eCommerce Lessen – Les 2 : Wat is organisch bezoek / verkeer?

03/09/2021

Alexis van Dam

Waarom jouw site in de top 10 moet staan in een zoekmachine zoals Google. Hoe zoeken mensen eigenlijk? Waar zoeken mensen op. Hoe belangrijk is content marketing en social media. Hoe zorg je ervoor dat je de vindbaarheid van je verhoogt en daarmee mee traffic krijgt. Welke tools zou je kunnen gebruiken?

Waarom is organisch bezoek belangrijk?

Dries:

Ik ben van mening dat als je een webshop hebt, organisch bezoek zowat het belangrijkste bezoek is wat er is. Ik denk namelijk ook dat het een bepaalde waarde vertegenwoordigd voor je webshop. Als je ooit een keer je webshop wil gaan verkopen, geeft dat de meeste waarde weer voor je webshop. We kunnen allemaal een bak met geld tegen Google Adwords aangooien. Bezoek generen naar je webshop door middel van Facebook advertenties, noem het maar op. Al de advertenties die je plaatst daar kan je traffic door generen en die zullen wellicht wel veel conversie opleveren. maar organisch bezoek, als je dat goed geregeld hebt, dan is je webshop echt heel veel waard.

Alexis:

Ik ben het zeker met je eens. En ik denk voor webshops en websites is organisch verkeer super belangrijk. Ten eerste om wat Dries zegt, iedereen met een zak met geld kan dat kopen. Organisch verkeer is namelijk niet zo te koop, dat moet je langzaam gaan opbouwen.

Hoe begin je eraan?

Alexis:

Dat heeft een stukje te maken met hoe je website is ingericht. Technisch is geoptimaliseerd, maar ook heel belangrijk is de content. Plaats je dagelijks een nieuw artikel? Of een paar keer per week? Of plaats je meerdere nieuwe artikelen op je website of webshop? Als je dat niet doet, dan loopt je site al snel achter. En Google houd van fresh content. Als het niet vernieuwend is of er niets nieuw bijkomt in een maand. Dan denken ze ook, waarom zouden we je website bovenaan plaatsen want er wordt niets geupdate. En dat specifieke stukje, waarom zouden we jou bovenaan plaatsen? Dat is erg belangrijk.

Google kijkt naar heel veel factoren als het gaat om zoekmachine optimalisatie. Echt heel veel, lang niet allemaal zijn even duidelijk. Of helder voor iedereen, maar het feit is wel als je voldoende kwalitatieve content plaatst. Met behoorlijke regelmatig en goede kopjes waar mensen eigenlijk op willen klikken. Dat is ook van belang. Dat helpt erg mee, met het genereren van organische bezoekers naar je website of webshop. En dan kom je eigenlijk ook op het simpele principe van Google, je gaat iets intikken, namelijk zoekwoorden. En dan kan er 1 zijn of het kan een samengestelde hoeveelheid woorden zijn. En binnen een split second staan er 10 resultaten.

Kan dit snel?

Alexis:

Snel, nee. Want dit kost ook gewoon echt tijd. En dat is ook voor veel ondernemers vervelend om te horen, dit kost tijd. Dit kan je niet met een trucje oplossen, want dat heeft Google al bedacht en heel veel mensen proberen dat constant. En Google is niet van gisteren en die gaan dat tegen. Organisch, het zit al in het woord, is organisch. Net als met plantjes moet je water geven, zon geven op bepaalde tijden en dan gaat het groeien. Dat is met dit ook. Het heeft te maken met: Hoe oud is je website? Als je website een paar maanden oud is

Ga je nooit in de top 10 komen. Heel simpel, waarom zou een site die 3 maanden oud is boven een site komen die misschien al 20 jaar in de top 10 staat. Dat klinkt niet eerlijk. Zo kijkt Google ook naar hoe het in elkaar zit. Het is een samenspel van allerlei factoren. Is de site tenminste een jaar oud? Staat er voldoende content op? Heb je al bezoekers? Bijvoorbeeld, hoeveel mensen komen en hoeveel mensen gaan weg. Daar heeft het mee te maken. Het is een samenspel van heel veel factoren en mensen vergeten dat.

Kijk, wat Dries eerder zei, advertenties, als je genoeg geld hebt kan je erin investeren. Dat kan een methode zijn  als je site volledig nieuw of onbekend is. Dan moet je de buidel trekken en moet je inderdaad investeren in advertenties. Om de doodeenvoudige reden, je krijgt meer bezoek en hopelijk leid dat bezoek ook tot meer conversie en aankopen.

Maar zorgt ook voor verkeer en verkeer op je website is van belang om langzaam door te groeien. Dus ja, organische resultaten daar moet je op wachten. Maar als je ze hebt dan is het ook heel waardevol. Want dan is het blijkbaar bij mensen een soort van drang om naar je site te komen als zij het zoeken. Dus dat is wat mensen heel graag willen, maar heel wat tijd kost.

SEO

Dries:

Ik denk dat voornamelijk het belangrijkste wat je goed geregeld moet hebben voor je webshop of voor je website, is natuurlijk goede content op de eerste plaats. Ik heb wel eens gezegd SEO is het gemakkelijkste wat er is, want zorg gewoon voor goede content. Waar de bezoeker iets aan heeft. Waar je de bezoeker waard geeft. Waar die mooie informatie kan vinden. Waar die alle informatie kan vinden die die nodig heeft. En dat onderbouwt met leuke plaatjes en video’s van een product of dienst. Dat is les nummer 1 voor mij. Dus zorg gewoon voor een perfecte content strategie. En waarin je dus altijd alles uitlegt. Op zo een goed mogelijke manier voor de bezoeker op jouw website of webshop.

Website architectuur

Dries:

Daarnaast is de techniek van je website of webshop ook heel belangrijk. Google kijkt namelijk naar je website om te kijken of die veilig is, is die snel te laden, kan je makkelijk en snel de content vinden die je zoekt. Hoe is de site opgebouwd, hoe is de structuur van je website. Al dat soort zaken kan je heel grote stappen mee maken, om toch sneller bovenaan de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines.

Linkbuilding

Dries:

Een andere wat ook heel erg belangrijk is voor SEO is natuurlijk link-building. Zorg dat jouw content gedeeld wordt door andere mensen met linkjes naar die content toe. We hebben het net al gehad over autoriteit. Hoe hoger een bepaalde blog autoriteit heeft. En daar een link kan plaatsen naar je website. Dat vind Google ook zeer interessant. En zeker als jou concurrenten een link sturen, naar die website. En die website stuurt weer een link naar jouw website. Dan scoor je al gelijk veel beter dan je concurrenten.

Alexis:

ja zeker, goede tip. Naar gelang jij content makkelijk kan maken een artikel, een video of wat dan ook. Uiteindelijk heel veel van die sites die heel veel artikelen hebben zitten constant te wachten op content. Die schrijven ze zelf voor een deel, maar ze geven ook kansen aan ondernemers of websites om zelf iets te schrijven. En bij de betere websites, je voelt het al aankomen, daar moet voor betalen. Dat is natuurlijk een deel van link building, maar daar moet je gewoon een bewuste keuze maken. Wat hierbij kan helpen zijn bepaalde SEO tools.

SEO-tools

Alexis:

Bijvoorbeeld 1 van de tools die ik heb gebruikt is AHREFS en de andere is SEMRUSH. Beide tools hebben een gratis variant of een gratis proefperiode. Ze hebben natuurlijk ook een betaalde versie die veel meer informatie bied. Als je nog niet heel ver bent met dit soort zaken, kijk dan vooral even met de gratis versies wat je dan boven krijgt.

Je moet als ondernemer, moet je je ook echt gaan bezighouden met data. Data is het buzwoord anno nu en als je niet weet wat er gebeurt, hoe kan je dan een plan maken.

Dries:

Zelf werk ik veel met ranks.nl en uiteraard met Google Analytics. Dat is eigenlijk het minste wat elke webshop moet hebben. Daar haal je je allereerste informatie vandaan, van waar komen je bezoekers, waar moet je op sturen, welke zoekwoorden werken en welke werken niet. Maar daar zullen we uiteraard wel een les aan spenderen. Alle tools die wij nu vermelden is op ons eigen inzicht, we krijgen hier niet voor betaald. Het is echt puur uit eigen ervaring dat we deze kennis met jullie delen.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *