eCommerce Lessen – Les 16 : Hoe de funnel jouw gaat helpen

06/10/2021

Alexis van Dam

Wat is het verschil tussen de marketing en sales funnel? Wat is de break even funnel? Wanneer richt je je op de bovenkant of onderkant van de funnel?

Dries:

We gaan het hebben over funnels. 

Alexis:

Funnels is toch wel een basis wat je goed moet doen voor je webshop en website. 

Dries:

Wat is eigenlijk het verschil tussen een sales funnel en een marketing funnel?

Alexis:

Je begint met de marketing, dat is een stukje awareness creëren. Langzaamaan trekt dit door naar het punt dat mensen geïnteresseerd raken en dan kom je eigenlijk in de sales terecht. Het hangt er een beetje vanaf hoe jij het inricht. Maar de sales kant is pas van belang als de bezoeker interesse toont. Het is echt een behoefte om in te vullen. En de marketing kant is er juist om de interesse te wekken bij de bezoeker, het is een trechter die heel groot start en dan heel klein wordt. 

Dries:

Hier krijg je ook weer, de money is in the list. email marketing, een telefoon funnel, verkeer naar je website genereren, dat soort zaken. En inderdaad, van bovenaf is het heel groot waar je al de data kan ingooien van mensen. Die kan je halen van Facebook, Google, LinkedIn en noem maar op. Die data gooi je boven in de trechter en die trechter wordt steeds kleiner. Eerst ga je interesse opwekken en dan komen ze op een gegeven moment in een emaillijst terecht. Dan kan je nog segmenteren en zo ga je dus je funnels vullen zodat je achteraf de finale email kan sturen waardoor de bezoeker overgaat tot conversie. Want daar is het tenslotte allemaal om te doen. 

Alexis:

Dat is zeker de goede route. Het kan ook zijn dat mensen jou ergens zien en dan kan je ook nog een stuk advertenties erbij zetten. Er kan heel veel bijkomen en uiteindelijk raak je dan uiteindelijk aan de touchpoints die mensen met jouw merk hebben. Hoe dieper je bezoekers in je funnel komen, hoe meer ze dit gaan merken. Dan krijgen ze echt het gevoel dat je naar ze luistert en hun probleem zal oplossen. En dan ben jij de enige partij die hun kan helpen. Sommige mensen zullen denken, waarom zoveel geld steken aan de bovenkant van de trechter om uiteindelijk een fractie over te houden aan het einde. Maar het is zoals de meeste marketeers zeggen, de helft van marketing moet je investeren om hopelijk de andere helft terug te krijgen door middel van conversie. 

Dries:

Om terug te komen op Money is in the list. Een funnel bouwen is ook je lijst bouwen. En hoe meer prospects je in die lijst hebt, des te meer conversies kan je genereren. Zeker als je heel zorgvuldig omgaat met die lijst door middel van segmentatie. Dan kan je bepaalde doelgroepen specificeren en kan je weer op die manier heel goed je niche bereiken. Om de juiste content te sturen om tot conversies te komen. Heb je al een gehoord van een ‘ break even funnel ‘? 

Alexis:

Eigenlijk niet, misschien ken ik het wel, maar niet onder die naam.

Dries:

Wat bedoel ik met een ‘ break even funnel ‘? Want money is in the list. Hoe meer mensen je in je emaillijst hebt, des te meer mensen kan je mailen. Om ze te laten overgaan naar een conversie. Hoe bouw je met een  ‘ break even funnel ‘ je lijst op? Je kan bijvoorbeeld een product gaan weggeven of voor een heel laag bedrag op Facebook of Google gooien, maar wel zo dat je er nog iets aan overhoud. De bedoeling is dat je het zo laag aanbiedt dat mensen gemakkelijker overgaan tot conversie en dat je een marge overhoud zodat je je volgende advertentie kan betalen. En dat is een ‘ break even funnel ‘. Zodat je de lijst kan aanvullen en dan kan je met andere campagnes er voor zorgen dat ze meer gaan betalen voor de oplossing.

Alexis:

Dit is volgens mij wel goed geschikt voor verbruiksproducten en niet zozeer voor duurzame producten. Ik ken het concept wel, maar niet onder deze naam. Het is een interessante gedachte, zeker voor ondernemers die aan het beginpunt zitten en wat meer groei willen realiseren. Het is een heel mooie methodiek zodat je langzaamaan je lijst kan gaan opbouwen. Het is natuurlijk erg slim om het vanuit die gedachte op te zetten. 

Dries:

Ik denk ook dat elke ondernemer moet investeren in een sales funnel en zeker als je daar retentie en referral in gaat toepassen. Want als mensen eenmaal in een sales funnel zitten dan worden ze na 30 of 60 dagen weer gereactiveerd. En je kan ze weer een aankoop laten doen. En terugkerende klanten zijn zeer waardevol, zij hebben al het vertrouwen in je webshop.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen.

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *