoe hou jij de zaag scherp? 

Alexis:

Hoe hou ik mijn zaak scherp? Eerst even, wat betekent dat dan. Uiteindelijk als ondernemer of als professional wil je er altijd voor zorgen dat je optimaal en efficiënt bezig bent. Dat wil niet zeggen dat je continu 9 – 5 maximaal moet performen. Dat wil niet zeggen dat je continu achter je laptop zit om mails te verwerken. Want op een gegeven moment ga je toch indutten en wordt je slomer en ben je gewoon niet meer efficiënt bezig. Wat ik over het algemeen doe is voldoende breaks nemen. Ik probeer waar het kan, tussen de lessen door te wandelen, of hard te lopen. Maar ook heel veel water drinken. De pomodoro techniek is een van de dingen die ik toepas. Zoek maar eens even op, het heeft niets te maken met tomaten, anders dan dat de bedenker ervan, een zeker Francisco, hij wilde eens zijn werk gaan timen. Daar had hij toevallig een kookwekker voor in de vorm van een tomaat. Eigenlijk zegt hij, deel al je taken in blokken van 30 minuten. In die 30 minuten ga je 25 minuten aan je taak besteden en 5 minuten pauze. Dat herhaal je 4 keer en dan neem je een langere break. Het klinkt heel simpel en eenvoudig, het kan misschien zo zijn, maar overigens niet. Want wat je ook moet doen is kijken hoe vaak je werk onderbroken wordt door mensen, mails, notificaties en noem maar op. 

Ga dat eens voor jezelf bijhouden. Als je die dingen eenmaal weet en als je dan gaat zeggen, dat je een half uur echt bezig bent en als ze iets willen vertellen, prima, kom over een half uurtje terug. Of niet telkens de telefoon opnemen of naar het scherm kijken als er een notificatie op komt te staan. Je bent nooit gefocust bezig. Dat is een van de dingen die ik doe wanneer het kan. Tijdens het lesgeven kan dit natuurlijk niet, maar met andere zaken wel. Dan weet ik ook dat ik scherp ben als ik iets ga doen.

Dries:

Goed punt. Ik lees altijd door het boek “the one thing”. Doe dat ene ding en zorg dat het af is. Of dat nu projectmatig is of een dingetje. Maakt niet uit, zorg dat je iets afmaakt. Spreek vooraf met jezelf af wat je gaat doen en wat je gaat afmaken. Ik werk dan niet in blokjes van 25 minuten en 5 minuten pauze. Nee, ik heb af en toe een project waar ik 2 uur mee bezig ben, ik sluit mezelf dan op, laptop bij de hand, een fles water, zorg dat ik naar de wc ben geweest, telefoon staat uit en dan bijt ik mij 2 of 3 uur lang vast aan dat project tot het af is.

Want zodra je een onderbreking hebt, dan duurt het vaak een half uur tot een uur tot je terug in dat proces zit. Dat lijkt me niet altijd handig. 

Wel is het belangrijk dat je regelmatig een onderbreking neemt. Wat ook heel belangrijk is, werk je veel achter een laptop, ga even naar buiten. Gewoon even de benen strekken, 5 minuten een frisse neus halen. Dat is vaak al voldoende om weer energie te hebben. 

Alexis:

Iets anders wat ik even wil aanhalen. We hebben allemaal heel veel taken als mens. Kortom, we hebben het allemaal heel erg druk. Maar dat heeft er ook mee te maken dat er heel veel dingen door je hoofd schieten. Als je dat niet gestructureerd aanpakt dan blijf je altijd iets doen. Wat je beter kan doen is eigenlijk de dag van te voren eens goed nadenken wat je morgen echt moet doen en die ga je definiëren. Het belangrijkste is dan ook om daarmee de volgende dag te gaan starten. Als je die eenmaal klaar hebt, dan heb je daarna nog tijd voor andere zaken te doen die ad hoc voorbij komen. Dit werkt heel goed samen met een ander concept, een takenlijst. Dat je ook gaat opschrijven wat er moet gebeuren. 

Dries:

Het opschrijven van taken geeft ook meer ruimte in je hersenen voor creativiteit. Als je een taak af hebt, kijk je op je lijstje en je werkt je takenlijstje af. De beste time management cursus die ik ooit gehad heb is, “ time management bestaat gewoon niet.” Want je hebt een aantal taken te doen, begin met taak 1 en zorg dat die gedaan is. Het enigste wat je nog kan doen in je lijst is prioriteiten instellen. 

Alexis:

Nog een laatste tip. De buffertijd, het klinkt misschien vreemd, het is niet bufferen als er iets moet inladen. Maar het is de buffer die je voor jezelf creëert. Want er zijn altijd dingen die gebeuren. Waar je opeens even je aandacht aan moet besteden. Heel vaak zie ik dat mensen hun dag volledig vol plannen. Maar opeens komt er een telefoontje en daar moet je aandacht aan besteden en dat had je niet geplant. Hierdoor ga je overwerken of haal je je deadlines niet en ben je in jezelf teleurgesteld. Dus plan niet alles helemaal vol, laat ruimte voor buffers en ad hoc zaken.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *