eCommerce Lessen – Les 30 : Wat kun je met Instagram?

15/11/2021

Alexis van Dam

Wat kun je met Instagram doen voor jouw webwinkel? Het belang van hashtags, zowel groot en niche. Hoe ke je inregelen dat met naar jouw site doorklikt? Het belang van visuals.

Dries:

Instagram is natuurlijk een waanzinnig mooi medium. Overgenomen door Facebook. Het is bedoeld om mooie plaatjes te laten zien en zo jezelf tentoon te stellen. Waanzinnig middel voor je branding. 

Alexis:

Tentoonstellen kan je in ruime zin interpreteren. Voor je webshop is het een heel mooi middel om je producten of diensten te laten zien. Een ding wat wel belangrijk is, kijk even naar je doelgroep. Denk even aan persoonlijkheden en leeftijdsgroepen. Over het algemeen is het wel zo dat men op Instagram wel wat jonger is. Omdat jongeren meer houden van naar plaatjes kijken. Het is wel goed om dat even te beseffen. Als je een product hebt wat zich niet goed laat uitbeelden dan is Instagram gebruiken wel wat lastiger. 

Dries:

Zoals ik al zei is Instagram een goed medium voor je branding. Dus ook goed voor SEO en je organische groei van je webshop. Je kan hier heel makkelijk je producten laten voorbij komen, interacties met je consumenten. 

Hoe zet je eigenlijk Instagram in?

Ik denk dat je vooral eerst een heel goed plan moet hebben voordat je überhaupt op Instagram aan het werk gaat. Zorg voor een wekelijks plan zodat je dagelijks een nieuwe update plaatst. Of maak thema’s, op maandag doe je dit, op dinsdag doe je dat en zo verder. Dit zorgt voor herkenning. Kijk ook naar de jaarkalender, wat doen we deze maand, welk onderwerp pakken we deze keer, seizoensproducten nieuwe collecties, alles wat je maar kan bedenken. Naast foto’s kan je ook een inkijkje geven achter de schermen door stories te posten. Je kan ook leuke filmpjes maken die maximaal een uur mogen duren. Allemaal gave dingen voor Instagram en je doelgroep zit er. Dus zorg dat je er ook aanwezig bent.

Alexis: 

De doelgroep zit er zeker. Zoals Dries zegt is het belangrijk dat je een goed plan maakt. Je kan niet als je 100 producten hebt, er foto’s van maken en dan op Instagram gooien en dan wachten tot de business komt. Zo werkt het dus niet. Je wil interactie hebben met de mensen. Je wil dat ze fan worden van jou. Dat kan je doen door je producten niet alleen als product neer te zetten, maar te laten zien hoe je het gebruikt. Maak het echt persoonlijk. Mensen houden van verhalen, niet zo zeer van feiten. Stories sell, facts tell. Dat is ook een hele belangrijke om te onthouden. Met Instagram ligt de focus voornamelijk op het beeld en hashtags. De hashtags gebruik je om je beelden bij de juiste doelgroepen te krijgen. Maar niet zo zeer met tekst. 

Daar moet je goed over nadenken. Het beeld wat je gaat maken, moet dus ook het verhaal vertellen en duidelijk genoeg zijn over wat het is. Dat is het verschil tussen Instagram en Facebook. Op Facebook heb je de combinatie van tekst, hashtags en het beeld. Maar bij Instagram gaat het over het beeld en dat moet op zich al spreken. Dus dat vergt ook wel in je content planning en hoe je de content gaat creëren, dat je er goed over moet nadenken hoe het eruit moet zien. Je begint met het plan en je denkt over wat je met de plaatjes wil vertellen. Zorg dat er een verhaallijn is, zodat de bezoekers de 10 laatste posts achter elkaar zien. En dat ze het op de overzichtspagina kunnen zien als een verhaal. Dat zijn allemaal mogelijkheden om je verhaal te vertellen. Met als hoofddoel om mensen van Instagram naar je webshop te krijgen. 

Dries:

Voor fashion is het ideaal dat je een outfit kan tonen en onder de foto rechtstreeks een link plaatsen richting de productpagina van dit outfit. Dat is een waanzinnig conversie verhogende tool wat je kan inzetten. En hashtags, we hebben er al over gesproken in een vorige les, zorg voor minimaal 25 hashtags op Instagram.

Alexis:

Dat is inderdaad belangrijk, je moet goed nadenken over hashtags. Als mensen bijvoorbeeld je merk al kennen zou ik het toch zeker in een hashtag stoppen. We hebben het nu vooral gehad over de content die je zelf maakt, de organische content. Je hebt natuurlijk ook het hele stuk van adverteren op Instagram. Dat is de koppeling die Dries net zegt met prijzen. Je kan dan ook de prijzen gaan adverteren. Het leuke van Instagram is dat het een mobile only platform is. We kunnen het op de desktop te bekijken, maar primair is het voor mobiel. Dus de grootste gebruikersgroep zit dan ook op mobiel. En de manier waarop je Instagram gebruikt is door je feed te scrollen en dan zie je de content die je volgt. 

Daardoor kan je zien wat mensen bezighoud en dat is mooi om te weten voor te adverteren. Maar dan moet je wel even gaan nadenken over je advertentie. Als mensen scrollen, waarom stoppen mensen bij je advertentie. Dat moet echt sterk genoeg zijn. Dus het moet opvallend zijn als je gaat adverteren op Instagram, zodat mensen stoppen met scrollen. Dat is bij elke advertentie het geval, maar zeker voor Instagram, het moet visueel echt pakkend zijn. 

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *