eCommerce Lessen – Les 15 : Waarom zoekwoorden jouw focus en business gaan opleveren?

04/10/2021

Alexis van Dam

Hoe zet je een zoekwoordenonderzoek op? Wat is de relatie met content, titels en subtitels? Wat moet je ook al weer doen met die meta tags? Waarom je altijd moet kijken naar wat de concurrentie doet.

Dries:

We gaan het hebben over zoekwoorden.

Alexis:

Ja inderdaad, zoekwoorden zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van je zoekmachine optimalisatie en ook voor je content strategie. Wat is nu eigenlijk een zoekwoord? Dat is een woord waar je naar gaat kijken wat voor jou van belang is als je kijkt naar de inhoud van je website. Niet alleen dat, maar ook, waar zoeken mensen op? Dat is natuurlijk van belang als je gaat kijken om organisch verkeer te genereren naar je website. Je moet echt gaan kijken naar wat mensen zoeken en welke woorden zoeken mensen als ze naar een bepaald iets op zoek zijn. Het is veel meer gedreven vanuit wat klanten zoeken dan vanuit jouw perspectief. Een van de valkuilen waar veel mensen in trappen is kijken vanuit ‘ Wat doen we? ‘ en dat ga ik op de site zetten.

Het kan best zijn dat mensen dat niet zoeken en naar iets anders zoeken en nooit bij je uitkomen. Simpel gezegd, wat niet op je site staat kan niet gevonden worden. Hier zijn natuurlijk een aantal tools voor en wat je ook kan doen is kijken wat je concurrenten doen en analyseer dat. Kijk of je daarop kan meeliften of als je iets anders moet gaan doen. Dat is van belang want als zij niet succesvol zijn en jij doet hetzelfde, dan zal je ook niet succesvol zijn. 

Dries:

Zoekwoorden zijn zeker heel belangrijk. Ga je die zoekwoorden gebruiken in een advertentie of een blog. Het is natuurlijk heel relevant waar en hoe je ze gaat gebruiken en waar je op gevonden wil worden. Ga je het in een advertentie doen? Zorg dan dat ze via die advertentie terecht komen op een blog of productpagina waar het zoekwoord minimaal in voorkomt. De ideale situatie als je op een bepaald zoekwoord gevonden wil worden, zorg dan dat het zoekwoord in de titel gevonden wordt, zorg dat het zoekwoord ook in de url van je website voorkomt, gebruik metatekst, zet er een plaatje bij en zet het zoekwoord bij het plaatje, dat zijn allemaal dingen die kunnen helpen met gevonden te worden. Als je de tool JOOST gebruikt van WordPress, het is ook een plugin voor Shopify, maar in JOOST kan je zien hoe vaak je het woord moet laten terugkomen op basis van de tekstlengte. Of dat je het als synoniem laat terugkomen, dat kan ook heel belangrijk zijn. 

Wat ook heel belangrijk is, wat Alexis net al even zei, is het zoekwoorden onderzoek. Verdiep je in je content en ga kijken naar de zoekwoorden die relevant zijn. We hebben ook al gesproken over landingpages, hier kan je ook ideaal je zoekwoorden in plaatsen en zorgen dat je die landingpages daar perfect op aansluit. 

Alexis:

Wat ook van belang is, hoe ga je die zoekwoorden goed op je pagina krijgen? Wat Dries al aangaf, zo een plugin als JOOST voor WordPress, voor andere platformen heb je ook andere plugins. Maar wat van belang is, in de titel moet je zoekwoord terugkomen, soms in een subtitel en uiteindelijk ook in je meta beschrijving. De meta beschrijving is de tekst die je onder de titel ziet staan bij zoekresultaten, die bestaat uit 140 characters. En daar kan je kort uitleggen waar de pagina over gaat. In dat stukje moet je ook het zoekwoord laten terugkomen. Want dan is ook de verwachting helder. 

Met het toepassen van zoekwoorden op de juiste manier kan je zorgen voor meer organisch verkeer en op die manier zal Google je ook hoger gaan plaatsen in de zoekresultaten. En hoe hoger je geplaatst wordt in de zoekresultaten, dat zal meer kliks opleveren en uiteindelijk ook meer conversie opleveren.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *