eCommerce Lessen – Les 20 : Hoe ga je om met een flexibele schil?

15/10/2021

Alexis van Dam

Hoe kun je er voor zorgen dat freelancers jouw iets opleveren? Hoe zorg je ervoor dat stagiaires iets leren en jij er ook een voordeel aan hebt?

Dries:

We gaan het vandaag hebben over freelancers en stagiaires. En waarom gaan we het hier over hebben? Als webshop eigenaar heb je het natuurlijk zo druk met al die orders in te pakken van gisteravond. Dat je niet toekomt aan belangrijke zaken, zoals werken aan je SEO, werken aan goede content, werken aan goede informatievoorzieningen. Al dat soort zaken en daarom gaan we het hebben over freelancers. We kunnen Fiverr inzetten, we kunnen werken met stagiaires, we kunnen werken met UpWork, noem maar op. 

Als we bijvoorbeeld voor content gaan kijken, stagiaires kan je een hoop laten doen, licht natuurlijk eraan uit welk niveau ze komen. Als ze uit de hoge school komen, kan je ze vaak alles laten doen, komen ze uit de middelbare school dan moet je vaak nog op spelling controleren. Voor social media zijn MBO studenten meer dan voldoende. 

Alexis:

Het is zeker een goede aanvulling, want je kan zeker niet alles zelf gaan doen. Vaak als kleine ondernemer heb je gewoon niet het hele marketing apparaat. Dus ik zou het zeker op een goede manier inzetten. Ik denk een van de belangrijkste dingen is dat je even de stagiaire of freelancer goed meeneemt in wat je merk precies is. Het stukje Tone of Voice, wat betekent het merk en waarom hebben we het opgezet. Zodat ze weten hoe het zit. Als het goed is heb jij als merk een bepaalde stijl. Die moet vlot zijn, in je blog, social media en je aanpak. Als je dat goed meegeeft aan stagiaires en freelancers dan kan het heel goed werken. 

Dries:

Ik heb redelijk wat ervaring met stagiaires met hemdenonline en nu met het eCommerce Café had ik weer stagiaires. Ik had middelbaar en hoger. Op elk gebied kan je ze inzetten. Maar let wel op wat ze kunnen en wat hun mogelijkheden zijn. Daarbij wil ik het ook even hebben over vergoedingen. Je bent niet verplicht om een stagiaire iets te vergoeden, maar ik heb wel gemerkt als je een leuke normale vergoeding als compensatie geeft. Dan krijg je ook meer resultaat. Ik heb in het verleden gewerkt zonder vergoeding, in de crisis van 2008 konden we niets meer betalen en waren stagiaires heel blij als ze stage bij je mochten lopen. Daarna heb ik gezegd dat we zouden vergoeden naargelang prestatie, maar dan weten ze niet wat ze kunnen verwachten. Dan zie je ze de eerste maand afwachten om te zien hoeveel ze ervoor krijgen, want als ze er niets voor krijgen dan gaan ze zich ook niet volledig inzetten. 

Geld motiveert. Dan kan je gaan denken of je wel een goede stagiaire hebt of niet, maar ik zou zorgen voor een goede vergoeding. Dat geldt ook als je gaat kijken op Fiverr. Dat is een platform waar je freelancers kan vinden voor allerlei werkjes. Content creatie, video editing, noem maar op. Kijk wel naar de tarieven, want daar zit wel wat verschil in. 

Alexis:

En zeker ook de reviews, zeker als je kijkt naar Fiverr en UpWork. Je hebt heel veel mensen die vanalles kunnen doen. Maar kijk ook wat andere ervan vinden. Content is belangrijk, we weten dat Google het leest en we weten dat mensen het lezen. Maar check het eerst voor je het ergens opzet. Zodat het ook echt helemaal klopt met wat je wil. Zeker als er specifieke dingen zijn die voor jou relevant zijn, geef het dan mee aan die mensen. Laat het geen puzzel worden want dan kan je het zelf weer gaan oplossen en dat kost tijd. Hoe beter jij je briefings maakt of beter duidelijk maakt wat je precies wilt hebben, hoe eenvoudiger het wordt. Zo zal je meer tevreden zijn. 

Dries:

Dus ondernemers die echt met de handen in het haar zitten kwa werkzaamheden. Maak het jezelf wat simpeler door een keer opdracht te plaatsen op Fiverr of UpWork. Of haal een keer een stagiaire in huis. In het begin kan die misschien voor meer werk zorgen, maar als je het goed gestructureerd hebt dan wordt het na een tijdje alleen maar makkelijker.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *