eCommerce Lessen – Les 34 : Wat is dropshipping en wat kun je er mee?

24/11/2021

Alexis van Dam

Wat zijn tips voor dropshipping. Wat is dropshipping wel en niet? Hoe zet je het op? Waarom staat dropshipping negatief te boek? Het is zeker niet get rich fast!

Dries:

We gaan het hebben over dropshipping. Dropshipping is natuurlijk een hot item op Facebook onder de jongelui. Je ziet allerlei trainingen voorbij komen. Dikke ferrari’s en hoe je snel even een dropshipping webwinkel opricht en miljoenen kan verdienen. Tenminste, als je die trainers moet geloven. Dat is natuurlijk een beetje kort door de bocht. Er zijn echt wel succesvolle dropshippers en die kunnen echt heel veel geld verdienen. Maar dropshipping is niet iets wat je in 2 minuten opstart en geld mee kan verdienen. Ook niet naar aanleiding van een training waar je 1000 Euro voor moet betalen en dat je dan denkt dat je miljoenen gaat binnenhalen, zo werkt het niet. Wat is dropshipping eigenlijk? Weet jij het Alexis?

Alexis:

Ik ken het wel een beetje, maar ik laat me graag leiden door onze ecommerce specialist. Voordat we dat doen, ik denk dat het wel goed is om het even helder te hebben. Het kan heel mooi zijn, maar over het algemeen is het iets meer weggelegd voor een kleiner groepje en niet de grote aantallen die nu aan het opstarten zijn. 

Dries:

Dropshipping is eigenlijk dat je gewoon een webshop hebt, waarin een klant een bestelling kan doen en jij plaatst die bestelling rechtstreeks bij de fabrikant en de fabrikant zorgt ervoor dat het product bij de eindgebruiker terecht komt. Eigenlijk, als je heel erg goed bent in marketing dan kan je hier goed geld mee verdienen. Dat kan dus een leuke en lucratieve inkomstenbron zijn. Er zijn ook heel veel dropshippers die een loophole hebben gevonden omtrent BTW. Ik denk wel zodra deze podcast life is dan is dit teniet gedaan door de nieuwe Europese BTW regeling voor webshops. 

Wat doet een goede dropshipper? Die zorgt ten eerste dat het product bij de fabrikant goed en snel leverbaar is en die zorgt dat het betrouwbaar is. Er wordt veel in gehandelt, je hebt veel van die cowboys die online trainingen hebben gevolgd. Facebook en Instagram staan vol met die trainingen. 

Hoe kan je wel succesvol zijn met dropshipping? Een goede dropshipper zoekt een goed product dat bij je past. Waar je mooie content over kunt schrijven. Waarin het product snel leverbaar is. Waar de fabrikant van betrouwbaar is en grote voorraden heeft en het direct kan leveren in Nederland als je het in Nederland verkoopt. Als die fabrikant heel Europa kan bedienen, dat is heel mooi, maar dan moet je wel je hele marketing gaan vertalen in meerdere talen. 

Alexis:

Wat dat betreft kwa concept is dropshipping een heel mooi middel vanuit de marketing gedachte. En zoals het altijd is in de marketing, als je marketing op de juiste manier doet dan kan het heel goed in je voordeel werken. Doe je het op een minder goede manier dan kan het heel veel irritatie opleveren. Zoals we al eens in een les besproken hebben en in de toekomst nog meer zullen bespreken. De kracht van reviews. Als je het juiste voor hebt als dropshipper en goed doet dan helpt het je enorm als mensen een goede review over je schrijven. 

Die reviews zorgen ervoor dat er een goed beeld ontstaat van jou als dropshipper. Want voor 1 goede zijn er heel veel die niet goed zijn. Spullen die te laat aankomen of geen ondersteuning. Dat is natuurlijk niet de manier hoe je ecommerce wil bedrijven. Belangrijk om te weten met dropshipping, het kan heel goed werken, maar het is geen ‘get rich quick scheme’. Het kost je nog steeds tijd en je moet nog steeds goede marketing doen. Zoals we inmiddels al in een aantal lessen al besproken hebben. Goede marketing kost tijd en kost een stuk investering en met name denkkracht om goed na te denken wat je doelgroep precies wil en waar zit die op te wachten. Ook moet je de relaties goed aangaan met al de partijen die ertussen zitten. Er zit best wel veel werk in om het goed te doen. 

Dries:

Wat ik nog even wil toevoegen. Een half jaar geleden zijn we een gesprek aangegaan met een aantal jonge ondernemers die geld willen verdienen met dropshipping. Omdat het zogenaamd kansen zijn waar je snel geld mee kan verdienen. Eigenlijk druist dat in tegen het echt ondernemerschap. Waar we gewoon wel netje BTW afdragen en dat soort dingen. Wij proberen ook al die ondernemers die succesvol trachten te zijn met dropshipping, om die naar onze community toe te halen. En die te helpen om een mooi product in de markt te gaan zetten. Met een mooie webshop en nieuwe manieren om dropshipping voort te zetten of met een ander eigen product aan de gang te gaan. En daar gaan we ze bij helpen.

Dat is een interessante aansluiting om lid te worden van het eCommerce Cafe. Het is gratis en besloten. Zoek me op op LinkedIn en ik zal je een uitnodiging sturen. Dan kan je je aanmelden voor het eCommerce Cafe. 

Los daarvan, wil je echt succesvol zijn met een kwalitatief product. Ga dan eens op zoek naar Europese fabrikanten. Want daar zijn er ook genoeg van. Waarom zouden we alles uit China moeten halen, natuurlijk is China een mega productie land en ze kunnen ook echt wel fabriceren. Dat is het probleem niet. Alleen, in China is zoveel rommel te koop, maar ook zoveel goede spullen. Dus doe goed onderzoek naar je product voor je eraan begint. 

Kijk in Europa of Nederland. Er zijn veel fabrikanten in Nederland die verstand hebben van producten te maken, maar totaal geen verstand hebben van marketing. Dan kom jij natuurlijk mooi van pas. Als je toch naar China gaat, kijk dan naar een goed product dat duurzaam is.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *