eCommerce Lessen – Les 10 : Waarom landingspagina zo belangrijk zijn om succesvol te zijn?

22/09/2021

Alexis van Dam

Waarom je per doelgroep een aparte landingpagina zou moeten hebben. Waarom minder meer is. Hoeveel doelen zet je op zo’n pagina. Wat moet er beslist wel en niet op een landingspagina staan?

Dries:

Voorafgaand van dit gesprek, stelde Alexis voor om even de definitie te overlopen van een landingspage. Wat is een landingspage?

Alexis:

Bedankt voor de vraag. Het is er eentje waar er vaak heel veel verwarring over is. Het is niet zozeer een pagina op een website waar je op land. Want dat kunnen verschillende pagina’s zijn. Dat kan de contactpagina zijn, dat kan de homepage zijn. In de zuivere vorm van de betekenis is het eigenlijk een pagina die je misschien niet eens in het menu ziet, maar die puur gekoppeld is aan een pagina die als doel heeft om je stapsgewijs te begeleiden naar een bepaalde actie. Dat kan “koop mij” zijn, dat kan “download mij” zijn of dat kan “lees mij” zijn. En eigenlijk moet je dat zo inrichten dat die pagina maar 1 knop heeft en ook maar 1 link heeft. Het heeft je geld gekost, dus je wil dat de mensen terecht komen op de link waar je voor betaald hebt en niet ergens terecht komen waar ze gratis terecht op kunnen komen.

Er zijn ook andere vormen van landing pages en daar weet Dries wel iets over te vertellen. 

Dries:

Misschien kunnen we beter vertellen wat voor pages er allemaal zijn. Want je hebt natuurlijk de homepage, de pagina waar je op terecht komt. Van daaruit kunnen mensen een keuze maken waar ze terecht willen komen op je website. Een homepage is echt compleet iets anders dan een landingspage. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog categorie pagina’s. En daar kan je verschillende categorieën vinden. Als je daar je keuze maakt dan kom je weer op een productpagina. Dat staat natuurlijk los van een landingspage. 

Je hebt nog de contactpagina, de algemene voorwaardes, informatie pagina’s, de “over ons” pagina’s en noem maar op. Dat is allemaal niet relevant, wat super relevant is voor een landingspagina, is dat je inderdaad vanuit een ander kanaal terecht komt op een bepaalde pagina waarin je mensen wil leiden naar een bepaalde conversie. En die conversie kan een aankoop zijn, een e-mailadres achterlaten, inschrijven voor een nieuwsbrief. Vaak kunnen ze niet zoeken naar iets anders via die pagina.

Alexis:

Inderdaad, het belangrijkste is geen link of zoekmogelijkheid naar iets anders. Want je wil mensen een bepaalde kant op laten gaan. Dat is een van die conversie mogelijkheden die Dries net al aangaf. Als je dan de escape optie geeft om weg te gaan, dat is zonde want dat frustreert jouw conversie. De bedoeling van die landingspagina is dat je zoveel mogelijk conversie haalt. Het is al vrij lastig om een hoog aantal conversies te krijgen omdat mensen niet snel overgaan tot actie. Dus je wil het niet moeilijker voor jezelf maken door andere mogelijkheden aan te bieden. Als mensen niet willen, dan kunnen ze heel simpel op het kruisje klikken. Dat hoef je niet verder te stimuleren als mensen niet willen. Je wil juist door middel van content, videos, reviews en allerlei andere zaken, wil je eigenlijk dat mensen naar die actie toegaan. En dat is iets wat je heel goed moet beseffen, een landingspagina heeft 1 doel en dat is conversie. 

Dries:

Wat je ook vaak ziet met landingspagina’s is dat ze een no follow hebben bij Google. Dit is een specifieke advertentie, misschien geef je hier extra veel korting op wat niet relevant is voor je organisch bezoek of bestaande klanten. Een no follow wordt niet geïndexeerd door Google, maar is echt bedoeld om de potentiële klant binnen te halen als klant.

Alexis:

Misschien een tip voor de gevorderden, wat je heel mooi kan doen met een landingspagina als je een aantal specifieke doelgroepen hebt. Dat die landingspagina kopieert en doelgroep specifiek maakt. Bij enige twijfel is het antwoord meestal nee en wat je doet door die landingspagina specifiek te richten op een doelgroep, is die twijfel weghalen.

Show Notes op onze website: https://ecommercelessen.com

Volg onze Linkedin pagina: https://www.linkedin.com/company/ecommerce-lessen

Op Instagram vind je nieuwe en leuke achtergrond informatie over onze lessen

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *