eCommerce Lessen – Les 17 : Hoe kun je LinkedIn voor jou laten werken?

08/10/2021

Alexis van Dam

Wat is het verschil tussen en persoonlijk profiel en bedrijfspagina? Moet je posten en actief zijn op LinkedIn? Hoe ga jij om met je netwerk op LinkedIn? Hoe help jij anderen?

Alexis:

Ik heb heel wat gedaan met LinkedIn, zeker toen ik mijn eigen bedrijf had. Heel veel workshops over gegeven. Vorige week zag ik een post dat LinkedIn inmiddels 18 jaar oud is, dat is best al een behoorlijke leeftijd. LinkedIn heeft een hele weg afgelegd, gestart als database met heel veel profielen naar echt een serieus goed content platform waar je jezelf en je bedrijf goed kan neerzetten. Zeker in Nederland wordt er in LinkedIn veel business gegenereerd. Het is zeker een platform voor de ondernemer om er echt werk van te maken. 

Dries:

Als ik kijk naar LinkedIn en hoe je het het beste inzet. Je hebt inderdaad gewoon de standaard posts. Maar daar begint het niet, het begint met je profiel en je bedrijfspagina. Waarin je persoonlijk profiel veel beter werkt dan een bedrijfspagina. Op een bedrijfspagina is het heel moeilijk om interactie te krijgen. Dan moet je echt al honderdduizend volgers hebben en om die te krijgen, dat is best lastig. Het begint eigenlijk allemaal met je privé pagina. Wat ik vaak zie waar het bij veel ondernemers fout gaat, er staat niet de juiste tekst, er staat niets wat uitlokt om meer te gaan lezen, er staat geen zelf introductie op, er staat geen goede introductie over je producten of diensten.

Alexis:

Wederom, hetzelfde als met zoekmachine optimalisatie, wat niet op je profiel staat, kan niet gevonden worden. Als je naar LinkedIn kijkt hebt je ruwweg 2 manieren om je persoonlijk profiel te gebruiken. Of je zoekt een baan, dan moet het over jou gaan. Maar als je een baan hebt of je bent ondernemer dan zoeken klanten naar je. Dan moet het niet gaan over jezelf, maar over hoe jij mensen helpt. Dat is fundamenteel. 

Dus zelfs in de omschrijving van je werkverleden moet je niet vertellen wat je hebt gedaan, maar hoe je mensen hebt geholpen. Dat klinkt als een nuance, maar dat is het niet. het is hoe je het schrijft en hoe de bezoeker het leest. Ben je bezig met zelfverheerlijking of ben je bezig met problemen van mensen op te lossen. En dat zien mensen echt wel. Denk even na, als je naar een netwerkevenement gaat of netwerkborrel dan heb je gesprekken met mensen. Nu moet het eigenlijk op basis van het profiel ontstaan. Het veel meer laten overkomen van “ik help mensen door producten of diensten.” Dat leest veel aangenamer. Als je dat goed doet dan doet je profiel het al een stuk beter. En dan kan je gaan kijken om regelmatig updates te plaatsen. Consistentie is belangrijk, zodat mensen weten “2 a 3 keer per week post hij over dit en ik wil dit graag volgen.”

Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om artikelen en video’s te gaan delen. Wat Dries terecht zegt, dat bedrijfsprofiel, die moet je zeker hebben, maar verwacht daar niet teveel van. Tenzij je een bekende multinational bent en heel veel volgers hebt. Maar om echt heel veel volgers te krijgen is echt buitengewoon lastig. Je persoonlijk profiel, mits goed gedaan, zal veel sneller resultaten opleveren. 

Dries:

Ik heb inmiddels bijna 12 000 connecties. De ene zegt, het slaat helemaal nergens op date je zoveel connecties hebt, want dat betekent dat je ze vast niet allemaal kent. Maar ik denk, hoe meer connecties, hoe groter mijn bereik is. Want dat is natuurlijk ook belangrijk, je bereik als je een post plaatst. 

Wat is een ideale post op LinkedIn? Wederom een pakkende titel. Zorg dat je in de eerste drie regels iets pakkend schrijft zodat ze het hele verhaal willen gaan lezen. Het algoritme van LinkedIn is veranderd ten opzichte van een tijdje geleden. Nu is het, hoe langer mensen op je bericht zitten, destemeer zal het getoond worden aan andere mensen. Ga daarna naar je content, het verhaal wat je werkelijk wil delen en sluit af met de vraag om onder het bericht te reageren. En hierin zit de kracht, elke reactie die je krijgt onder je bericht, daar moet je op reageren. Je tagged de mensen in je reactie zodat je er meer interactie ontstaat en dat vind LinkedIn fijn.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *