eCommerce Lessen – Les 13 : Hoe begin je met ondernemen?

29/09/2021

Alexis van Dam

Het begint met een plan, een idee en de doelstelling. Hoe kom je van idee tot bedrijf? Waarom coaching jouw gaat helpen

Dries: 

Vandaag gaan we het hebben over ondernemen. Het is natuurlijk een heel breed woord, ondernemen. Je kan je eigen webshop hebben, maarja je moet ergens beginnen. En heel veel mensen stellen de vraag, maar hoe begin je dan? Eigenlijk is het heel simpel, je hebt een idee, je hebt marktonderzoek gedaan. Daar kunnen we het nog over hebben in toekomstige onderwerpen. Maar eigenlijk is het heel simpel, je gaat naar de Kamer van Koophandel, je schrijft je in en je krijgt een KvK nummer. Met dat nummer ga je naar de belastingsdienst en dan krijg je een BTW-nummer. Met deze twee nummers kan je een bankrekening openen, hiermee kan je geld ontvangen en een webshop starten. Dit is heel kort door de bocht hoe je kan beginnen met een onderneming. Alles heeft natuurlijk te maken met een idee en een businessplan, Alexis zal wat meer vertellen over het businessplan.

Alexis:

Uiteindelijk is het van belang om een goed plan te hebben. Je kan heel veel voorbeelden vinden op het internet. Maar simpel gezegd, zonder een plan gaat het gewoon niet lukken. Als je het even vanuit de commerce en marketing bekijkt, welk probleem los je voor wie op? Daar moet je wel een goed idee over hebben, anders ben je een van de zovelen. Voor bepaalde doelgroepen is daar niets mis mee, want er zijn er veel voor nodig. Maar voor een webshop kan je toch even onderzoeken wat je niche gaat zijn. Waardoor denk je dat je onderneming succesvol zal zijn. Er zijn veel ondernemers die beginnen en dan na een jaar erachter komen dat het toch geen goed idee was. Dat is jammer, want dat is vaak terug te leiden naar de planningsfase. Voordat je enthousiast een KvK en BTW-nummer opent, denk even na over het plan en spendeer daar goed je tijd aan. 

Dries:

Het ideale businessplan bestaat niet. Dus ja een businessplan maken is heel belangrijk, zeker om een prognose te maken voor de toekomst. Maar het allerbelangrijkste, als je niet begint, dan kom je nooit ergens. 

Alexis:

Dat is waar, sommige mensen blijven eeuwenlang in de planningsfase zitten en dan komen ze nergens. Dat is het ook niet. Maar een plan kan ook een A4 zijn, heel kort. Maar als je in staat bent om in het kort te zeggen: Dit probleem is er en dit is de oplossing ervoor en ik heb dit geld nodig om te starten. Dan ben je al aardig onderweg. Je bent niet klaar, maar je hebt in ieder geval een idee. Denk vooral na over je doel.

Dries:

Inderdaad, als je je eind haven niet weet dan verzuip je midden op zee. Zorg dat je een heldere stip hebt wat je op de horizon kan zetten en waar je naartoe kan werken. Ik heb al zoveel businessplannen gemaakt in mijn leven, dus ondertussen weet ik welke werken en welke niet werken. Voor mij is het ideaalste om die stip op de horizon te zetten en dan van daaruit terug te rekenen.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *