eCommerce Lessen – Les 12 : Hoe kunnen hashtags voor jouw werken?

27/09/2021

Alexis van Dam

Het mysterie van hoeveel hastags je per social media kanaal nou eigenlijk moet gebruiken om een zo’n groot mogelijk bereik te realiseren. Waarom hashtags helpen met het voorsorteren van je content voor je doelgroep.

Dries:

Vandaag gaan we het hebben over hashtags. Waanzinnig belangrijk op social media. Wat kan je ermee? Wat doet het? En hoe belangrijk is het eigenlijk? 

Allereerst, hashtag is allereerst zo een tekentje “#” wat je voor een woord zet. En daarmee kan je een soort van doelgroep aanmaken. Twitter is er volgens mij mee begonnen. Op Twitter had je hashtags #dtv en dat stond voor Durf Te Vragen. Als je op die hashtag zocht dan zag je alle vragen voorbij komen, maar ook alle antwoorden op die vragen. Super interessant om bepaalde content te volgen. Die hashtags heb je op LinkedIn, je hebt ze op instagram, je hebt ze op Pinterest en noem maar op.

Hashtags zijn enorm belangrijk voor de content die je post op het desbetreffende social media platform. Om te beginnen met LinkedIn, bij LinkedIn is het belangrijk om te weten dat je best maximaal drie hashtags gebruikt. Meer is niet nodig aangezien dit niet goed is voor het algoritme van LinkedIn. Dus maximaal drie hashtags op LinkedIn. 

Bij Instagram is dit 30 stuks. Of beter gezegd, je mag maximaal 30 hashtags gebruiken op Instagram. We hebben er ook research naar gedaan, zorg ervoor dat je meer dan 25 hashtags gebruikt. Dat zorgt voor een veel beter bereik van je Instagram post. Op FaceBook zijn dit er vijf, maximaal vijf hashtags, dus heel waardevol om dat te gebruiken. Op Pinterest zijn het er volgens mij ook vijf. En op Twitter zijn het er 1 of 2.

Het belang van een hashtag

Alexis:

Het belang is, net zoals Dries al aangaf, de hashtags zorgen ervoor dat je content in die bepaalde doelgroep terecht komt. Het zorgt ervoor dat je je bericht/product kan positioneren voor een bepaald doelgroep. Het is dus belangrijk dat je hashtags gaat gebruiken. Maar dan is het ook weer de vraag, welke ga je gebruiken? Want bij LinkedIn is het vrij beperkt, en als ik eerlijk ben, ik ga regelmatig over het maximum van drie hashtags. Met Instagram zit ik er dan vaak weer onder met het totale aantal. Als je er even over nadenkt is het wel een raar spelletje. Want dat betekent dus eigenlijk als je naar de nummers kijk, dat je op Instagram zonder hashtags er niet aan uit komt. Dus als je het niet gebruikt, wordt je bericht wel geplaatst, maar wordt het door niemand opgepikt. Laat dat even inzinken.

Als je wat meer hebt op Instagram, is het makkelijker om variaties te gebruiken. Bij LinkedIn zal je dieper moeten gaan kijken naar de niche. Als je een post maakt over marketing, dan ben je 1 onder de miljoenen. Dus kan je het beter meer gericht gaan doen. En dan zou je zelfs kunnen gaan kijken naar taal. Taal is een ander element, in welke taal wil je je doelgroep bereiken. In marketing moet je alles beredeneerd doen, je moet nadenken voor je iets doet. Vooral met LinkedIn is consistentie van belang. Dit geeft je alvast een beeld hoe je met Hashtags kan omgaan.

Hashtag onderzoek

Dries:

Hashtag onderzoek is natuurlijk ook heel belangrijk voor de content die je post. Zeker op LinkedIn, je wil mensen triggeren bij een bepaalde doelgroep zodat ze je bericht gaan lezen. Dus zorg dat je drie hashtags hebt die aansluiten met de content die je biedt. Dan bereik je ook de juiste doelgroep, want mensen abonneren zich op die content. Dus dat is heel belangrijk op LinkedIn.

Op Instagram ligt het vaak wat anders, je kan inderdaad zeggen ik ga heel breed met gewoon #marketing. Maar je kan ook voor #onlinemarketing gaan, dat is al minder breed. Dan kan je nog specifieker gaan met #LinkedInMarketing. Ten eerst is die doelgroep veel kleiner. Nu komen we weer op een onderwerp van een paar lessen terug, kies je niche. En de niche van jouw content, ga in die niche producten zoeken en kijk welke hashtags daarvoor gebruikt worden. Of de hashtags in het bericht geplaatst moeten worden of na het bericht, is moeilijk te zeggen. De meningen hierover zijn nogal verdeeld.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen.

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *