eCommerce Lessen – Les 23 : Hoe payments zorgen voor een goed sluitstuk van de klantbeleving

22/10/2021

Alexis van Dam

Hoe ga je om met veiligheid en wek je vertrouwen online. Waarom minder stappen meer is. Inloggen of een account aanmaken, wat zijn de verschillen? Hoe ge je om met de check-out procedure en wat kun je met vinkjes?

Dries:

We gaan het vandaag hebben over de betaalmethodes op je webshop. We hebben het natuurlijk over online betalingen. Dan hebben we het over Ideal, bancontact, Giropay en zo voort. Je hebt kaart betalingen zoals Credit Card, American Express, Visa, Mastercard en noem maar op. Tegenwoordig heb je ook wallet betalingen. Je hebt Paypal, Amazon Pay, Ipay, Google Pay en dan heb je nog Payconiq. Dat zijn allemaal tools waarmee je met je telefoon kan betalen via de wallet apps. Dan heb je nog bankbetalingen, dat gaat gewoon via overschrijvingen. Achteraf betalen heb je ook nog, dat verhoogt waanzinnig de conversie. Denk aan Billing, Afterpay en Klarna.

Dat zijn grote bedrijven die deze mogelijkheden aanbieden. Dan heb je tegenwoordig ook nog gespreid betalen, daar heb je allerlei verschillende mogelijkheden voor. Zoals In3, Credit Clicks en noem maar op. Daarmee kan je online een bestelling doen en achteraf gespreid betalen. Verder kan je nog betalen met vouchers. Allerlei bonnen waarmee je kan betalen. Telefonische betalingen dat kan tegenwoordig ook. SMS betalingen heb ik ook al voorbij zien komen. Wat je eigenlijk moet doen als webshop is zoveel mogelijkheden aanbieden. Maar let wel op dat ze niet verdwalen in al de mogelijkheden. In Nederland is bijvoorbeeld Ideal waanzinnig belangrijk. Als je Ideal niet aanbiedt in Nederland dan tel je eigenlijk niet mee. In België als je geen Bancontact aanbiedt dan tel je niet mee. In Duitsland als je geen SoFort aanbiedt dan tel je ook niet mee. Maar waarom zou je Bancontact of SoFort op een Nederlandse website laten zien? Nergens voor nodig, daarmee verdwaal je. 

Hoe meer payment mogelijkheden die je aanbiedt, dat vergroot de kans op conversie. Dus ik zou zoveel mogelijk aanbieden. Maar probeer het wel overzichtelijk te houden tijdens het afrekenproces. 

Alexis:

Helemaal mee eens. Wat uiteindelijk wel van belang is, zoals heel veel dingen in de marketing, de klant is leidend. Klant is koning wordt heel vaak gezegd. Je kan kijken als je een website hebt die al een tijdje actief is dan kan je gewoon zien bij de betalingen hoe de klanten betalen. Je moet zoals Dries zegt, heel breed aan mogelijkheden aanbieden. Dan kan je zien welke betalingen gebruikt worden en welke niet. Dan kan je in ieder geval kwa volgorde de meest gebruikte bovenaan komen te staan. Wat je soms met Ideal ziet, is dat het soms alfabetisch gesorteerd wordt en soms staan ING, ABN en Rabobank bovenaan omdat het de drie grootste banken zijn in Nederland. Zo kan je ook helpen mensen het makkelijk te maken. 

Dat is eigenlijk ook wat van belang is. De betaling zit natuurlijk aan het einde van het process. Dat is ook precies het punt waar mensen nog vaak afhaken. Dan kan gespreid betalen of via creditcard of achteraf betalen kan de drempel verlagen voor als mensen zouden afhaken. Dat is van belang, je wil niet dat mensen vanalles in het karretje stoppen en dan aan het einde toch nog afhaken. Dan moet je gaan re-markten en ze terug proberen te halen en dat kost je allemaal extra geld en tijd. Dan is het nog altijd de vraag of ze het echt gaan kopen bij jou. Je moet ervoor zorgen dat er zo min mogelijk stappen zijn voor de betaling. 

Je kan er ook over nadenken of ze iedere keer weer hun gegevens moeten invoeren of dat ze een account moeten aanmaken. Sommige mensen hebben dat liever niet want dan heb je al hun informatie en dat willen ze liever niet. Dus biedt altijd de keuze aan, inloggen als bestaande klant of afrekenen als gast. Dat zal de conversie ook verhogen als mensen dat belangrijk vinden. Bij een betaling moet er ook vertrouwen zijn tussen de klant en de webshop. Dat vertrouwen kun je door allerlei zaken vergroten, onder andere door de betalingen goed te regelen. Het moet er allemaal mooi, strak en fris uitzien. Zowel op desktop, mobiel en tablet. 

Dries:

Ik denk dat mensen ook vooral een veilig gevoel moeten hebben tijdens het betaalproces. Als het er hakerig en oud uitziet dan krijgen mensen een wantrouwen om effectief de betaling uit te voeren. Ziet het er goed en veilig uit, met de veiligheid icoontjes die je kan beschermen, dan zijn ze sneller geneigd de betaling uit te voeren. 

Nog een belangrijk ding, als je over de grenzen gaat met je webshop. Bekijk in elk land welk product het meest gebruikt wordt. Ga niet Ideal aanbieden in Spanje of Italië. Niemand heeft daar gehoord van Ideal. Ideal is best groot in Europa, maar vooral in Nederland en in de rest van Europa komt het eigenlijk niet van de grond. Hou daar zeker rekening mee. Een goed punt van Alexis, biedt zoveel mogelijk betaalmogelijkheden aan en kijk welke jou de meeste conversies opleveren. Als je ziet dat sommige betaalmiddelen marginaal zijn, schrap deze dan. Want dat zorgt dat er teveel informatie staat en dat kan ten koste gaan aan conversies.

Alexis:

De komst van de wallets is een oplossing die in heel veel landen werken. Niet overal, maar in heel veel landen wel. Je hebt een Android of een IOS telefoon, heel veel andere opties zijn er momenteel niet. Als je deze twee opties aanbiedt dan heb je al een groot deel van de mensen die via ecommerce iets kopen. Het grote voordeel van deze 2 providers is dat het kinderlijk eenvoudig is. Het ziet er goed uit, het werkt met je telefoon en het is heel gemakkelijk.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *