eCommerce Lessen – Les 3 : Wat kan jij allemaal met Social Media doen voor jouw webshop?

06/09/2021

Alexis van Dam

Waarom social media een belangrijke driver is voor organische verkeer. Hoe deel je content? Wat voor content moet je delen. Wat is het verschil met User Generated Content (UGC). Op welke platforms moet je aanwezig zijn?

Social Media

Dries:

In deze les gaan we het hebben over Social Media en dit sluit mooi aan op onze vorige les over organisch bezoek. Social media is een belangrijke tool om organisch bezoek te generen.

Alexis:

Ja, zeker. Laten we eerst even de belangrijke social media kanalen benoemen. Wij hebben bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Pinterest en LinkedIn, dit zijn de belangrijkste social media platformen. En Twitter moeten we natuurlijk niet vergeten.

Dries:

We hebben ook natuurlijk de nieuwe Clubhouse. YouTube, TikTok, is dat social media?

Alexis:

YouTube en TikTok kunnen we wel onder social media zetten. Nu, social media is al behoorlijk lang onderweg. Ondertussen al een 15 jaar als ik mij niet vergis. Dus dat is niet meer nieuw, 15 jaar geleden was het nieuw, maar nu is het wel echt ontwikkeld. Dus de vraag, “moet ik er wat mee?”, die gaan we niet meer stellen. Want dat antwoord had al lang “ja” moeten zijn.

Waarom in het nou belangrijk? Één van de hoofdredenen is dat het voor verkeer van dat kanaal naar je website toe zorgt. En wat ik al een aantal keer heb gezegd, je website is het enige stukje op het internet wat je zelf kan controleren. Hoe goed of hoe slecht je website ook is, jij bent diegene die daar de controle over heeft. Of in ieder geval, dat zou zo moeten zijn. Social media kanalen worden constant aangepast. De content die erop staat is van jouw, maar ook een beetje van hun.

Wat zij er wel aan hebben en dat is waarom mensen het gebruiken, de hoeveelheid verkeer. En als je dat goed doet, zorgt het ervoor dat mensen naar je site komen. En van daar uit kan je zeggen, ” het zou mooi zijn als je naar een landingspagina gaat.” Dat is de gedachte achter social media om het in je bedrijf toe te passen. Ervaar je dat ook zo Dries?

Social media voor kleine ondernemers.

Dries:

Ja zeker, natuurlijk moet je social media inzetten. Het is hetzelfde als dat je met je bedrijf nog geen website hebt of dat je met je bedrijf nog geen webshop hebt. Tegenwoordig kunnen mensen je toch nog vinden op Google als je alleen al maar een profiel aanmaakt om Instagram of andere social media platformen. Wat ik wel wil meegeven, actief zijn op elk medium, dat is een utopie, als je als kleine ondernemer daarop actief gaat zijn. Kies dan één medium en zorg dat je daar maximaal voor gaat.

En op de andere kan je het eens delen als je leuke content hebt, maar ga niet overal een actieve rol spelen. Want dan wordt het een grote chaos.

alexis:

Daar kan ik mij enkel maar bij aansluiten. Tenzij je een heel leger aan mensen hebt die het allemaal voor jou kunnen gaan doen of het uitbesteed. Wat natuurlijk heel goed mogelijk is.  Maar als je voor de goedkopere aanpak wil kiezen. Zoals Dries zegt, kies één kanaal en kijk ook vooral naar diegene wat je kiest. Want Facebook is niet hetzelfde als LinkedIn, LinkedIn is niet hetzelfde als Pinterest. En dit is erg belangrijk naar gelang het type bedrijf of webshop dat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een webshop met veel producten dat mooi in beeld kan worden gebracht.

Dan is Pinterest een no-brainer. Want het gaat over afbeeldingen. Instagram kan natuurlijk ook. Maar ben je eerder service gericht, dan kan je kijken of LinkedIn een betere oplossing is. Of richt je je bijvoorbeeld op ZZPers. Dan is misschien Facebook interessant. En denk ook vooral even na over, en dan gaan we weer even terug naar marketing, waar zit je doelgroep en wie is je doelgroep eigenlijk. Want dat is wel belangrijk om te weten. Want zakelijk LinkedIn is ook een relatieve no-brainer, hoewel LinkedIn ook steeds socialer wordt.

De mediums kunnen veranderen naargelang de doelgroep die erop komt. Dus het is wel belangrijk dat je kijkt naar wat bij jou past. Wat vind je interessant en waar zit je doelgroep op. Want anders deel je heel veel content aan de verkeerde doelgroep. Dan deel je wel veel, maar dan komt er weinig organisch verkeer naar je site.

Welk platform moet je kiezen?

Dries:

Kijk inderdaad waar je doelgroep zit. Ik hoor wel eens van ondernemers of mensen die in de marketing zitten, ” Facebook, wordt dat nog wel gebruikt? Ik gebruik het niet, mijn vrienden gebruiken het niet. Wat heb ik daar nog te zoeken?” Als jouw klant daar zit, dan moet jij daar ook zitten. Je kan heel actief zijn op Pinterest, maar als jouw publiek daar niet zit dan heb je daar niets te zoeken.

Ook al heb je geen interesse in een bepaald social media platform, fuck it, zorg dat je erbij zit.

Alexis:

Helemaal mee eens, het is natuurlijk leuk als je het zelf leuk vind. Want uiteindelijk moet social media ook een beetje leuk zijn. Maar het gaat om waar je klant zit en de klant is niet een stilstaand ding, die beweegt ook. Wat Dries zegt, Facebook is nog steeds groeiende. Er gaan mensen weg, maar er komen er ook weer bij. Als je doelgroep daar is, zorg er dan voor dat jij ook daar zit.

Want mensen verhuizen niet gemakkelijk naar een ander platform. Je kan bijvoorbeeld niet zeggen, ” voor mij moet je daar kijken, want daar zit ik op.” Nee, zo werkt dat niet. Die stappen moet je echt goed inzetten want anders is het zonde van de moeite en inspanning die je erin stopt.

Dries:

Wat ik nog even wil toevoegen. Je hebt verschillende social media kanalen zoals Facebook, Instagram, Pinterest en noem maar op. Maar je kan je shop al helemaal koppelen aan het social media kanaal. Waar mensen onmiddelijk op social media een bestelling kunnen plaatsen.

Instagram heeft een aantal mooie voorbeelden en is vooral voor de fashion interessant. Als je daar een leuk model in een leuke outfit zet. Kan je gewoon op het jasje klikken als je dat jasje wil hebben. En als ze dan erop klikken komen ze op de juiste plek in je webshop terecht, waar ze onmiddelijk een bestelling kunnen plaatsen voor het jasje.

Alexis:

Dat is natuurlijk het mooie, als je kijkt hoe mensen eigenlijk beslissingen maken. Ze willen het zo simpel en zo makkelijk mogelijk. En als jij minder klikken kan aanbieden dan je concurrent. Mensen houden van minder klikken. Daarom zie je websites verschuiven richting social media kanalan, en daar ben je al. Als de mensen teveel moeten klikken van social media, naar je website, naar de juiste categorie, en noem maar op. Dan hebben mensen al geen zin meer om te bestellen.

Dus je moet er zeker voor zorgen dat het goed geïntegreerd is. Zodat als je een aanbieding hebt op je webshop, het ook doorstroomt naar social media en vice versa.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *