eCommerce Lessen – Les 31 : Waarom jouw site echt mobile-first moet zijn

17/11/2021

Alexis van Dam

Waarom je dit nu echt moet implementeren. Denk aan snelheid en de gebruikservaring van jou potentiële klanten. Denk ook eens aan de ervaring op een mobiel zoals kortere worden en kleinere afbeeldingen andere flow.

Dries:

We gaan het vandaag hebben over mobile first. Hoe belangrijk is dat? 

Alexis:

Het is heel erg belangrijk want Google heeft een aantal jaar geleden besloten, omdat zoveel mensen internet mobiel gebruiken en zoeken. Want begin je met een aankoopproces of heb je een vraag, aan wie stel je dat? Aan Google. Nu beginnen de meeste mensen het zoekproces via mobiel. Dat houd dus in dat Google, sites die geoptimaliseerd zijn voor mobiel ook hoger plaatst in de zoekresultaten dan sites die het niet doen. Sterker nog, als een site echt niet past op een mobiel dan zal dat negatieve punten opleveren voor je website. Dat wil je dus zeker voorkomen. Het belangrijke is wel dat je webshop, en de meeste zullen dit wel al automatisch doen, dat je het wel goed bekijkt. Dat alles er wel fijn eruit ziet. Dat je niet een grote foto hebt die niet mee schaald. 

Dat zijn dingen waar je goed naar moet kijken en zal zeker bijdragen aan het feit dat meer mensen op je site gaan uitkomen. 

Dries:

Zeker, ik betrap me er zelf op dat ik op mijn laptop ga bouwen aan een website of webshop en pas als ik klaar ben ga ik kijken hoe hij erop mobiel uitziet. Dit thema zegt het natuurlijk al, het is mobile first. Dus waarom begin je niet met je website te ontwikkelen voor mobiel. Als je dat doet ben je al 7 stappen verder. Want daarna is die makkelijker te maken voor een website voor je desktop. 

Alexis:

Het is een deel techniek. Over het algemeen heeft desktop een redelijk groot scherm en een mobiel natuurlijk niet. Stel dat mensen niet zouden scrollen als ze je website bekijken. Wat zien ze eigenlijk? Heel vaak begint het op een desktop met een grote hero image met een titel. Als het slecht schaalt op mobiel, kan het zijn dat mensen de titel niet eens zien of ze zien maar een stuk van de titel. Dat komt niet professioneel over. En als het niet professioneel over komt, klikken mensen over het algemeen weg. Dan ben je weer een potentiële klant kwijt. Het is gemakkelijker om van klein naar groot te gaan dan andersom. 

En ook wat moeten mensen zien op mobiel versus desktop. Het is de gebruikservaring die mensen hebben. Mensen willen niet 6 keer scrollen voor ze ergens moeten zijn. Op desktop is het misschien gemakkelijker met een goede touchpad of muis. Op mobiel kan je makkelijk swipen, maar dan nog kan het irritant zijn. Daar moet je over nadenken, wat hebben mensen nodig als ze op mobiel zijn. Als je heel veel filters hebt en het zijn kleine knopjes dan gaan ze dat niet fijn vinden. Dus best je website ontwikkelen voor mobiel en pas later vertaal je het naar desktop. Dat zal zeker een groot verschil maken. 

Dries:

Een fout die ikzelf maakte, is dat ik ooit een webshop heb gebouwd die perfect op desktop werkte, ik ging ervan uit dat het perfect zou schalen naar mobiel omdat de tool dat zei. Maar wat gebeurde er, de koopknop was niet zichtbaar. Dat was een dure fout. Ik kwam daar pas na 6 weken achter. Dus mijn mobiele conversie ging downhill. Gelukkig kijk ik dagelijks in Google Analytics dus had ik het nog redelijk snel kunnen opvangen. Maar 6 weken is natuurlijk te lang, dat moet je eigenlijk op voorhand tackelen. Ga er nooit van uit dat je een perfecte mobiele versie hebt als je een perfecte desktop versie hebt. Zorg ook dat je mobiele site snel laad, zoals we al besproken hebben in een vorige les. Dan zal Google je daarvoor belonen. 

Alexis:

Mobiel geeft ook een aantal voordelen, bijvoorbeeld dat je kan swipen. Je swiped namelijk veel makkelijker op je mobiel dan op een desktop. Dus maak vooral gebruik van de unieke mogelijkheden die mobiel biedt. Wat ook omzetverhogend is. Dat zijn dingen waar je echt goed over moet nadenken. Vooral ook even laten testen. Maar vraag het ook aan je doelgroep, hoe zouden zij het graag willen zien. Wat hebben ze nodig. Wederom, het antwoord zit ook vaak in de data. Want je kan daarin zien hoe mensen op mobiel op je site reageren, alsook op desktop. Dan kan je kijken of daar een verschil in zit. Misschien willen mensen maar drie keer scrollen op je mobiele pagina en niet verder. Dan moet je zorgen dat je koopknop in die drie pagina’s zit. Of inzichtelijk maken dat er beneden ook nog iets is. Heel vaak denken we dat mensen wel snappen dat ze moeten scrollen. Over het algemeen moet je mensen echt met hun handje meenemen en begeleiden. Dat is jouw rol als bedenker en eigenaar van een website. Je moet mensen begeleiden. Mensen doen niet alles automatisch wat je wil. Hoe je dat doet zullen we in een volgende les bespreken. Maar dit helpt echt met de mobiele ervaring. 

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *