eCommerce Lessen – Les 27 : Waarom subscriptions interessant zijn

08/11/2021

Alexis van Dam

Interessante voorbeelden van subscriptionmodellen. Wat is een subscriptionmodel? Hoe werkt zo’n model omzetverhogend? Belang van de brievenbuspakketjes. Hoe regel je een subscriptiomodel praktisch en techisch in?

Dries:

We gaan het hebben over subscriptions oftewel herhalingsaankopen. Dit is natuurlijk waanzinnig belangrijk voor je webshop. Hoe meer herhalingsaankopen je kan doen, hoe beter het is. Ik heb overlaatst een gesprek met iemand gehad en die zei, “ een klant krijgen kost 700% en een bestaande klant dat kost je eigenlijk niets.” Dus recurring is heel erg belangrijk. In 2011 wilde ik al een overhemden abonnement gaan verzinnen. Alleen de banken waren hier niet in thuis, want automatisch incasso kon toen nog niet. Herhalingsaankopen via Ideal was ook nog niet mogelijk. Via creditcard kreeg je ook moeilijk toestemming. Het enige wat je toen had was Paypal, maar dat werkte technisch niet lekker. En nu kan alles, iedereen werkt eraan mee. Mollie heeft recurring.nl volgens mij. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden waardoor je recurring heel makkelijk kan opzetten in je webshop. Maak hier zeker gebruik van want je verkopen zullen gaan stijgen. 

Alexis:

Het interessante is natuurlijk ook wat je doet met recurring business of subscriptions, de koper gaat een relatie met jou als bedrijf aan. Met het recht om jou regelmatig iets op te sturen waar je op zit te wachten. Want daarom kies je dat. Denk maar eens even na, hoeveel abonnementen heb je zelf? Jij als persoon, niet als ondernemer. Denk maar even aan Netflix of On the Ass of misschien wel een Hello Fresh. Stiekem heb je er veel meer dan je denkt. Daar is een reden voor want langzaamaan stapt de wereld af van eenmalige aankopen naar subscriptions. Subscriptions zijn kleine bedragen, bedragen die iedereen fijn vind om te betalen en elke keer krijg je een stukje van een service of je krijgt een deel product of totaal product. Mensen vinden het gewoon veel makkelijker. Je hebt niet in een keer een grote uitgave, maar een kleine uitgave. Dat is voor veel mensen beter te dragen. 

Dries:

Voor jou als ecommerce ondernemer, los van dat het omzetverhogend is, is het belangrijk want je weet al hoeveel je moet inkopen. Je weet precies al wat je gaat verkopen volgende maand. Daarmee weet je precies wat je voorraad moet zijn omdat je dit abonnementsvorm hebt. Hiermee kan je ook onderhandelen naar je leveranciers toe. Je weet precies je businessmodel, je kan schalen, je kan makkelijker via banken financieringen krijgen. Je bedrijf stijgt in waarde want money is in the list. Recurring is waanzinnig belangrijk. 

Alexis:

Het is echt een mindset change die je eens moet gaan bekijken. Je moet je afvragen of het van toepassing is op het type product of dienst dat je aanbiedt. Maar ik zou echt even de uitdaging aangaan om te kijken of je het kan omvormen tot een subscription dienst. Misschien niet alles, begin gewoon met een paar producten en kijk eens of het werkt. Uiteindelijk is het ook een kwestie van testen en kijk hoe je klanten erop reageren. Als je het goed regelt, technisch is het mogelijk, dan is het nu ook meer een stuk vanuit de marketing gedachte. Hoe kan je het op een leuke manier doen. 

Als iemand tevreden is over je subscription, zorg dat het gemakkelijk is om het aan te raden aan andere mensen en beloon de klant ervoor. Dit zorgt ervoor dat je webshop enorm snel kan groeien. 

Dries:

De consument vindt het ook fijn. Want die hoeft niet meer zelf het internet op te gaan om iets te kopen of naar de supermarkt te gaan. Je hebt bijvoorbeeld, Boom Tandenborstels, je koopt een tandenborstel, je krijgt er een opzetstukje bij voor je gezin. Je hebt nieuwe borsteltjes nodig na 2 a 3 maanden want zo een borsteltje gaat 2 maanden mee. Na een week of 7 krijg je 4 of 8 nieuwe opgestuurd. Dat is gewoon fijn want je hebt ze toch nodig. Als consument hoef je niet meer speciaal op die website in te loggen. Of door moeilijk betaalmodules langsgaan. Weer aanvinken of je een nieuwsbrief wil of niet wil. Nee, het is allemaal al geregeld. Je bent toch al lid, dus nieuwsbrieven hoef je ook niet meer te krijgen. Je krijgt wel je producten op het moment dat jij ze nodig hebt. Jij blij, consument blij. 

Alexis:

Het is wel zo dat dit model heel goed werkt bij verbruiksproducten. Zelf ben ik overlaatst eentje aangegaan met een vitamine fabrikant. Die weet dat het pakketje 3 dagen later geleverd wordt en gaat 80 dagen mee dan weet die dat hij over 80 dagen weer een nieuw pakketje kan opsturen. Het past makkelijk door de brievenbus en dat is het ook. Als je over het algemeen dingen kleiner gaat doen per maand of per week. Dan kan je het kleiner verpakken en past het meestal in de brievenbus. Dat hele model, door kleiner te gaan denken kan buitengewoon lucratief zijn voor je webshop.

Dries:

Wel nog een tip hierin, verandert niet kwa kwaliteit. Ga niet inleveren op kwaliteit als je eenmaal die consument hebt. Dan kan je hem heel lang houden als recurring klant. Dat is heel belangrijk. Als je aan de kwaliteit gaat knoeien dan kost het je heel veel omzet.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *