eCommerce Lessen – Les 11 : Hoe personal branding bijdraagt aan de omzet van jouw webshop?

24/09/2021

Alexis van Dam

Mensen doen zaken met mensen en niet met bedrijven. Waarom je eigen profilering zorgt voor meer traffic. Wat zijn de juiste kanalen?

Alexis:

Personal branding, het woord zegt het je al een beetje. Jezelf branden, jezelf vermarkten. Dat kan je natuurlijk heel breed zien. Het is gewoon hoe jij graag wil hoe anderen jou zien. Maar ook, waarom ze bij jou terecht moeten komen. Bijvoorbeeld, als je naar de slager op de hoek gaat, dan weet je, de man weet wat van vlees want dat is zijn werk. Dus hij heeft zichzelf gebrand, als hij dan een ambachtelijke slager is dan ligt hij nog een niveau hoger. 

Als je dat nu vertaald naar meer vanuit de marketing gedachte. Wat kan je daar mee? Je kan jezelf als persoon gaan neerzetten. Als ik aan X denk dan denk ik aan die persoon. Waarom is het nu belangrijk om dat te doen? De meeste mensen kunnen ongeveer drie dingen onthouden. Als ik aan je vraag, “wat is je favoriete automerk?” Dan komen er heel makkelijk een eerste, tweede en derde uit. Dat houd in dat je per onderwerp ongeveer drie favourite brands hebt. Dus je wil je eigenlijk vanuit marketing gedachten positioneren ten opzichte van anderen. 

Daar zijn natuurlijk allerlei verschillende mogelijkheden voor. LinkedIn is er eentje. Je hebt ook specifieke persoonswebsites. Je hebt je bedrijfswebsite, maar daarnaast heb je ook een website met gewoon je naam waar je meer over de persoon zelf verteld. Vanuit de webshop gedachte, stel je hebt een webshop, we hebben het al eerder gehad over niche, dat je bepaalde keuzes maakt. Je kan jezelf branden als een specialist in een bepaalde niche, dit is een vorm van personal branding. Want uiteindelijk en dit is best belangrijk, waarom zou je dit willen? Mensen doen zaken met mensen. Dus als ik weet dat een persoon dezelfde ervaring heeft in een bepaalde niche en ook in mijn regio zit. Dan ga ik liever bij hem of bij haar kopen dan bij een zaak die ik helemaal niet ken.

Als je kijkt naar e-commerce is het vaak allemaal online. Je hebt weinig echt contact met mensen. Maar als je weet, de persoon achter de site is bekend in de niche, dan doe je liever daar zaken mee. Dan ga je hem misschien ook volgen, met hem chatten of zijn artikelen lezen. Zo word je eigenlijk een beetje in een web gevangen van diegene en die heeft ook de producten en de diensten. 

Mensen hebben vaak een voorkeur en dat heeft met allerlei dingen te maken, maar hoe jij gebrand bent versterkt je persoonlijke waarde en heeft vaak weerslag op de commerciële activiteiten die jij doet.

Dries:

Leuk dat je het zegt. Vroeger in het begin met hemdenonline, toen dacht ik dat ik zo ver mogelijk weg wilde blijven met mijn personal brand. Je wil gewoon een webshop waar mensen wat bestellen en waar mensen niet in contact met jou komen. Het moet via de website lopen en niet via jou. Terwijl als ik wel personal branding deed en wel met mijn kop op de foto of Facebook of Instagram ging staan, met een mooi nieuw hemd en ze konden mij daarmee associëren. Dat vonden ze leuk. Maar aan de andere kant, kan je personal branding ook zien als dat je bijvoorbeeld voor een camera gaat staan en je producten gaat uitleggen. In de eerste instantie zullen ze denken, “wie is die gast?” Maar als je dat continu blijft herhalen ga je op een gegeven moment vertrouwen krijgen en als je dan op een moment zegt, “dit moet je kopen” dan komt het ook vertrouwd over. Dan zullen mensen dat gaan kopen. 

Hoe sta je tegenover grote bedrijven die aan personal branding doen? Bij CoolBlue heb je bijvoorbeeld Pieter Zwart, die zie je regelmatig voorbij komen. Maar bij CoolBlue heb je bepaalde vakexperts en die zie je ook naar voren komen. Vind je dat zij namens het bedrijf aan personal branding mogen doen om je merk te vertegenwoordigen?

Alexis:

Ik zou zelfs van mogen, moeten maken. Ze zouden het zelfs moeten doen. Als je kijkt vanuit de sales kant, het is natuurlijk een vorm van sales en marketing. Wat ik al eerder zei, mensen doen zaken met mensen. En als jij een expert bent op het gebied van laptop covers bij CoolBlue, om maar even een voorbeeld te geven. Je hebt daar expertise rond gebouwd dan is het voor mij fijn als koper dat je op een bepaalde manier naar buiten komt om je expertise te delen op je eigen natuurlijke wijze. Dat vertrouw ik meer dan een gladde marketing campagne, die heel erg perfect overkomt, maar niet perse de waarheid representeert. Mensen hebben een goed gevoel wanneer iets waar of niet waar is. In marketing zit een stukje verleiding in, verleiding is een positief woord, maar je kan het negatief inzetten. Dus het moet wel natuurgetrouw overkomen en ik denk als je goede experts hebt, die zouden juist personal gebrand moeten zijn. Want uiteindelijk telt dat op in de totale beleving die mensen hebben. 

Dries:

Als je als bedrijf stimuleert zodat mensen die voor je werken aan personal branding doen. Wat voor handvatten geef je die dan mee en wat geef je niet mee? Dus wat ze absoluut niet mogen doen. Moet je dat heel duidelijk zetten?

Alexis:

Je moet ze wel een beetje richting geven. Want als personal branding voor die mensen echt iets nieuws is, dan wordt het een soort puzzeltocht voor hun en dat schiet voor niemand op. Want dan kost het teveel tijd en dan doen ze niet wat ze zouden moeten doen. Geef in ieder geval mee wat het profiel van je bedrijf is. Geef ze ook wat handvaten mee, wat tips en tricks wat ze bijvoorbeeld op LinkedIn kunnen zetten. Aandachtspunten zodat ze de rest makkelijk kunnen invullen. Als je iemand in je marketing team hebt die goed is in personal branding, laat die persoon ook even je medewerkers helpen.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *